ΓΔ: 1390.25 -0.88% Τζίρος: 130.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
eforia, aade, foroi
Φωτο: Shutterstock

Νέο σώμα «Ράμπο» στα Τελωνεία για το λαθρεμπόριο και την απάτη ΦΠΑ

Μέσα στον Δεκέμβριο τίθενται σε λειτουργία τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι απάτες «καρουζέλ» και εξαφανισμένων εμπόρων.

Δύο νέα ανεξάρτητα σώματα «Ράμπο» που θα έχουν αποκλειστικό στόχο το κυνήγι του λαθρεμπορίου, της απάτης και της φοροδιαφυγής ιδρύει τον Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, σκοπός των οποίων θα είναι το κυνήγι του λαθρεμπορίου όλων των εμπορευματικών αγαθών και ειδικά των καυσίμων.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα αρχίζουν τη λειτουργία τους στις 16 Δεκεμβρίου και συγκροτούνται κατά το πρότυπο των Ελεγκτικών Κέντρων της εφορίας, δηλαδή θα είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες, από τις υπόλοιπες τελωνειακές και το έργο τους θα είναι ο έλεγχος ειδικά των μεγάλων υποθέσεων λαθρεμπορίου.

Βασικός στόχος θα είναι, σε συνεργασία με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, των «καρουζέλ» και των εξαφανισμένων εμπόρων, που προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Οι συγκεκριμένες απάτες πραγματοποιούνται βασικά, μέσω των εισαγωγών στην Ελλάδα, προϊόντων από τρίτη χώρα, με σκοπό την επανεξαγωγή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Επειδή πρόκειται για επανεξαγωγή, δεν βεβαιώνεται ο ΦΠΑ. Ενίοτε όμως, η επανεξαγωγή τους είναι εικονική και τα προϊόντα μένουν και διατίθενται στην εγχώρια αγορά, χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών ΦΠΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αγαθά πράγματι επανεξάγονται, αλλά κάνουν κύκλο μεταξύ εταιρειών σε διάφορες χώρες της ΕΕ (οι οποίες ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα) και η εταιρεία η οποία είναι υπόχρεη απόδοσης του ΦΠΑ εξαφανίζεται, ενώ άλλες εταιρείες (του ίδιου κυκλώματος) έχουν λάβει και επιστροφή ΦΠΑ για τα ίδια αγαθά, ο οποίος, φόρος, φυσικά δεν έχει καταβληθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για εξειδικευμένα ελεγκτικά κέντρα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την κεντρικοποίηση και την αναβάθμιση της ποιότητας του τελωνειακού ελέγχου και εν γένει των διαδικασιών τελωνισμού που διεξάγονται από τα Τελωνεία όλης της Επικράτειας, με σκοπό τη βελτίωση των τελωνειακών ελεγκτικών υπηρεσιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους αυτών και των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των λοιπών μεθόδων τελωνειακής απάτης και των νέων τάσεων παραβατικότητας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου.

Το Τ.Ε.Κ. Αττικής έχει έδρα την Περιφέρεια Αττικής και το Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η χωρική τους αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια, που σημαίνει ότι θα μπορούν, να πραγματοποιούν παντού ελέγχους. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Τ.Ε.Κ. Αττικής ορίζεται από την 16/12/2024 και με νεότερη απόφαση της ΑΑΔΕ, θα καθορισθεί ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι των ΤΕΚ

Ειδικότερα, η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 17 Οκτωβρίου, προβλέπει τη σύσταση στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. και Ε.Φ.Κ.) της ΑΑΔΕ δύο Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, επιπέδου Διεύθυνσης, με τίτλους «Τελωνειακό Ελεγκτικό Κέντρο (Τ.Ε.Κ.) Αττικής» και «Τελωνειακό Ελεγκτικό Κέντρο (Τ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης».

Οι επιχειρησιακοί τους στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μέσω της άσκησης κεντρικοποιημένου τελωνειακού ελέγχου, κατά τη διαδικασία τελωνισμού, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή βεβαίωση δασμών, Ε.Φ.Κ., Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.), τέλους ταξινόμησης, Φ.Π.Α., φόρου πολυτελείας, καθώς και λοιπών τελών, εισφορών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
  2. Η τήρηση των διατυπώσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων χωρών, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη διακίνηση μεταφορικών μέσων και ταξιδιωτών από και προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που τελούν υπό ειδική τελωνειακή παρακολούθηση.

Online με την ΑΑΔΕ

Τα Τ.Ε.Κ. θα έχουν άμεση πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, για την άντληση πληροφοριών για τους ελεγχόμενους και συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες που θα έχουν είναι οι ακόλουθες:

  1. Η άσκηση του τελωνειακού ελέγχου, σε κεντρικό επίπεδο, για την επαλήθευση των τελωνειακών παραστατικών βάσει των συνοδευτικών εγγράφων ή άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, κατά τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών, εκτός αυτών που αφορούν στις διασαφήσεις διαμετακόμισης, στις διασαφήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου (Η7), των ΕΔΕ άνευ στατιστικής, καθώς και των προφορικών διασαφήσεων.
  2. Η παραλαβή των εντολών ελέγχου από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του Ο.Π.Σ., η επεξεργασία των υπό έλεγχο υποθέσεων για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και η αναζήτηση συμπληρωματικών πληροφοριών και στοιχείων, μέσω των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, αλλά και εξωτερικών πηγών πληροφόρησης.
  3. Η αποστολή, στο αρμόδιο Τελωνείο «Αιτήματος για Φυσικό Έλεγχο εγγράφων», στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από εθνικές ή/και ενωσιακές διατάξεις ή όταν κρίνεται αναγκαίο ή «Αιτήματος για φυσικό έλεγχο εμπορευμάτων», στις περιπτώσεις που υποδεικνύεται από το ανωτέρω Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του Ο.Π.Σ. «Φυσικός Έλεγχος».
  4. Η καθοδήγηση του αρμόδιου, για τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου εμπορευμάτων/εγγράφων, Τελωνείου, η παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και η παραλαβή του καταχωρημένου επί του τελωνειακού παραστατικού, αποτελέσματος φυσικού ελέγχου εγγράφων/εμπορευμάτων.
  5. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Τ.Ε.Κ. και του αρμόδιου για τον φυσικό έλεγχο εγγράφων/εμπορευμάτων, Τελωνείου, για τα θέματα επαλήθευσης των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου.
  6. Ο έλεγχος των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου, βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα τελωνειακά παραστατικά και των εγγράφων που έχουν αναρτηθεί σε αυτά, των αποτελεσμάτων του φυσικού ελέγχου εγγράφων ή εμπορευμάτων, κατά περίπτωση και τυχόν επιπλέον πληροφοριών και στοιχείων.
  7. Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων ελέγχου, μετά τον έλεγχο επί των τελωνειακών παραστατικών, καθώς και η βεβαίωση των σχετικών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
  8. Η αναβάθμιση στο Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου, του ελέγχου από «έλεγχο εγγράφων» σε «φυσικό έλεγχο εμπορευμάτων», στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίος από το Τ.Ε.Κ. ή που υπάρχουν πληροφορίες που επιβάλουν την αναβάθμιση του είδους του ελέγχου.
  9. Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας, η επιβολή ποινών ανακριβούς δήλωσης, καθώς και η προώθηση των σχετικών παραστατικών στο αρμόδιο Τελωνείο, στις περιπτώσεις διαπίστωσης τελωνειακών παραβάσεων που αφορούν σε απλή τελωνειακή παράβαση ή λαθρεμπορία, για την περαιτέρω λήψη μέτρων.
  10. Η εκτίμηση των τάσεων παραβατικότητας, βάσει των αποτελεσμάτων ελέγχου, η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη δημιουργία κανόνων και προφίλ κινδύνου, καθώς και η υποστήριξη του Υποσυστήματος Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνου (ανατροφοδότηση).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ και δέος από ελέγχους της ΑΑΔΕ σε αποδείξεις και POS από το 2019

Η ΑΑΔΕ ζητά από επιχειρήσεις όλα τα στοιχεία για πληρωμές με κάρτες και τις αντίστοιχες αποδείξεις για να εντοπίσει φοροδιαφυγή. Τα «ραβασάκια» και οι σφοδρές αντιδράσεις από τους λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή οδηγία Πιτσιλή στους ελεγκτές για τα χιλιάδες λάθη σε ελέγχους

Ένας στους τρεις ελέγχους «πέφτουν» με προσφυγές στη ΔΕΔ και τα δικαστήρια. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζητεί καταγραφή των αιτιών που καταρρίπτονται τα πορίσματα και καλύτερη υποστήριξη υποθέσεων στα δικαστήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γράφει το... συγχωροχάρτι της Εφορίας για μείωση προστίμων έως 50%

Το BD αποκαλύπτει το νέο έντυπο της ΑΑΔΕ που καλούνται να υπογράφουν οι φορολογούμενοι από την 1η Οκτωβρίου. Η ομολογία φοροδιαφυγής για μικρότερο πρόστιμο και το δίλημμα των ελεγχόμενων.
Giorgos Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα προβλέπει τη φοροδιαφυγή η ΑΑΔΕ με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σχέδιο για ψηφιακή ΑΑΔΕ με 36 παρεμβάσεις. Άμεσος προσδιορισμός και είσπραξη φόρων, παρακολούθηση οφειλετών σε πραγματικό χρόνο, χρήση της AI κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το... μενού των 30 ελέγχων της ΑΑΔΕ: Έμφαση στις τραπεζικές καταθέσεις

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται οι καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εισοδήματα (τακτικά και αναδρομικά) εσωτερικού και εξωτερικού, ακίνητα και αυτοκίνητα.