ΓΔ: 1459.34 -0.68% Τζίρος: 60.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:33 DATA
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
Φωτό: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στα 350 εκατ. ευρώ το κόστος για τις τράπεζες από τα νέα μέτρα

Από προμήθειες και ΕΝΦΙΑ οι απώλειες των τραπεζών θα φτάσουν τα 150 εκατ. Άλλα 100 εκατ. θα διαθέσουν για ανακαίνιση σχολείων και 100 εκατ. για τον Φορέα Ακινήτων.

Στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ τοποθέτησε το κόστος για τις τράπεζες από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου που αφορά την εξειδίκευση αυτών των μέτρων. 

«Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε αποκρατικοποίηση των τραπεζών και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Την ολοκληρώσαμε το 2024 για να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας. Το ιδιωτικό χρέος ακολουθεί καθοδική πορεία από το 2020, αλλά είναι και χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.. Έχουμε επίσης μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χώρα έχει δυστυχώς παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης. Δεν χρησιμοποιούμε μαγική γομολάστιχα αλλά πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης θυμίζοντας ότι οι τράπεζες έκαναν δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά την κακοκαιρία Daniel, τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στον πέμπτο πυλώνα τον οποίο στήριξαν με 70 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε την πρωτοβουλία για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και σημεία που δικαιολογημένα εκνευρίζουν τους πολίτες, μετά από τις πρωτοβουλίες και την παραίνεσή μου να μειώσουν τις προμήθειες, κάτι που έκανα μερικώς, πήραμε τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10 - 20 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Υπάρχουν ακόμη πολλά τρωτά σημεία στον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα για αυτό και αποφασίσαμε να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Μηδενική χρέωση για πληρωμές: 

  • Αφορά πληρωμές στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τις εταιρείες ύδρευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές που θα είναι πλέον μηδενικές
  • Σήμερα η χρέωση για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι 0,6 ευρώ ενώ μόνο για την ΑΑΔΕ είναι μηδενική χρέωση.
  • Το μέτρο προκαλεί απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ωφέλεια για τους πολίτες

Αποστολή χρημάτων από άλλη τράπεζα μέσω εμβάσματος: 

  • Αφορά πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νομικά πρόσωπα
  • Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος όσο και την άμεση έκδοση εμβάσματος από μια τράπεζα και άλλη τράπεζα μέσω web και mobile banking.
  • Σήμερα είναι 1 ή 2 ευρώ για αποστολή και μεγαλύτερα κόστη όταν μιλάμε για λήψη και μπορεί να φτάνει έως και τα 5 ευρώ
  • Το μέτρο προκαλεί απώλειες 95 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τράπεζες.

Αύξηση του ορίου στα 1.000 ευρώ των ποσών μέσω IRIS: 

  • Τα 500 ευρώ αφορούν μεταφορά χρημάτων μεταξύ πολιτών και 500 σε ελεύθερους επαγγελματίες
  • Το Iris έχει γίνει υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέσα στο 2025 θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.
  • Η ενεργοποίηση των νέων ορίων, έχουμε έρθει σε επαφή με τη ΔΙΑΣ και έχουμε την ενημέρωση ότι υπολογίζουν πως θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα διάστημα 3-6 μηνών από σήμερα.
  • Οι ρυθμίσεις για τις προμήθειες θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα για έγκριση στη Βουλή και εφόσον η Βουλή τις εγκρίνει, προβλέπεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή έναν μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ που σημαίνει ότι θα ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου καθώς μεσολαβούν οι γιορτές και μέσα σε αυτές οι αργίες οπότε χρειάζεται αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας των τραπεζικών συστημάτων για να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες

Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ για ακίνητα τραπεζών και servicers: 

  • Αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026. Τους δίνουμε τη δυνατότητα κλειστά ακίνητα να τα διαθέσουν γιατί θέλουμε να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων και μέσω αυτής να υπάρξει μείωση των ενοικίων.
  • Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται στο 100% αν στις 31/12/2025 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος για τα ακίνητα αυτά.
  • Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα και άλλα 9.604 οι Servicers το σημαντικότερο μέρος των οποίων είναι οικιστικά
  • Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και το δυνητικό κόστος αν κρατήσουν τα σπίτια κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ

Ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού για τα επιτόκια:

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων κάθε τράπεζας, τα επιτόκια στεγαστικής πίστης, τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη που συνδέονται με τις πληρωμές.
  • Η πρώτη ανάρτηση με σημείο αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2025
  • Με τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών οι καταναλωτές θα έχουν πλήρη, σαφή και συγκρίσιμη ενημέρωση και προφανέστατα ενισχύεται ο ανταγωνισμός

Δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα: 

  • Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και πιστώσεις όπως οι τράπεζες. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αφορά εταιρείες με μεγάλα πιστωτικά περιθώρια.
  • Τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέψαμε τέτοιους είδους ιδρύματα να δίνουν πέραν από τα καταναλωτικά δάνεια, να δίνουν στεγαστικά και κάποιας μορφής άλλα δάνεια. Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να μην επιβάλει φόρο στις τράπεζες

«Προχωρούμε σε λύσεις αξιόπιστες και ζυγισμένες που δεν αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και την οικονομία, δεν στέλνουν το λάθος μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας», τονίζει ο υπουργός.