Καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ μετά από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ θα παίξει ο τομέας της ενέργειας, εκτιμούν ειδικοί, όπως, επίσης, και το πόσο θα συμβάλει η Αθήνα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο νέος πρόεδρος.
Από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έως την GE Gas Power που συμμετέχει στην κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι συνεργασίες σε δύο τομείς που απασχολούν έντονα τον κ. Τραμπ: οι δραστηριότητες σχετικά με την ενίσχυση της εξόρυξης πετρελαίου και η αύξηση των εξαγωγών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.
Και στους δύο τομείς η χώρα μας έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Να θυμίσουμε ότι η ExxonMobil (μαζί με την Helleniq Energy) διεξάγει αρχικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, ενώ η Venture Global πρόσφατα υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την Gastrade για την επαναεριοποίηση έως και 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων LNG στο FSRU της Αλεξανδρούπολης με διάρκεια πέντε ετών.
Οι εξαγωγές LNG στην Ελλάδα βρίσκονται σε ανοδική πορεία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στοιχεία από Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ΗΠΑ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκαν ετησίως κατά 304% το 2022 (+1,6 δισ. ευρώ), φτάνοντας συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ.
Το LNG στη Ρεβυθούσα
Μαζί με την μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, μεταφέρονται ποσότητες LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας που ανήκει στη ΔΕΣΦΑ. «Με τις εξελίξεις στην Αμερική αναδεικνύεται η αξία των υποδομών LNG στη χώρα μας» τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυξάνονται τα φορτία που φτάνουν στη Ρεβυθούσα μετά από πτώση το 2024, όταν δηλαδή αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρώσικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε επίπεδα ρεκόρ μέσω της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τον Σωτήριο Μπράβο, Ανώτατο Διευθυντή Εμπορικών Υπηρεσιών της ΔΕΣΦΑ, όλα τα slots (παροχή πρόσβασης στον Τερματικό Σταθμό) για το 2025 και το 2027 έχουν κλείσει, ενώ για το 2026 υπάρχει ένα ακόμη διαθέσιμο. «Βλέπουμε μια αντιστροφή σε σχέση με αυτό που γινόταν το 2024», υπογράμμισε ο κ. Μπράβος.
Τονίζεται ότι χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπρασίας για τα σλοτ του 2028. «Η αγορά στρέφεται πλέον προς το LNG και κοιτάζει να εξασφαλίσει δυναμικότητα στη περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στο ρώσικο αέριο», ανέφερε ο ίδιος
Στην ευρύτερη αγορά, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα δεν πρόκειται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη αγορά ενέργειας από την επανεκλογή του κ. Τραμπ. Σχετικά με τη πράσινη μετάβαση, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραμείνουν προσηλωμένες στους στόχους τους προς τη μηδενική ρύπανση.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα κινηθεί έτσι ώστε να επιβάλλει τις πολιτικές του αν και θα περιοριστεί από τις ανάγκες των αγορών και την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. «Οι κανόνες της αγοράς θα συνεχίσουν να ισχύουν ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης να συνεχίσουν να ισχύουν», αναφέρει αναλυτής στο BD.