Περισσότερες επενδύσεις στις σπάνιες γαίες θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Metlen, όπως τόνισε ο επικεφαλής της κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψης του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.
«Έχουμε ήδη μπει στο γάλλιο, ακολουθούν το γερμάνιο και το σκάνδιο», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο κ. Σεζουρνέ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως επεσήμανε «θέλουμε να κάνουμε πολλά σε ένα κόσμο που αλλάζει», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να ενισχύει τα έργα που είναι σημαντικά για την οικονομία της.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σημείωσε ότι πρόκειται για μία κίνηση που σαφώς προκαλεί λύπη.
Τόνισε, δε, ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε ότι δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Η ΕΕ φρόντισε να κάνει τα πάντα για να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ανάλογη διάθεση από την άλλη πλευρά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σεζουρνέ βρίσκεται στην Ελλάδα στον απόηχο της επίσημης αναγνώρισης της επένδυσης της Metlen στο γάλλιο ως Στρατηγικό Έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), όπως υπογραμμίζει η εταιρεία με ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εκτενή τεχνική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρίσιμων Πρώτων Υλών συγκροτούμενο από τα 27 Κράτη-Μέλη με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήθηκε στην Επιτροπή το χαρακτηρισμό του έργου της METLEN ως Στρατηγικής Σημασίας για την Ένωση. Η απόφαση αυτή, που επικυρώθηκε στις 25 Μαρτίου 2025, αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία και την ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα, καθώς είναι το μοναδικό έργο που ενισχύει καθοριστικά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στο βωξίτη, την αλουμίνα (και το αλουμίνιο) και το γάλλιο, όλα αναγνωρισμένα ως 'κρίσιμες πρώτες ύλες.
Συνολικά, από τα 170 έργα που υποβλήθηκαν πανευρωπαϊκά, εγκρίθηκαν 47 έργα από 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η ένταξη του καθετοποιημένου έργου της METLEN για την εξόρυξη βωξίτη, την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας και την παραγωγή 50 ΜΤ Γαλλίου στον κατάλογο των επιλεγμένων στρατηγικών έργων CRMA επιβεβαιώνει τη σημασία των κρίσιμων αυτών υλικών για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερες αδειοδοτικές διαδικασίες, πρόσβαση σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ενισχυμένη στήριξη από την ΕΕ.
Κατά την επίσκεψη τον κ. Σεζουρνέ συνόδευσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Νιόβη Ρίνγκου.
O κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «H επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μυτιληναίο για αυτή την πολύ σημαντικό και καινοτόμο επένδυση. Το Υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας».