ΓΔ: 1385.41 1.37% Τζίρος: 73.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:30 DATA
Xatzinikolaou George, Trapeza Peiraios
Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Χατζηνικολάου: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Μιλώντας σε συνέδριο ο πρόεδρος της Πειραιώς, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών του Δημοσίου. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Την ανάγκη προώθησης «δίδυμων μεταρρυθμίσεων», σε επιχειρήσεις και Δημόσιο τομέα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από καταναλωτικό σε παραγωγικό, επισήμανε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε συνέδριο του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ).

Θέμα του συνεδρίου ήταν οι «Μετασχηματισμοί Επιχειρήσεων για μια Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα» και πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, «τα οφέλη για τη χώρα από αυτή τη διαδικασία θα είναι πολλαπλά και θα ανεβάσουν το επίπεδο ευημερίας για όλους».

Αφού αρχικά περιέγραψε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη μείωση της  ανεργίας, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου κλπ., καθώς και την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες λέγοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως εξυγιανθεί και έχει τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και την επιθυμία να χρηματοδοτήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να προοδεύσουν», τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «περαιτέρω μεταρρυθμιστική πρόοδος σε δυο σημαντικά μέτωπα».

«Το πρώτο μέτωπο», είπε, «αφορά στις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει οι ίδιες να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους για την αλλαγή του παραγωγικού τους μοντέλου, υιοθετώντας –μέσω επενδύσεων- νέες τεχνικές και τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να γίνουν πιο παραγωγικές. Μάλιστα», επισήμανε, «ένα μέρος από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που διοχετεύονται προς τη χώρα μας αφορά σ’ αυτόν τον τομέα. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην άμεση υιοθέτηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, στοχεύοντας κυρίως τις διεθνείς αγορές και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες». Πρόσθεσε δε ότι «εξίσου επιτακτική είναι η ανάγκη για την επιμόρφωση και επανεκπαίδευση των απασχολουμένων τους στις σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους».  

Το δεύτερο μέτωπο, όπως είπε, αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον Δημόσιο Τομέα και οι οποίες αποσκοπούν «στην εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών όπως, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η άρση των φραγμών στα κλειστά επαγγέλματα, το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό, κλπ. Όλοι γνωρίζουμε», σημείωσε, «αυτές τις αδυναμίες και συμφωνούμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να εξαλειφθούν. Και ενώ όλοι συμφωνούμε, συλλογικά υποεκτιμούμε το τεράστιο κόστος που προκύπτει από τα πρόσθετα εμπόδια που ορθώνει η κρατική γραφειοκρατία κατά την έγκριση, την υλοποίηση, αλλά και κατά τη λειτουργία μιας επένδυσης».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι δίδυμες αυτές μεταρρυθμίσεις είναι κομβικές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και αν πραγματοποιηθούν, θα μειωθεί η αβεβαιότητα και το ρίσκο που οι δυσλειτουργίες δημιουργούν και θα οδηγήσουν σε επενδυτική έκρηξη, με αιχμή του δόρατος, τις επιχειρήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: 20+10 δέσμες πολιτικών για πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

«Αυτές οι δέσμες πολιτικών εξηγούν την καλή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και μας υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν υπάρχει μια και μόνη μαγική λύση σε ένα πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
karavias fokion, eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Σημαντική για την Ελλάδα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank σε συζήτηση που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg επισήμανε πως «το 2023 και το 2024 ήταν ιδιαίτερα δυνατές χρονιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικά, και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες».