ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τα πλαστικά μίας χρήσης ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία θα κατατεθεί, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της δέσμευσης περί απόσυρσης πλαστικών μιας χρήσης υλοποιεί το ΥΠΕΝ, «ακούγοντας τόσο την ελληνική αγορά όσο και τους πολίτες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία θα κατατεθεί, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021, ενώ, στο μεταξύ, θα έχει δοθεί όλος ο χρόνος στην αγορά για την αναγκαία προσαρμογή.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι ολοκλήρωσε -μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου- έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών, εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αντικείμενο της διαβούλευσης ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Όπως, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν η αγορά και οι πολίτες αλλά να τεθεί σε εφαρμογή ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα επιφέρει απτά και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν συνολικά 395 προτάσεις από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:

1. Η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης, που θα αποτελεί τον οδικό χάρτη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις. Σημειώνεται, ότι ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

2. H υιοθέτηση συστήματος ανταμοιβής των καταναλωτών για τις πλαστικές φιάλες, με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

3. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών: α) Για τις νέες καθημερινές συνήθειές τους που θα αλλάξουν από τον Ιούλιο του 2021, καθώς και β) για τις εναλλακτικές επιλογές τους έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.

Στην ενημέρωση του ΥΠΕΝ υπογραμμίζεται ότι ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, καθώς η ανταλλαγή απόψεων με την αγορά και τους πολίτες έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Εθνική υπόθεση η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, τη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών και την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η τυφλή βία δεν τρομοκρατεί τη Δημοκρατία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση σε σπίτια στελεχών της ΝΔ, τονίζοντας ότι η βία δεν τρομοκρατεί τη Δημοκρατία και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Κομβική η συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας και η ανάπτυξη IMEC

Συνάντηση είχαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Εμπορίου Ινδίας στο ΥΠΕΝ, όπου συζήτησαν για τη συνεργασία στην ενέργεια, τον διάδρομο IMEC και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ώρα αποφάσεων στην ΕΕ για δίκτυα και διασυνδέσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ότι τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμα για ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα και προσιτές τιμές.