ΓΔ: 1698.19 -0.67% Τζίρος: 191.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ο πρόεδρος του Ομίλου Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος

Metlen: Η στρατηγική στις σπάνιες γαίες - Τα βήματα για σκάνδιο, γερμάνιο

Το γερμάνιο και το σκάνδιο μπαίνουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ομίλου. Σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από τον κλάδο του αλουμινίου μετά τις αποφάσεις Τραμπ για δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και αλουμινίου.

Ανεβάζει ταχύτητες η Metlen στον τομέα της μεταλλουργίας και των σπάνιων γαιών, βάζοντας το γερμάνιο και το σκάνδιο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ομίλου.

Παράλληλα, όμως, μαζεύονται σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από τον κλάδο του αλουμινίου, ένα κρίσιμο τομέα για τη Metlen, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και αυτοκινήτων από τις 2 Απριλίου.

Χθες επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» της Metlen, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, με αφορμή την ένταξη στον κατάλογο των Στρατηγικών Έργων του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA) της Ε.Ε  της επένδυσης της Metlen για την παραγωγή γαλλίου, η οποία αποτελεί τη μοναδική ελληνική επένδυση που περιλαμβάνεται στη λίστα.

Μετά από ξενάγηση του επιτρόπου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «έχουμε ήδη μπει στο γάλλιο, ακολουθούν το γερμάνιο και το σκάνδιο», χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας, να του εξηγήσουμε τι κάνουμε εδώ, πώς το κάνουμε και πώς βλέπουμε το μέλλον. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Σεζουρνέ, ο οποίος βρίσκεται μαζί μας για να δει πώς πρόκειται να παράγουμε το γάλλιο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ευρώπη –και ο κόσμος– σε αυτή τη γεωπολιτικά ταραχώδη περίοδο», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 

«Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας, Επίτροπε: βιωσιμότητα – απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι σπάνιες γαίες

Πρόκειται για πρώτες ύλες που παράγονται από τα κατάλοιπα του βωξίτη και του γαλλίου στο Αλουμίνιον της Ελλάδας, ωστόσο βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το σκάνδιο χρησιμοποιείται για όπλα, εξαρτήματα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και για αθλητικό εξοπλισμό, όπως πλαίσια ποδηλάτων. Το γερμάνιο είναι σημαντικό συστατικό στη βιομηχανία ημιαγωγών και χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών ινών.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι η ανάπτυξη του σκανδίου βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και ότι «δουλεύεται» ήδη μια μέθοδος παραγωγής, ενώ η ανάπτυξη του γερμανίου βρίσκεται αρκετά πιο πίσω.

Αποφάσεις Τραμπ

Η επίσκεψη του επιτρόπου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποφάσεων Τραμπ. Ειδικοί αναφέρουν ότι η κίνηση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα πιθανόν να προκαλέσει πτωτική πίεση στις τιμές αλουμινίου καθώς χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοκινήτων.

Άλλοι βέβαια τονίζουν ότι ο κλάδος του αλουμινίου θα παρουσιάσει σταθερή πορεία λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στις κατασκευές και τις βιομηχανίες συσκευασίας. Επίσης, η παραγωγή του αλουμινίου στην Κίνα φαίνεται ότι «πιάνει ταβάνι».

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο των 45 εκατομμυρίων τόνων στην παραγωγική ικανότητα αλουμινίου της Κίνας αναμένεται να επιτευχθεί φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι λιγότεροι διαθέσιμοι για εξαγωγές και ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται πως με βάση το «πείραμα» του 2018 της επιβολής 25% δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και σιδήρου και κατά 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, οι ελληνικές εξαγωγές χάλυβα και σιδήρου στις ΗΠΑ ήταν πιο ευαίσθητες σε σχέση με τις εξαγωγές αλουμινίου.

Το διαφορετικό μέγεθος του δασμού θα μπορούσε να αποτελεί μία εξήγηση για τη διαφορετική αυτή επίπτωση. Η επίπτωση του δασμού 10% στο αλουμίνιο το 2018 δεν φαίνεται να επηρέασε τις ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου, υποδηλώνοντας ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αλουμινίου ήταν το 2018 σε θέση να αντεπεξέλθουν με επιτυχία.

«Ελληνικές εξαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων προς την ΕΕ-27 τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών προϊόντων που εξάγονται από την ΕΕ-27 προς τις ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στις ελληνικές εξαγωγές», καταλήγει η έκθεση.

Απογοήτευση η απόφαση

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Τραμπ ο κ. Σεζουρνέ εξέφρασε την απογοήτευσή του. Τόνισε, δε, ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε ότι δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Η ΕΕ φρόντισε να κάνει τα πάντα για να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ανάλογη διάθεση από την άλλη πλευρά.

Όπως επεσήμανε, «θέλουμε να κάνουμε πολλά σε ένα κόσμο που αλλάζει», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να ενισχύει τα έργα που είναι σημαντικά για την οικονομία της.

Στρατηγική επένδυση

Κατά την επίσκεψη τον κ. Σεζουρνέ συνόδευσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίνγκου.

O κ.  Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μυτιληναίο για αυτή την πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση. 

Το Υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evvagelos Mytililnaios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ η ανταγωνιστική βιομηχανία

Σε άρθρο του στο Euractiv ο επικεφαλής της Metlen και της Eurometaux, τονίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να προωθήσει άμεσα την «Πράξη για την Καθαρή Βιομηχανία», παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και εργαζομένους.