ΓΔ: 1381.83 -1.38% Τζίρος: 136.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
terna energeiaki
Φώτο: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο υβριδικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης για να κατασκευαστεί στο Αμάρι της Κρήτης έργο νέας γενιάς, που συνδυάζει την αιολική ενέργεια με την αντλησιοταμίευση.

Το μεγαλύτερο υβριδικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης που προορίζεται για το Αμάρι της Κρήτης, συνδυάζοντας την αιολική ενέργεια με την αντλησιοταμίευση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την άδεια για το έργο με προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστεί από την Τέρνα Ενεργειακή, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW.

Ανήκει στην νέα γενιά των επενδύσεων ΑΠΕ, όπου συνδυάζονται δύο πηγές πράσινης ενέργειας και αναπτύσσονται σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Φινλανδία.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο αντλησιοταμίευσης που ετοιμάζει η Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εργασίες για την παραγωγή και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, και με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει αποφασιστικά το ενεργειακό σύστημα της χώρας, φέρνοντας συνολικά οφέλη της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες,  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Περιστέρης, μίλησε για την αποθήκευση ενέργειας ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις οποίες χαρακτήρισε πολύτιμες για την οικονομία και τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θεωρούμε τα έργα αντλησιοταμίευσης απαραίτητα για την ισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας και της περιοχής γενικά», σχολίασε, κάνοντας λόγο για μία τεχνολογία επιβεβαιωμένη εδώ και 150 χρόνια, που δημιουργεί εγχώρια προστιθέμενη αξία η οποία υπερβαίνει το 70%.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ορισμένες δραστηριότητες στην ενέργεια, διατηρώντας το δικαίωμα, εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3GW.

Το νέο έργο στην Κρήτη

Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στον νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.

Το αιολικό πάρκο στον Δήμο Σητείας θα αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες, ενώ το σύστημα αντλιών θα είναι υπόγειο, και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών.

Σύμφωνα με την Τέρνα Ενεργειακή, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την υλοποίηση και τουλάχιστον 100 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο έτος και να ολοκληρωθεί το 2027.

Η άδεια από το υπουργείο

Το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα ποταμών Αμαρίου, από Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στη Σητεία και Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) στο Ρέθυμνο.

Η σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναρτήθηκε στη Διαύγεια με τίτλο: «Χορήγηση Αδείας Εγκατάστασης στο έργο "Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Έργο Φράγματος Ποταμών Αμαρίου"».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Ανατολική Κρήτη, έξω από την Ελούντα, προκαλεί αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Μετακίνηση του έργου δυτικότερα προτείνει το ΥΠΕΝ.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολιγνιτοποίηση: Ρεκόρ ταχύτητας η Ελλάδα, αλλά με υψηλό τίμημα

Στην κορυφή λίστας του ΟΗΕ για τον ρυθμό που αποσύρθηκε ο άνθρακας από την ηλεκτροπαραγωγή η χώρα. Όμως, στράφηκε στο ακριβό και απρόβλεπτο φυσικό αέριο. Πώς τα κατάφεραν στην Πορτογαλία και τη Ρουμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια για τις μικρές επενδύσεις στις ΑΠΕ

Στο 7-8% από το 10% έχουν πέσει οι αποδόσεις των έργων και οι τράπεζες απαντούν με πιο αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο BD. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Γερμανία κάνουν βήματα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά μέτωπα

Νέα δυναμική για το φιλόδοξο έργο της διασύνδεσης με τη Γερμανία. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή προκήρυξη για ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου.