ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Στην 70η θέση η Ελλάδα σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα βρίσκεται 33 θέσεις χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με το 2000, όταν κατατασσόταν στην 37η θέση.

Οριακή άνοδο 2 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2022. 

Η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στη 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στη Μογγολία και τη Κένυα. 

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ μαζί με την Πολωνία, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Κροατία, 56η) να βρίσκεται 14 θέσεις πιο ψηλά. 

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη:

  • Μέγεθος του κράτους: 150η θέση
  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 50η θέση
  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 68η θέση
  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 36η θέση
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 75η θέση.
  • Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, και τελευταία η Βενεζουέλα. Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

 

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τη Δανία (6η), την Ιαπωνία (11η), τη Γερμανία (16η), την Ιταλία (51η), τη Γαλλία (36η), την Ινδία (84η), τη Ρωσία (94η), τη Βραζιλία (119η) και την Κίνα (104η).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε:  «Η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την οικονομική ελευθερία. Ταυτόχρονα, είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τα δύο αυτά δεδομένα συνδέονται απόλυτα. Η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, όπως συνεχίζεται να λέγεται, αλλά ακριβώς από το αντίθετο. Και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ουσιαστικά με αναιμικές βελτιώσεις. Χρειάζεται πολλή περισσότερη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την κοινωνία». 

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦΙΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με υψηλό βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, περισσότερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση δώδεκα βιομηχανικών οργανώσεων για το κόστος του ρεύματος

«Η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, είναι επιτακτική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Οι επτά πρωτιές και 7 αλήθειες για την ελληνική οικονομία

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να υποβαθμίζονται οι κατακτήσεις των πολιτών και να παρουσιάζεται μια μίζερη εικόνα που πολλές φορές βασίζεται και σε λανθασμένα ή ελλιπή οικονομικά στοιχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Ουκρανίας

Η χώρα μας, όπως είπε η πρόεδρος κ. Εφραίμογλου, έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει ενεργά, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.