O εγχώριος κλάδος του Catering αναλύεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η παρουσία ολιγάριθμων μεγάλων και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καταλαμβάνεται από τον τομέα των δεξιώσεων, ενώ έπονται το βιομηχανικό και το αεροπορικό catering.
Αναμφίβολα, η οικονομική ύφεση επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση υπηρεσιών catering δεξιώσεων, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τα κονδύλια για εκδηλώσεις συνεστιάσεων, προώθησης, διαφήμισης, κ.α. Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά, οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.
Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία οι γάμοι κατέγραψαν σωρευτική υποχώρηση της τάξης του 18,3%, εμφανίζοντας ενδιάμεσες αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, μετά από μία ήπια άνοδο το χρονικό διάστημα 2013-2015, το 2016 σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση στους γάμους, καθώς ανήλθαν στις 49.632 τελετές, αριθμός μειωμένος κατά 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το 2017 οι γάμοι παρουσίασαν οριακή άνοδο κατά 1%, φτάνοντας τις 50.138 τελετές.
Όσον αφορά το catering συνεδρίων, τα τελευταία χρόνια καταγράφει θετικές τάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του International Congress & Convention Association (ICCA), η Αθήνα κατατάχτηκε στην 16η θέση από την 18η που βρισκόταν το 2017, στην ευρωπαϊκή κατάταξη προορισμών για Συνέδρια Ενώσεων και Οργανισμών για το 2018. Ακόμη, στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση, γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό συνεδρίων που διοργανώνονται τελευταία στην Αθήνα.
Τέλος, με ανοδικούς ρυθμούς κινείται και η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων της χώρας. Μετά το 2013 οι πτήσεις των αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια αυξάνονται διαρκώς, λόγω της σημαντικής ανόδου της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης. Μάλιστα, αρκετές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν περισσότερες πτήσεις προς τη χώρα, ενισχύοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων με παρουσία στο inflight catering και την εκμετάλλευση κυλικείων στα αεροδρόμια., επηρεάζοντας άμεσα την αγορά του αεροπορικού catering.