ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βενζίνη Καύσιμα Πρατήριο
Φωτο: Shutterstock

Δεν έφτασε στα πρατήρια καυσίμων η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου

Πτώση 14% καταγράφεται στην τιμή του brent, όμως η τιμή λιανικής της βενζίνης υποχωρεί λιγότερο από 3%. Αναμένεται η κανονιστική παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού. Σοβαρό πρόβλημα και η παραβατικότητα στα πρατήρια.

Οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μπορεί να κατρακυλούν τον τελευταίο καιρό, αλλά στα πρατήρια καυσίμων της χώρας οι οδηγοί ακόμα δεν έχουν δει τα οφέλη της πτώσης.

Από τις αρχές του μήνα, η τιμή λιανικής της βενζίνης υποχωρεί λιγότερο από 3%, έναντι πτώσης της τάξεως του 14% στις τιμές του brent εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για ύφεση που θα προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντ. Τραμπ και της αιφνίδιας απόφασης του ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής.

Συγκεκριμένα, χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη τη χώρα μειώθηκε στο 1,736 ευρώ ανά λίτρο, από το 1,785 ευρώ ανά λίτρο την 1η Απριλίου.

Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή του brent υποχώρησε από τα 70,3 δολάρια ανά βαρέλι (1/4/2025) στα 61.5 δολάρια (14/4/2025).

Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται χρόνο ώστε να περάσει η χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές μέσα από τα φθηνότερα καύσιμα που θα προμηθευτούν οι ίδιοι. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί 3-4 μέρες, όπως υποστηρίζουν.

Ωστόσο, σχεδόν 10 μέρες μετά τη μεγάλη βουτιά στην τιμή brent -όπου σημειώθηκε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 59 δολάρια ανά βαρέλι- και οι τιμές στην ελληνική αγορά ακόμα να διορθώσουν σημαντικά.

Στην Αττική βέβαια, όπου λειτουργεί περισσότερο ο ανταγωνισμός, παρουσιάζεται μια καλύτερη εικόνα με την τιμή λιανικής να βρίσκεται στα 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο στον ευρύτερο κλάδο εγείρονται ζητήματα λειτουργίας του ανταγωνισμού καθώς οι τιμές ενισχύονται αστραπιαία όταν κινείται ανοδικά η τιμή του brent. όμως στην κάθοδο οι τιμές στα πρατήρια «αργούν» να πέσουν. 

Ένα φαινόμενο γνωστό στους οικονομολόγους ως «ρουκέτες και φτερά», που έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της κανονιστικής παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των πετρελαιοειδών που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι εντοπίζει μια σειρά από εμπόδια στην λειτουργία του ανταγωνισμού, βάζοντας στο κάδρο τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων της έκθεσης είναι ότι ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη διύλιση, αλλά ούτε και η αγορά εισαγωγών. Η κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς δόθηκαν στα τέλη του 2024 δύο παρατάσεις για να υποβάλουν τις θέσεις τους οι εταιρείες του κλάδου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Η παραβατικότητα

Την ίδια στιγμή, οι οδηγοί της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη απειλή για την τσέπη - και το αυτοκίνητό - τους κάθε φορά που σταματούν για γέμισμα: την αυξημένη παραβατικότητα των πρατηρίων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αληγιζάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, οι ποσότητες που κλέβουν τα παραβατικά πρατήρια καυσίμων μειώνονται, αλλά ο αριθμός των πρατηρίων που κλέβουν διευρύνεται.

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, για το ζήτημα της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου στον χώρο των καυσίμων τόνισε πως το φαινόμενο σήμερα έχει ως επίκεντρο τις πειραγμένες αντλίες και τις ελλειμματικές παραδόσεις (κλοπή στην αντλία).

Σε ό,τι αφορά τη μορφή παραβατικότητας, ο κ. Αληγιζάκης υποστήριξε ότι, ενώ μειώνονται οι ποσότητες των καυσίμων που κλέβουν τα παραβατικά πρατήρια, μέσω πειραγμένων αντλιών, ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων αυξάνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων το 2025 ανήλθε σε 29% στην Αττική και σε 17% στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 15% στην Αττική και το 11% στη Θεσσαλονίκη.

Μείωση παρουσιάζεται, ωστόσο, στο ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2025 το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων (δηλαδή της ποσότητας που κλάπηκε από τις πειραγμένες αντλίες) έφτασε το 18%, από το 24% το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 16% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα το 2021 παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2020. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης κατέγραψε η αμόλυβδη βενζίνη και το υγραέριο.