Πακέτο φοροελαφρύνσεων για ιδιοκτήτες ακινήτων, εστίαση, τουρισμό και επιχειρήσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη ημέρα στην οικονομία με στόχο να επουλώσει πληγές της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο άμεσης δράσης που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από τον Ιούνιο προβλέπει:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους επλήγησαν από την κρίση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου, χωρίς να έχει ακόμα προσδιορισθεί το ακριβές ποσοστό. Επίσης ο φόρος θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά μία η δύο ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 13% στο 12% ή στο 11%, σύμφωνα με το πιο προχωρημένο σενάριο, για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθεί η κατανάλωση και η ρευστότητα στο συγκεκριμένο κλάδο
- Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα
- Κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
- Περικοπή της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στο 70% από 100% που είναι σήμερα για τα φετινά εισοδήματα. Υπάρχουν ωστόσο εισηγήσεις το μέτρο να ισχύσει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο κύμα των παρεμβάσεων για την άρση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με στοχευμένες και κλιμακωτές παρεμβάσεις που θα ξεδιπλώνονται σε βάθος χρόνου ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές και της εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Κεντρικός άξονας της φορολογικής πολιτικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι η σύνδεση των ελαφρύνσεων με ενίσχυση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να «πιάνουν παραγωγικό τόπο» και να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός για την έξοδο από την ύφεση και τη μετάβαση σε αναπτυξιακή τροχιά.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι φορολογικές ελαφρύνσεις σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντιες και θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, αλλά με «διαφορά φάσεων» και αλλαγές στο μίγμα καθώς και στον χρόνο υλοποίησης.
Οι κινήσεις στο φορολογικό μέτωπο θα γίνουν σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους με προτεραιότητα τις «ταμειακές ανάσες» στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και προχωρούν σε παραγωγική ανασυγκρότηση και επενδύσεις. Ο στρατηγικός στόχος είναι οι όποιες μειώσεις φόρων να έχουν αντίκτυπο στη πραγματική οικονομία και στην απασχόληση και για αυτό το λόγο θα συνοδεύονται με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και κριτήρια για τους ωφελημένους.
Δεν εγκαταλείπεται το σχέδιο μείωσης εισφορών
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες για στήριξη της απασχόλησης και ανάχωμα στην ανεργία που αναμένεται λόγω της κρίσης να διογκωθεί. Μάλιστα το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει αύξηση του ποσοστού της μείωσης αλλά και επίσπευση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές θα πέσουν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία 2020-2023 (κατά 2,38 για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 για τους εργαζόμενους)
Πέραν των παραπάνω, η βεντάλια των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ανοίγει σταδιακά περιλαμβάνει:
- Διεύρυνση των απαλλαγών και εκπτώσεων για επενδυτικά σχέδια
- Εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ήδη έχει δοθεί εντολή να υπάρξει από φέτος επίσπευση των επιστροφών στους φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα ενώ για τον ΦΠΑ απλουστεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες απόδοσης των ποσών στους δικαιούχους.
- Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10% στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων σε πρώτη φάση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23% από 24% και συνολικά κατά 4 μονάδες στο 20% έως το 2022.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.