Συνεχίζεται η τάση αποχώρησης ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η τουριστική σεζόν του 2020, δύσκολα θα μπορέσει να διασωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, στο τέλος Μαρτίου, ο αριθμός των ενεργών αγγελιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, είχε υποχωρήσει σε 9.902, από 10.332 αγγελίες στις αρχές του ίδιου μήνα. Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, δείγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών.
Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα κατά τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο 41% (από 82% τον Σεπτέμβριο) κι αυτό διότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα, υπήρχε κάποια μικρή έστω δραστηριότητα. Τα στοιχεία με τις πληρότητες του Απριλίου αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα, λόγω του σχεδόν υποχρεωτικού κλεισίματος των περισσότερων καταλυμάτων, πλην ορισμένων, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον από εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, όπως π.χ. νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορoνοϊό. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν υποχρεωτικά μακριά από τις οικογένειές τους, λόγω ύπαρξης ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα εντός αυτών.
Συνεργασία ΕΟΔΥ με Airbnb
Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό ανακοινώθηκε χθες κι επίσημα, συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την ίδια την Airbnb. Ήδη περίπου 500 καταλύματα έχουν προσφερθεί από οικοδεσπότες της Airbnb για την φιλοξενία ανθρώπων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Airbnb έχει αναπτύξει πρωτόκολλο ασφαλείας για τους οικοδεσπότες που υποστηρίζουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια στον τομέα της υγείας. Το πρωτόκολλο θα επικαιροποιείται για να περιλαμβάνει όλες τις νέες οδηγίες και τις απαιτήσεις από τις τοπικές και εθνικές αρχές όπως τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών βέβαια, το οικονομικό πλήγμα είναι δεδομένο και αρκετοί τηρούν στάση αναμονής τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, ώστε να διαπιστώσουν αν θα διασωθεί μέρος της φετινής τουριστικής χρονιάς. Αν δουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε εκτιμάται ότι οι αποχωρήσεις από το Airbnb θα λάβουν ακόμα πιο μαζικό χαρακτήρα.
Αύξηση προσφοράς για μακροχρόνια μίσθωση
Ήδη πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων, που πλέον διαφημίζονται με στόχο την εξασφάλιση μακροχρόνιου ενοικιαστή.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα εντοπίζονται στα Πετράλωνα με 61,5%, το ιστορικό κέντρο με 37%, το Νέο Κόσμο με 29,2% και άλλες δημοφιλείς περιοχές βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός, όπου σημειώθηκε άνοδος των αγγελιών για μακροχρόνιες ενοικιάσεις κατά 21%.
Σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση για την πορεία της αγοράς ακινήτων εν μέσω της πανδημίας, η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση οι ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνεται πλήρης παύση εργασιών λόγω της διακοπής των πτήσεων από το εξωτερικό, αλλά και των εσωτερικών μετακινήσεων, ενώ δεν υπάρχει καλή εικόνα και αισιοδοξία για το καλοκαίρι του 2020.
Τα διλήμματα των ιδιοκτητών
Σύμφωνα με την κ. Δήμα, οι ιδιοκτήτες οικημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα κατευθυνθούν εύκολα εκ νέου στη μακροχρόνια μίσθωση, όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς έχουν προβεί σε επενδύσεις που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στους επισκέπτες βραχείας διαμονής και όχι σε ενοικιαστές με ορίζοντα πολλών ετών.
«Τα ακίνητα αυτά είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα. Είναι επομένως δύσκολο να μισθωθούν με τον συμβατικό τρόπο», σημείωσε η κ. Δήμα. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, μια πρόχειρη αναζήτηση σε ηλεκτρονικές σελίδες ενοικίασης ακινήτων, καταδεικνύει την ύπαρξη τέτοιων αγγελιών, δηλαδή πλήρως λειτουργικών ακινήτων. Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων ζητούν κι ένα αισθητά υψηλότερο ενοίκιο, ακριβώς λόγω του εξοπλισμού που παρέχουν τα ακίνητά τους.
Το premium των συγκεκριμένων διαμερισμάτων, σε σχέση με άλλα ακίνητα στην ίδια περιοχή, τα οποία διατίθενται κενά, είναι της τάξεως του 20-30%. Οι τιμές αυτές, που κατά κανόνα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, κρίνεται αρκετά δύσκολο να προσελκύσουν ενοικιαστές, κάτι που είχε διαφανεί ήδη πριν την έλευση της πανδημίας. Μόλις επανεκκινήσει η οικονομία και καταστεί εμφανέστερο το οικονομικό πλήγμα, θεωρείται απίθανο να βρεθούν ενοικιαστές, διατεθειμένοι να καταβάλουν τα χρήματα αυτά, κάτι που θα σημάνει την υποχρεωτική αναπροσαρμογή της αγοράς προς τα κάτω.
Από την άλλη πλευρά όμως, σε μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση της κατάστασης, η κα. Δήμα εκτίμησε ότι ίσως να είναι ευκολότερη η προσέλκυση νέων επισκεπτών στο μέλλον. «Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των πελατών μας. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι θα μας επιλέξουν ευκολότερα οι ξένοι επισκέπτες, επειδή είμαστε μικρές μονάδες, επομένως ευκολότερο να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Επίσης, πρέπει οι πολιτικές ακύρωσής μας να είναι ευέλικτες. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο επίπεδο του 2019 σύντομα», κατέληξε η κα. Δήμα.