ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Φωτο: Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

«Τρέχουν» να πάρουν θέσεις στις ΗΠΑ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Ισχυρό το ενδιαφέρον των «παικτών» που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στις ΗΠΑ ως απάντηση στις πολιτικές του Τραμπ, ενώ το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ετοιμάζει νέο γραφείο στην Ουάσιγκτον.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων από τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της τεχνολογίας να αναπτύξουν παρουσία στις ΗΠΑ ως απάντηση στις νέες πολιτικές του Τραμπ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.

Οι δασμοί και τα φορολογικά οφέλη που υπόσχεται η κυβέρνηση του Τραμπ στις εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ αλλάζουν άρδην το επιχειρηματικό τοπίο διεθνώς.

Στην Ισπανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου, η Dcoop, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί στις ΗΠΑ, αντί για την Ευρώπη, με νέες επενδύσεις ως αποτέλεσμα του δασμολογικού πολέμου ενώ εταιρείες τροφίμων από τον Καναδά εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις ώστε να μη χάσουν το μερίδιο της αγοράς που κατέχουν στην γειτονική τους χώρα.

Στην Ελλάδα, «παίκτες», όπως η Cenergy και η Flexopack, έχουν ήδη ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην αμερικανική αγορά. Τώρα, ωστόσο, αυξάνεται η λίστα των ελληνικών εταιρειών που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν με τη χώρα.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ίδρυση παραρτήματος του επιμελητηρίου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι «παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την οικονομική αστάθεια, η συγκυρία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι ευνοϊκή, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και δύο κυβερνήσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία».

«Η ίδρυση του παραρτήματος μας στην Ουάσιγκτον, D.C. αποτελεί την πιο ουσιαστική και στρατηγική διεύρυνση της παρουσίας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί απλώς μια θεσμική επέκταση. Αντανακλά την αναβάθμιση του ρόλου που επιθυμούμε να διαδραματίσουμε στη νέα εποχή της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο ιδιος.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια με τα εγκαίνια του γραφείου να έχουν προγραμματιστεί στις 22 Μαΐου.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον ως έδρας για το γραφείο μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για το πολιτικό κέντρο της Αμερικής που φιλοξενεί βασικούς λήπτες αποφάσεων και εκπροσώπους από όλες τις πολιτείες, όπως αναφέρει ο κ. Μπακατσέλος.

Επίσης, η Ουάσινγκτον είναι επιπλέον κέντρο ισχυρών δεξαμενών σκέψης και οργανισμών και δραστηριοποιείται με όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι νέες ελληνικές επενδύσεις

Πλώρη για τις ΗΠΑ έχει βάλει η Hellenic Cables, ο βραχίονας καλωδίων του ομίλου Cenergy και συγκεκριμένα για τη βιομηχανική ζώνη Βάγκνερ Πόιντ, στη Νότια Βαλτιμόρη. Εκεί, ανεγείρει εργοστάσιο παραγωγής χερσαίων καλωδίων το οποίο θα λειτουργήσει από το 2028 σε μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Flexopack που διαθέτει θυγατρική στις ΗΠΑ με εμπορική δραστηριότητα θα προχωρήσει και σε παραγωγική επένδυση. Ειδικότερα, απέκτησε έκταση 80 στρεμμάτων στην Πενσυλβάνια για να ανεγείρει βιομηχανική εγκατάσταση σε μια επένδυση που θα ανέλθει στα 33 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον πέμπτο σημαντικότερο πελάτη και τον δέκατο τέταρτο σημαντικότερο προμηθευτή της Ελλάδας.

Στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 2,117 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων είναι λίγο πιο πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Taiwan
ΔΙΕΘΝΗ

Έλαβαν χώρα οι πρώτες συνομιλίες για τους δασμούς μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ

Η Ταϊβάν, στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη τον κόσμο εταιρία κατασκευής τσιπ, η TSMC, επιζητά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, παρόλο που οι δύο πλευρές δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Ταμβακάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Megas Yeeros: Παίρνει το 35% ο Ταμβακάκης, στόχος η αγορά της Αμερικής

Η πρώτη επένδυση του δεύτερου fund της ΕOS Capital έγινε στην εταιρεία που έχει διεθνοποιήσει τον γύρο. Σχέδια για επέκταση της παραγωγικής μονάδας της Megas Yeeros στις ΗΠΑ. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις Ταμβακάκη.