Κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ημιαγωγούς παίρνει η Ελλάδα καθώς θα δημιουργηθεί στη χώρα μας το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων για ημιαγωγούς, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν.
«Ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς μικροκυκλώματα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τα μικροκυκλωμάτα είναι το νέο πετρέλαιο της οικονομίας» σημείωσε ο ο κ. Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) στον χαιρετισμό του στο συνέδριο Emerging Tech Forum που πραγματοποιείται σήμερα και ανακοίνωσε το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία που πρέπει να αναλάβει» τόνισε ο κ. Ζερβάκης που ανέφερε ότι η HETIA είχε καταθέσει την ελληνική πρόταση για την δημιουργία κέντρου ικανοτήτων για ημιαγωγούς τον Οκτώβριο, σε συνέχεια της ευρωπαϊκής πρόσκλησης να δημιουργηθούν Κέντρα Ικανοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Η HETIA έχει έρθει σε συνεργασία με τρία ερευνητικά κέντρια και 11 πανεπιστήμια έχοντας δημιουργήσει το πρώτο κέντρο ικανοτήτων στη χώρα, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τη χώρα μας να διακριθεί στον σχεδιασμό μικροτσιπ, αλλά και σε άλλους κρίκους της αλυσίδας.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζερβάκης, η μεγάλη ζήτηση για μικροκυκλωμάτα σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές αλλαγές οδήγησαν ΗΠΑ και Ευρώπη να λάβουν μια δέσμη δράσεων. Στην Ευρώπη ήρθε η European Chips Act όπου και βάσει αυτής της συμφωνίας θα επενδυθούν πάνω από 43 δισ. ευρώ για να έρθει πίσω στην Ευρώπη ακόμα μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής μικροκυκλωμάτων, με τον στόχο να είναι στο τέλος της δεκαετίας να φτάσει στο 20% από το 8% που είναι σήμερα.
Η χώρα μας θέλει να διεκδικήσει τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των μικροτσιπ, που μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται και τα απαραίτητα κίνητρα για επενδύσεις στη μικροηλεκτρονική και τους ημιαγωγούς, με την Ελλάδα να φέρεται επίσης να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό το packaging και το testing των μικροτσίπ. Υπενθυμίζουμε πως η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών (ΗΕΤiA) στοχεύει επίσης στον διπλασιασμό των εταιρειών, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο οικοσύστημα τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να παράγει ήδη σημαντική δουλειά και σε επίπεδο έρευνας.
Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα στηρίξει χρηματοδοτικά τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ικανοτήτων για Ημιαγωγούς στην Ελλάδα (Hellenic Chips Competence Centre, HCCC) έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).
«Θα ικανοποιήσουμε την αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαθέσει 3,6 εκατομμύρια ευρώ για τον χώρο», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάσουν την δυνατότητα αξιοποίησης του αναπτυξιακού νόμου για την υλοποίηση του προγράμματος.
Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του HCCC συμμετέχουν τρία ερευνητικά κέντρα, έντεκα πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα και η HETiA, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα αλλά και το γεγονός ότι στην προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο νέων τεχνολογιών πρέπει να συμμετέχει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
«Βασική αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «στο κέντρο της προσοχής ενός πιο παραγωγικού μοντέλου βρίσκονται οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες. Έχει έρθει η ώρα να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί αξιοποιώντας το ταλέντο των Ελλήνων, ιδιαίτερα των νεότερων», είπε και παράλληλα σημείωσε ότι το επόμενο εξάμηνο θα συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και οργανισμών η Εθνική Στρατηγική για τον τομέα των Ημιαγωγών.
«Μπορούμε με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε την Εθνική Στρατηγική να προσθέσουμε κάτι θετικό στην ελληνική αλλα και στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε.