Με έκτακτη καταβολή 250 εκατ. ευρώ, επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να περιορίσει κάπως το «άνοιγμα» ύψους 1,04 δισ. ευρώ, που εντοπίστηκε στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Οι οικονομικές υπηρεσίες του Φορέα, συντάσσονται πλήρως με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποκάλυψε τη «μαύρη τρύπα» και ζήτησε την κάλυψη της οφειλής.
Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ (2017), στα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν έγινε η απαραίτητη κατάρτιση χρηματοοικονομικής κατάστασης, από την οποία θα έπρεπε να προκύπτει το ποσό που παρακρατήθηκε και έπρεπε να αποδοθεί στο ΑΚΑΓΕ.
Έτσι, διαπιστώθηκε πως υπήρξαν ποσά Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που δεν κατέληξαν στον εν λόγω λογαριασμό, αν και θα έπρεπε.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε μήνα, υπέρ του ΑΚΑΓΕ, παρακρατούνται εισφορές από τους συνταξιούχους. Το ποσοστό της παρακράτησης κυμαίνεται από 3-14%, για εισόδημα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και από 3-10% για εισόδημα από επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.
Ο λόγος της ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία ενός «ασφαλιστικού κουμπαρά», που σε περιόδους ύφεσης, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλύψει τυχόν κενά που μπορεί να προκύψουν στην καταβολή των συντάξεων. Είναι, στην ουσία, ένας θεσμός που στοχεύει να λειτουργεί ως «δικλείδα ασφαλείας» για να ισορροπεί το Ασφαλιστικό Σύστημα, όταν θα προκύπτουν προβλήματα ρευστότητας.
Έως τώρα, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, στο ΑΚΑΓΕ έχουν συγκεντρωθεί ποσά που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Η τροφοδότηση του λογαριασμού, θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει την ΕΑΣ.
Όμως, το κενό στα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, πρέπει να καλυφθεί. Γι’ αυτό και ο ΕΦΚΑ, από το 2020, καταβάλλει στο ΑΚΑΓΕ ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Όμως είναι τέτοιο το οικονομικό άνοιγμα που εντοπίστηκε, ώστε να χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να περιοριστεί. Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθεί το ποσό που μεταφέρεται στο ΑΚΑΓΕ κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας για φέτος τα 250 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι θα υπάρξει διευθέτηση της οφειλής, ως την οριστική εξάλειψή της.