Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης έχουν αρχίσει να καταγράφουν πλέον και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης και ασφαλώς και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κοροναΐου σε όλο και περισσότερες χώρες και ασφαλώς και στην Ελλάδα.
Μπορεί μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην χώρα μας να κρίνονται λίγα, ωστόσο το κλίμα διεθνώς γίνεται όλο και πιο αρνητικό κάθε μέρα που περνά, με αποτέλεσμα πολλά προγραμματισμένα ταξίδια να ακυρώνονται εντελώς.
Με τις διακοπές του Πάσχα να βρίσκονται περίπου ένα μήνα μακριά, πολλοί διαχειριστές ακινήτων και ιδιώτες οικοδεσπότες ευελπιστούσαν στην πρώτη φετινή άνοδο της ζήτησης και των κρατήσεων, τάση μάλιστα που είχε αρχίσει να διακρίνεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του 2020, όταν είχε παρατηρηθεί σημαντική άνοδος των κρατήσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ωστόσο, από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά, η εικόνα αυτή άρχισε να αντιστρέφεται, με αρκετούς στην αγορά ακινήτων, να εκτιμούν ότι όσο περνούν οι ημέρες, τα πράγματα θα χειροτερεύουν, αντί να βελτιώνονται, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι η επιδημία του κοροναΐού πλήττει όλο και περισσότερες χώρες.
Ήδη, χώρες που παραδοσιακά αποτελούν βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία και η Ιταλία ασφαλώς, καλούνται να διαχειριστούν όλο και περισσότερα κρούσματα του ιού, δείγμα ότι δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τη διάδοσή του τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες.
Στην πράξη, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, που ήδη έβλεπαν ότι η απόδοση του διαμερίσματός τους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, περιοχές που δεν βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών, δηλαδή βρίσκονται εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και μακριά από τουριστικά αξιοθέατα, αναμένεται να βρεθούν ενώπιον αλλαγών, καθώς εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η στροφή ιδιοκτητών στην εκμετάλλευση των ακινήτων τους με τον συμβατικό τρόπο, δηλαδή μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων ενοικίασης.
Ως εκ τούτου, ακόμα και χωρίς να δοθούν τα κίνητρα που έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) από την κυβέρνηση, δηλαδή η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποκλειστικά και μόνο για τα ακίνητα που είναι κύριες κατοικίες και μισθώνονται ως τέτοιες μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, είναι λίαν πιθανή η αύξηση της προσφοράς.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, είναι πιθανή και μια συγκράτηση της ξέφρενης ανόδου των τιμών των ενοικίων που σημειώνεται το τελευταίο 18μηνο, λόγω της άμεσης επιστροφής αρκετών εκατοντάδων διαμερισμάτων, που μέχρι σήμερα αξιοποιούνταν μέσω του Airbnb.
Από την άλλη πλευρά, άγνωστες παραμένουν οι τυχόν επιπτώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον η παρούσα κατάσταση διατηρηθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η σχετική δραστηριότητα αγγίζει το απόγειό της. Όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, επίδραση αρνητική θα υπάρξει κυρίως όσον αφορά τα καταλύματα που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επισκέπτες.
Λίγο πιο μεγάλη ανθεκτικότητα προβλέπεται όμως για τα καταλύματα που βρίσκονται σε θερινούς προορισμούς, καθώς αυτά μπορούν να προσβλέπουν και σε Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούν τη βραχυχρόνια μίσθωση για την καλοκαιρινή τους διαμονή.