Διευρύνεται σημαντικά το πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων από την επόμενη εβδομάδα, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα πολιτικές που θα αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Σταϊκούρας αναγνωρίζει ότι η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και η οικονομία θα περάσει σε ύφεση το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε σήμερα, «απλώνουμε δίχτυ ασφαλείας» για την κοινωνία, όπως τονίζει ο υπ. Οικονομικών.
Ειδικότερα,
- Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.
- Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.
- Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Τα νέα μέτρα θα κοστίσουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπ. Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης είπε ότι οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, με την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών να φτάνει επίσης τα 2 δισ. ευρώ, και να ανεβάζει στα 6 δισ. ευρώ το σύνολο της ταμειακής επιβάρυνσης για Μάρτιο και Απρίλιο.
Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και θα φτάσει στα 4,7 δισ. ευρώ μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια Υγεία και το δώρο Πάσχα των εργαζομένων στον τομέα Υγείας. Ένα κόστος το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπ. Οικονομικών σημείωσε πως «η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις».
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε (στην τηλεόραση του ANT1) ότι η κυβέρνηση προχωρά στην προσθήκη τουλάχιστον 100 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης –παράταση φορολογικών υποχρεώσεων, δυνατότητα ένταξης των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας αλλά και αναστολή εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.