Την παροχή ρευστότητας και τοn Μάιο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων και εμφάνισαν μεγάλη πτώση του τζίρου τον Απρίλιο, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γύρος για τη χορήγηση του κρατικού δανείου του 1 δισ. ευρώ θα έχει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας σε σχέση με το σημερινό, με στόχο να διορθωθούν αδικίες στην κατανομή των ποσών και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας που συγκριτικά δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι με το νέο μοντέλο κατανομής της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που σήκωσαν το μεγαλύτερο μισθολογικό φορτίο και είχαν ραγδαία μείωση στις εισπράξεις τους.
Από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκύπτει ότι στον δεύτερο κύκλο θα είναι επιλέξιμες πιο πολλές επιχειρήσεις, καθώς θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του Απριλίου που εκ των πραγμάτων «θα βγάζουν» μεγαλύτερες ζημιές.
Τα κριτήρια για τον πρώτο γύρο
Σημειώνεται ότι σε 7 κριτήρια στηρίζεται ο μαθηματικό τύπος για το ύψος της ρευστότητας που θα δοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποβάλλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Τα κλειδιά για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει η κάθε επιχείρηση με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 είναι:
- οι μεταβολές του τζίρου. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση τόσο θα αυξάνεται ο συντελεστής βαρύτητας
- το κόστος των αγορών
- τα κέρδη
- το είδος της δραστηριότητας και η συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία
- το ταμειακό όφελος από τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους και την αναστολή πληρωμών λόγω ένταξης στο πακέτο των μέτρων στήριξης
- ο αριθμός των εργαζομένων
Ήδη έχει αρχίσει το ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο μέτρο και εκείνων που θα μείνουν εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό του 1 δις. ευρώ θα μοιρασθεί σε 90.000 εταιρείες επί συνόλου 138.000 αιτήσεων. Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι ο περιορισμός των δικαιούχων είναι απόρροια του γεγονότος ότι από τους ελέγχους προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με βάση τα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου δεν πληρούσαν τον αλγόριθμο, αφού εμφάνισαν κερδοφορία πράγμα που αποδίδεται και στο ότι καραντίνα ξεκίνησε σταδιακά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο.
Πάντως θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των κριτηρίων και γίνεται αγώνας ώστε η εκταμίευση των χρημάτων να γίνει μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Δάνειο με δυνατότητα «κουρέματος»
Επισημαίνεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί δάνειο από το κράτος και θα εμφανίζεται ως οφειλή της επιχείρησης προς την εφορία. Χορηγείται για πέντε χρόνια με ετήσια περίοδο χάριτος και θα αποπληρώνεται με μηνιαίες δόσεις. Στη λήξη μπορεί να επιστραφεί μέρος της οφειλής και το υπόλοιπο να «κουρευτεί» ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Στο μεταξύ ξεκινά και η δεύτερη φάση στήριξης της οικονομίας σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση της καραντίνας και σε αυτή τη φάση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει επιμερισμός του βάρους μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας. Στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με πόρους που θα προέλθουν κατά το μεγαλύτερο μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ύψους 1,2 - 1,4 δις. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, την επιδότηση επιτοκίου με συνολικό κόστος 1,2 δις. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν μέσω της μόχλευσης να χορηγηθούν δάνεια 7 δισ. ευρώ.