ΓΔ: 1835.4 -1.06% Τζίρος: 284.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Σύστημα "PARE" για τα χρέη στην Εφορία με ειδικά μέτρα για κάθε οφειλέτη

Στα μέτρα κάθε οφειλέτη της Εφορίας θα... κόβεται το κοστούμι των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Τι είναι το σύστημα "PARE" που θα εφαρμόσει η ΑΑΔΕ. Ποια στοιχεία μετράνε για κάθε οφειλέτη.

Αναγκαστικά μέτρα στα… μέτρα κάθε οφειλέτη θα λαμβάνει η Εφορία, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τη μέθοδο "PARE", που θα καθιερώσει.

Καθώς τα χρέη προς την εφορία εξακολουθούν να διογκώνονται, έχοντας υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα οριζόντια μέτρα, η ΑΑΔΕ στρέφεται στα μέτρα για κάθε περίπτωση οφειλέτη.

Η αλλαγή φιλοσοφίας της ΑΑΔΕ, εντάσσεται στη νέα Στρατηγική Είσπραξης της περιόδου 2025-2029, που αποσκοπεί να αποκτήσει η διαδικασία είσπραξης των χρεών μεγαλύτερη ευελιξία, με εξειδικευμένα μέτρα για κάθε περίπτωση οφειλέτη.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, «σχεδιάζουμε να συγκεντρώνουμε όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου, να ενημερώνουμε συνεχώς τους οφειλέτες και να λαμβάνουμε μέτρα ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους, να κατηγοριοποιούμε τους οφειλέτες και να εξειδικεύουμε τις δράσεις διαχείρισης χρέους ακολουθώντας τη μεθοδολογία PARE».

Παράλληλα, ανακοινώνει, πως «θα αναπτύξουμε προγνωστικά μοντέλα εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και θα εκκαθαρίσουμε το χαρτοφυλάκιο οφειλών».

Το PARE

Αναφορικά με το σύστημα «PARE», το οποίο θα ενσωματωθεί στο σύστημα Eispraxis, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Payment capacity-Attitude-Recency-Event. Θα αξιολογεί δηλαδή τέσσερις βασικούς παράγοντες για κάθε οφειλέτη και συγκεκριμένα:

Το Payment capacity, αφορά στη δυνατότητα πληρωμής, που σημαίνει ότι το σύστημα θα υπολογίζει την οικονομική ικανότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη του. Θα αξιολογούνται αυτόματα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία, η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Το Attitude, αφορά στη στάση, τη συμπεριφορά του οφειλέτη, και συγκεκριμένα στην προθυμία του να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των σχέσεών του με την εφορία από το παρελθόν, τη συνεργασία του και τη συνέπειά του γενικά στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Βασικά το σύστημα θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τη συνέπεια στις δηλώσεις και πληρωμές, την ανταπόκριση σε ειδοποιήσεις/ελέγχους της ΑΑΔΕ και την ειλικρίνεια και συνεργασία του κατά τους ελέγχους.

Το Recency, αφορά στην παλαιότητα του χρέους. Το σύστημα θα λαμβάνει υπόψη το πόσο παλαιό είναι το χρέος, καθώς όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή του, αφού μπορεί να μην υφίσταται ο ίδιος ο οφειλέτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) και θα πρέπει να αναζητηθεί η οφειλή από κληρονόμους και συνυπόχρεους. Αντίθετα τα νεότερα χρέη, θεωρούνται πιο πιθανά να εισπραχθούν. Θα καταγράφει και θα αξιολογεί επίσης, πότε ήταν η τελευταία φορά που ο φορολογούμενος είχε κάποια καθυστέρηση ή παραβίαση, δίνοντας έμφαση στην ηλικία της αρνητικής ή θετικής συμπεριφοράς.

Το Event (γεγονός) είναι η παράμετρος που θα συνεκτιμά συγκεκριμένα γεγονότα ή περιστάσεις που μπορεί να έχουν επηρεάσει την ικανότητα ή τη βούληση του οφειλέτη να τακτοποιήσει τις οφειλές του όπως απώλεια εισοδήματος, έκτακτα γεγονότα που επηρέασαν τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου. 

Συγκεκριμένα θα καταγράφει γεγονότα όπως:

Έναρξη/λήξη επιχειρηματικής δραστηριότητας

Σημαντική μεταβολή στο εισόδημα

Δικαστικές ενέργειες ή πτωχεύσεις

Υποβολή αίτησης ρύθμισης

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι με "PARE" θα επιτύχει αποτελεσματικότερη κατηγοριοποίηση οφειλετών, με τη δημιουργία προφίλ οφειλετών με βάση τις παραπάνω τέσσερις παραμέτρους και θα καταφέρει να εφαρμόσει διαφορετικές στρατηγικές είσπραξης ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη.

Θα εστιάσει σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα είσπραξης των οφειλών και θα εφαρμόσει κατάλληλες ενέργειες που θα περιλαμβάνουν διευκολύνσεις πληρωμών και θα κλιμακώνονται έως τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, θα εφαρμόσει πολιτικές ενθάρρυνσης των έγκαιρων πληρωμών των φόρων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων δεν πληρώσουν έγκαιρα.

Η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί το σύστημα PARE, ενσωματωμένο στο πληροφοριακό σύστημα "Eispraxis", για την συνεχή αξιολόγηση των οφειλετών και την εφαρμογή εξατομικευμένων ενεργειών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει εισαγάγει διάφορα εργαλεία και συστήματα αξιολόγησης για να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και τη στοχοθέτηση ελέγχων. Το μοντέλο PARE, που αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων Payment capacity – Attitude – Recency – Event, είναι ένα τέτοιο εργαλείο συμπεριφορικής αξιολόγησης φορολογουμένων.

Τα επιμέρους στοιχεία του μοντέλου

P – Payment Capacity (Ικανότητα Πληρωμής)

Αξιολογεί την οικονομική δυνατότητα του φορολογουμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση στοιχεία όπως:

  • Εισοδήματα
  • Περιουσιακά στοιχεία
  • Κίνηση τραπεζικών λογαριασμών
  • Προηγούμενη συμπεριφορά εξυπηρέτησης χρεών

A – Attitude (Στάση)

Εξετάζει τη συμπεριφορά του φορολογουμένου απέναντι στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Περιλαμβάνει:

Τη συνέπεια στις δηλώσεις και πληρωμές

Την ανταπόκριση σε ειδοποιήσεις/ελέγχους

Την ειλικρίνεια και συνεργασία κατά τους ελέγχους


R – Recency (Πρόσφατη Συμπεριφορά)

Αναφέρεται στο πότε ήταν η τελευταία φορά που ο φορολογούμενος είχε κάποια καθυστέρηση ή παραβίαση. Δίνει έμφαση στο πόσο "φρέσκια" είναι η αρνητική (ή θετική) συμπεριφορά.


E – Event (Συμβάν)

Καταγράφει συγκεκριμένα γεγονότα που έχουν σημασία, όπως:

  • Έναρξη/λήξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Σημαντική μεταβολή στο εισόδημα
  • Δικαστικές ενέργειες ή πτωχεύσεις
  • Υποβολή αίτησης ρύθμισης

Χρήση του PARE στην πράξη

Η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί το PARE για:

  • Στοχευμένες ειδοποιήσεις ή ελέγχους
  • Εξατομικευμένες ρυθμίσεις οφειλών
  • Πρόβλεψη φορολογικού ρίσκου
  • Σχεδιασμό στρατηγικών συμμόρφωσης
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κοντά στο μηδέν το κενό στην είσπραξη φορολογικών οφειλών

Η βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης οδήγησαν σε μείωση του Κενού Είσπραξης στο 0,8%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγική εικόνα» τα κέρδη που δήλωσαν οι επιχειρήσεις στην Εφορία

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν στην Εφορία ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Οι κερδοφόρες ήταν λιγότερες, αλλά εμφάνισαν εντυπωσιακά αυξημένα κέρδη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σχεδόν 20% τα εισοδήματα που δηλώθηκαν.