Στην τελική ευθεία για τις υπογραφές μπήκε το μεγάλο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ύψους 255,36 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού ένας από τους αιώνιους διαγωνισμούς των κτηριακών ΣΔΙΤ της χώρας βαίνει προς τη γραμμή του τερματισμού.
Η οριστικοποίηση της σύμβασης σύμπραξης και η έγκριση κήρυξης της Intrakat (νυν AKTOR Group of Companies) ως οριστικής αναδόχου του έργου από το συμβούλιο διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης δρομολογεί το τελικό βήμα. Ο φάκελος των συμβατικών εγγράφων θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπογραφές.
Το έργο περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή νέων συγκροτημάτων φοιτητικών εστιών, συνολικού εμβαδού 119.486,5 τ.μ., στις Πανεπιστημιουπόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου, όσο και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών. Οι νέες φοιτητικές εστίες θα περιλαμβάνουν 3.000 χώρους διαμονής φοιτητών.
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για διάστημα 30 ετών. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, στον ανάδοχο θα καταβάλλονται πληρωμές διαθεσιμότητας. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 205,94 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Η περιπέτεια των πέντε ετών
Μέσα στην πορεία των ετών από την προκήρυξη του διαγωνισμού, τον Νοέμβριο του 2019, πολλά προβλήματα και αβεβαιότητες εμφανίστηκαν, με κυρίαρχα βέβαια τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πληθωριστική κρίση που εκτόξευσαν τις τιμές των υλικών, φρενάροντας την αγορά. Πέραν αυτού, το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης χρειάστηκε χρόνο και τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στη χρηματοδότηση, ώστε να διεξάγει τις απαραίτητες μελέτες και να επιτύχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, που είναι και το μεγαλύτερο για φοιτητικές εστίες στη χώρα.
Η αλλαγή του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος από την κατάθεση του αρχικού ενδιαφέροντος, στοίχησε βεβαίως και στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Το μεγάλο κτηριακό ΣΔΙΤ συγκέντρωσε τον Φεβρουάριο του 2020 πρωτοφανές ενδιαφέρον, από επτά σχήματα: ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ARCHIRODON, Intrakat, Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΘΕΜΕΛΗ. Στην προεπιλογή έμειναν πέντε, αφού η επιτροπή του διαγωνισμού απέκλεισε τη ΘΕΜΕΛΗ, ενώ μετά από προσφυγή στο ΣτΕ βγήκε εκτός και η ARCHIRODON.
Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2023, με έναν μόνο υποψήφιο να τερματίζει. Μετά την ανάδειξη της Intrakat ως προσωρινής αναδόχου τον Απρίλιο του ίδιου έτους, χρειάστηκε ένα γαϊτανάκι γραφειοκρατικών διαδικασιών για να επέλθει η οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων 15 μήνες μετά.
Αυτό είναι και το πιο απαιτητικό στάδιο για την υπογραφή μίας σύμβασης ΣΔΙΤ, καθώς το «κλείδωμα» του χρηματοδοτικού μοντέλου και οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες χρειάζονται πολύ χρόνο. Το έργο θα χρηματοδοτήσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και μία εγχώρια τράπεζα.
Το προφίλ του έργου
Ως προς το αντικείμενο της σύμβασης, αυτό περιλαμβάνει την ανέγερση νέων συγκροτημάτων και στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις σε ιδιόκτητες εκτάσεις του Πανεπιστημίου. Ακόμη, θα ολοκληρωθεί το ημιτελές Αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο, το νέο συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε ακάλυπτη έκταση στην περιοχή «Γάλλου», επιφάνειας 1.277.902,00 τ.μ., για τη φιλοξενία περίπου 2.000 φοιτητών. Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο, η φοιτητική εστία θα ανεγερθεί στο βόρειο τμήμα της υφιστάμενης Πανεπιστημιούπολης, περιοχή «Γιοφυράκια», για να φιλοξενήσει περίπου 1.000 φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η έκταση που διατίθεται έχει εμβαδό περίπου 90.000 τ.μ.
Τα δωμάτια και στις δύο περιπτώσεις θα είναι είτε μονόκλινα και μονόκλινα για ΑμεΑ, είτε διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων που θα διαθέτουν και κουζίνα. Σε κάθε όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων θα υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτηριακή μονάδα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης, όπως και αναψυκτήρια.
Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτηριακή μονάδα βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων-στεγνωτηρίων κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμα, θα διαμορφωθούν οι περιβάλλοντες χώροι ως αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος, όπου θα υπάρχουν πεζοδρομήσεις, πλατείες, χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης. Στόχος είναι η διατήρηση και ανάδειξη των υφιστάμενων δέντρων και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους.