ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:42 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ενεργειακό άνοιγμα στην Αίγυπτο και ξαφνικό... «φλερτ» από την Τουρκία

Διήμερη επίσκεψη Σκυλακάκη στο Κάιρο για να επαναβεβαιωθεί για το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και μήκους 954 χλμ. Προτάσεις συνεργασίας από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας.

Στο Κάιρο ταξιδεύει την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης όπου αναμένεται να εξετάσει με τον ομόλογο του δύο κρίσιμα ενεργειακά έργα για τις δύο χώρες: την ηλεκτρική διασύνδεση GREGY και τη δημιουργία σταθμών CCS στην Αίγυπτο.

Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Αίγυπτος διεκδικεί κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την στιγμή που ετοιμάζονται τα επιτελεία των δύο χωρών να συναντηθούν, η Τουρκία έστειλε εκ νέου δικό της μήνυμα χθες, ζητώντας συνεργασία με την Αθήνα στον τομέα της ενέργειας.

Το κύριο έργο που απασχολεί τόσο την ελληνική όσο και την αιγυπτιακή πλευρά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), ένα έργο ύψους περίπου 4 δις ευρώ.

Πρόκειται για ένα καλώδιο μήκους 954 χλμ που θα μεταφέρει προς την Ελλάδα, και την Ευρώπη, ενέργεια από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου και προωθείται από την Elica Mediterranean Electrical Interconnection του ομίλου Κοπελούζου.

Στόχος της διήμερης επίσκεψης και συνάντησης με τον Αιγύπτιο Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Mahmoud Esmat, είναι να επαναβεβαιωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών για το έργο και να εξεταστούν μια σειρά από τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα που αφορούν το διασύνδεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελέχη της Elica θα παρουσιάσουν μελέτη κόστους-οφέλους σχετικά με το έργο.

Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης είναι τα έργα CCS, όπου συλλέγεται διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε τεράστια άδεια κοιτάσματα, και το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς για τη δημιουργία σταθμών CCS.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πηγές αναφέρουν ότι η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα καθώς θα εξυπηρετούν όχι μόνο τις ανάγκες των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της χώρας αλλά και της ναυτιλίας.

Ανοίγματα από την Τουρκία

Στο μεταξύ, από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε χθες ότι η χώρα επιδιώκει την ενίσχυση των συνεργασιών με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια ο Τούρκος υπουργός ότι η αναβάθμιση της χωρητικότητας των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με Ελλάδα και Βουλγαρία είναι κρίσιμη για την εξαγωγή περισσότερων ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο συμβούλιο συμμετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες όταν συναντήθηκε με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο κ. Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι «θα ήθελα να πω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε ό,τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού αυτής της περιοχής όσο και στη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχέδιο στα σκαριά για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας αν και τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει μπει στον πάγο.

Σύμφωνα με το δεκαετές σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD & TEIAS) με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων για την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και το Τουρκικό Σύστημα για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Τον Δεκέμβριο του 2023 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της TEIAS για την υλοποίηση της νέας διασυνδετικής γραμμής. Βάσει του προγραμματισμού, η νέα διασυνδετική γραμμή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2031.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Γερμανία κάνουν βήματα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά μέτωπα

Νέα δυναμική για το φιλόδοξο έργο της διασύνδεσης με τη Γερμανία. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή προκήρυξη για ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τεράστια η γεωπολιτική αξία της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με απόλυτη ασφάλεια περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο ενώ υπογράμμισε τα οφέλη τόσο για τους κύπριους όσο και έλληνες καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ επενδύσεων άνω των 3 δισ. από τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τα Βαλκάνια

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ένα νέο ντιλ σχεδόν κάθε μήνα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την περιοχή των Βαλκανίων. Διατηρεί σημαντική δύναμη πυρός μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο για λίγους καταναλωτές τα προνόμια των πορτοκαλί τιμολογίων

Λιγότεροι από έναν στους δέκα καταναλωτές διαθέτουν έξυπνους μετρητές για να επωφεληθούν από τα πορτοκαλί τιμολόγια, που προσφέρουν μείωση χρεώσεων κατά 35% στη Γερμανία. Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ την εγκατάσταση των μετρητών.