«Ανάσα» στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα δώσει ο τομέας της ενέργειας τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων αναμένεται να κινηθούν σταθεροποιητικά, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του δείκτη τιμών προς το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν ακραίες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα και ότι θα αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή που θα διέκοπτε την αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» να μειώνεται η αυξητική πίεση που προκάλεσε η ενέργεια στον ΔΤΚ το τελευταίο διάστημα.
«Στο κομμάτι του ηλεκτρισμού δεν αναμένονται τριγμοί στο σύστημα το επόμενο διάστημα.Τον χειμώνα η ζήτηση δεν φτάνει τα επίπεδα του καλοκαιριού που καταγράφονται μέσα στους καύσωνες», ανέφερε οικονομολόγος στο Business Daily.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε, αλλά η ενέργεια συνέχισε να δημιουργεί αυξητικές πιέσεις. Υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο (+20,2%) και τον ηλεκτρισμό (+11,3%), όμως στον αντίποδα καταγράφηκε μείωση τιμών κατά 12,6% σε ετήσια βάση στα καύσιμα και λιπαντικά.
Προς το παρόν έχει επέλθει μια σχετική ηρεμία στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνει τα τιμολόγια λιανικής που πληρώνουν κάθε μήνα οι καταναλωτές.
Για σήμερα, η τιμή ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε στα 61,17 ευρώ, μειωμένη κατά 11% από την προηγούμενη ημέρα. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις πρώτες 16 ημέρες του Οκτωβρίου βρίσκεται στα 86,50 ευρώ έναντι των 135 ευρώ τον Ιούλιο και των 129 ευρώ τον Αύγουστο.
«Αυτό που επίσης θα λειτουργήσει θετικά στις τιμές ρεύματος είναι οι δύο ζώνες κατανάλωσης», προσθέτει αναλυτής. Μεσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας που στοχεύουν στη μεταφορά της ζήτησης του ρεύματος από τις βραδινές ώρες, που δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, στις μεσημεριανές, όταν αποδίδουν καλύτερα οι ΑΠΕ.
Όπως εξήγησε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης «έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές».
«Θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε», δήλωσε ο ίδιος.
Τα καύσιμα
Στις διεθνείς αγορές, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία μετά από δημοσιεύματα ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχεδιάζει επίθεση κατά του ιρανικού στρατού, όχι όμως σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση αποδυναμώνεται, λόγω των προβλημάτων της οικονομίας της Κίνας, ενώ ο ΟΠΕΚ διατηρεί την πολιτική του για περαιτέρω αύξηση της προσφοράς.
Χθες, οι τιμές αργού υποχώρησαν περισσότερο από 4% με το μελλοντικό συμβόλαιο Brent για τον Δεκέμβριο να κινείται περίπου στα 74 δολάρια ανά βαρέλι. Στα πρατήρια της χώρας, η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερή.
Στην Αττική, η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1,76 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οριακά υψηλότερα από το 1,71 ευρώ που καταγράφηκε στην αρχή του μηνός.
«Μέχρι τώρα φαίνεται να μην υπάρχει διάθεση από το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν και αυτό αποτρέπει την άνοδο των διεθνών τιμών, κάτι το οποίο συμβάλλει στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού όσο διατηρούνται αυτές οι τάσεις», σημειώνει ο οικονομολόγος.