Την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη μείωση επιτοκίων διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, γι' αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κάθε συνάντηση με βάση τα στοιχεία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του OT Forum, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, θα κάνει πίσω στην επιβολή υψηλών δασμών, όμως η αβεβαιότητα παραμένει και τιμολογείται από τις αγορές, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να γυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση. Για συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πρόεδρος Τραμπ να τα πάρει όλα πίσω, τόνισε.
Το πιο ευνοϊκό σενάριο, που όμως δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, θα ήταν να καταλήξει η διαπραγμάτευση που άρχισε ο Τραμπ με τους εμπορικούς εταίρους σε μηδενικούς δασμούς, αλλά και να συμβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ειρήνευση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Αυτό θα ήταν το πολύ ευνοϊκό σενάριο, είπε ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει μεγάλη πιθανότητα.
Το μεγάλο κόστος από την πολιτική Τραμπ το εισπράττει η ίδια η Αμερική, επισήμανε, καθώς η οικονομία της οδηγείται σε στασιμοπληθωρισμό. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεν θα υπάρξει απάντηση στους δασμούς Τραμπ με γενικευμένα αντίμετρα.
Για την Ελλάδα, είπε ότι δεν επηρεάζεται άμεσα, δεδομένου ότι η οικονομία δεν έχει μεγάλο άνοιγμα σε εξαγωγές στην Αμερική, αλλά θα υπάρξουν έμμεσες επιδράσεις. Προς το παρόν, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αναθεωρεί την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2025, μέχρι γίνουν σαφέστερες οι επιδράσεις.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνέστησε να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας και να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς (Δημόσιο, Δικαιοσύνη κ.α.), δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων στην καινοτομία, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Τόνισε ότι ο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί πρόβλημα και θα πρέπει να μειωθεί, αν και δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, δεδομένου ότι η οικονομία «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς από την οικονομία της ευρωζώνης. Όμως, όπως τόνισε, καλό θα ήταν να υποχωρήσει το έλλειμμα από το 6% στο 3% του ΑΕΠ, όχι όμως με τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά με την αύξηση της παραγωγής.
Σχετικά με τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θιγεί η κουλτούρα πληρωμών, ενώ σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα μικρότερων τραπεζών, που αποτελούν τον τρίτο πόλο. Τόνισε ότι σοβαροί επενδυτές μπήκαν στις τράπεζες κατά τη διάθεση μετοχών συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ, ενώ σημαντικοί επενδυτές προσελκύονται σε μικρές και συνεταιριστικές τράπεζες, διαπιστώνοντας ότι έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης.
«Βλέπουμε θετικά την πανελλαδική επέκταση των συνεταιριστικών τραπεζών», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις συστημικές δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επαρχία και ότι με την επέκταση των συνεταιριστικών θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα μειωθούν τα spread δανεισμού.