Αύξηση στις τιμές και πτώση στις ποσότητες των προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς στα σούπερ μάρκετ στον τομέα των FMCG (ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών) το α' τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana.
Παρά τη συνολική άνοδο της αγοράς κατά 6,4% σε αξία πωλήσεων, η αύξηση αυτή στηρίζεται κυρίως στην άνοδο των τιμών, καθώς ο όγκος πωλήσεων εμφανίζει κάμψη σε αρκετές κατηγορίες.
Πιο αναλυτικά, στα τυποποιημένα προϊόντα, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, παρατηρήθηκε αύξηση στην αξία κατά 5,9%, την ώρα που ο όγκος τους μειώθηκε κατά 4%. Αυτό μεταφράζεται σε μέση αύξηση τιμών 1,8%. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο έντονη στα τρόφιμα, με την τιμή ανά μονάδα να αυξάνεται κατά 2,8%. Αντίθετα, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς η μέση τιμή μειώθηκε κατά 2,3% και στην Οικιακή Φροντίδα κατά 0,9%.
Ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ το α' τρίμηνο του 2025, ανήλθε στα 3,27 δισ. ευρώ (από 3,074 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024), με τα 2,527 δισ. να προέρχονται από τα τυποποιημένα προϊόντα και τα υπόλοιπα 743 εκατ. ευρώ από τα ζυγιζόμενα προϊόντα, που αφορούν αποκλειστικά τρόφιμα.
Snacks και αλκοόλ, πρωταθλητές ανατιμήσεων
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στα snacks, όπου η μέση τιμή ανά μονάδα ανέβηκε κατά 7,9%, και στα αλκοολούχα ποτά, με ανατίμηση 5,5%. Παρότι οι δύο αυτές κατηγορίες κατέγραψαν υψηλή ανάπτυξη και σε αξία πωλήσεων (+9,5% και +11% αντίστοιχα), μέρος αυτής προέρχεται από την ακρίβεια και όχι από την αύξηση του όγκου.
Παράλληλα με την άνοδο των τιμών, περιορίστηκαν σημαντικά και οι προωθητικές ενέργειες. Το ποσοστό των πωλήσεων που προήλθε από προσφορές έπεσε στο 24,3%, σημειώνοντας 3% σε σχέση με το 2024. Η υποχώρηση των προσφορών είναι αισθητή και στις τρεις βασικές κατηγορίες:
- Τρόφιμα: από 27% σε 24,8% (-2,2 μονάδες)
- Υγεία & Ομορφιά: από 31% σε 25,4% (-5,6 μονάδες)
- Οικιακή Φροντίδα: από 28,5% σε 20,8% (-7,7 μονάδες)
Το φαινόμενο αυτό - αύξηση αξίας με μείωση όγκου - εντοπίζεται σε αρκετές κατηγορίες. Ειδικά στα τυποποιημένα προϊόντα, όπου η ανάπτυξη αποδίδεται σε ανατιμήσεις και όχι σε αύξηση κατανάλωσης. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών που, υπό το βάρος του πληθωρισμού, μειώνουν τις ποσότητες αλλά συνεχίζουν να επιβαρύνονται οικονομικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (PL), που παραδοσιακά είναι σε χαμηλότερες τιμές, σημείωσαν παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης με τα επώνυμα προϊόντα: +6% για τα PL έναντι 5,8% για τα επώνυμα. Αυτό σημαίνει ότι η ανατίμηση επηρεάζει συνολικά την αγορά, ανεξαρτήτως επωνυμίας.
«Άλμα» για μικρά καταστήματα και Κρήτη
Δυναμική πορεία έχουν τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης (έως 400 τ.μ.), τα οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αξία πωλήσεων στο α' τρίμηνο του 2025, με άνοδο 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana. Σε αντίστοιχη τροχιά και τα hypermarkets (άνω των 2.500 τ.μ.) σημείωσαν αύξηση 7,6%, παρά το μικρότερο μερίδιο στην αγορά.
Στον χάρτη των γεωγραφικών επιδόσεων, η Κρήτη ξεχωρίζει, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην αξία πωλήσεων (+7,7%), με τα Νησιά και την Πελοπόννησο να ακολουθούν με +7,6% και +7,2%. Παρότι οι προαναφερθείσες περιοχές εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Αττική παραμένει ο βασικός «αιμοδότης» της αγοράς, συνεισφέροντας το 44,9% του συνολικού τζίρου. Η περιφέρεια καταγράφει επίσης θετική πορεία, με αύξηση 5,9% στην αξία πωλήσεων για το ίδιο διάστημα.