ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Φθηνό ρεύμα στα μπλε τιμολόγια με... bypass του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Με διμερείς συμβάσεις για ενέργεια από ΑΠΕ, όλο και περισσότερο οι πάροχοι παρακάμπτουν τις υψηλές και ασταθείς τιμές του Χρηματιστηρίου για να προσφέρουν ελκυστικά μπλε τιμολόγια στους καταναλωτές.

Έξι χρόνια μετά την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όλο και περισσότεροι πάροχοι παρακάμπτουν την Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), λόγω των στρεβλώσεων των τιμών που παρατηρούνται, προτιμώντας την απευθείας αγορά ρεύματος από τους παραγωγούς ενέργειας για να προσφέρουν φθηνά τιμολόγια στους καταναλωτές.

Μέσα από τα λεγόμενα PPAs, τις διμερείς συμβάσεις, οι πάροχοι αποκτούν την δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερες σταθερές τιμές έως και για 12 μήνες, συμβαδίζοντας με τις τάσεις της αγοράς, όπου παρατηρείται στροφή προς τα μπλε τιμολόγια.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες ανάγκες στο καταναλωτικό κοινό. Εκτός από την επιθυμία για χαμηλότερες τιμές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δείχνουν μια μεγάλη ανάγκη για σταθερές τιμές.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρεται με τη βοήθεια των διμερών συμβάσεων με τους παραγωγούς, όπου κλειδώνουν οι τιμές για το διάστημα της σύμβασης και μεταφέρονται στη συνέχεια στον πελάτη. Στοιχεία για τα PPAs δεν υπάρχουν, ωστόσο η στροφή προς τη λύση που προσφέρουν είναι σαφείς, τονίζουν ειδικοί.

Εδώ και καιρό οι περισσότεροι καθετοποιημένοι παίκτες εμφανίζουν θέση long στη αγορά, σύμφωνα με traders, κάτι που σημαίνει ότι δεν απευθύνονται οι προμηθευτές τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για ρεύμα, ενώ οι μικρότεροι πάροχοι πλέον αναζητούν εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας παρά τα εμπόδια.

«Η στροφή προς την απευθείας αγορά ενέργειας εκτός χρηματιστηρίου αποτελεί σημαντικό βήμα ωρίμανσης της αγοράς. Με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται το σύστημα ενέργειας και γίνεται πιο υγιές. Αν και αργεί αυτή η μετάβαση βλέπουμε επιτέλους να συμβαίνει», τονίζει αναλυτής στο Business Daily.

Μετά τη σύστασή του το 2018, το Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει εξαιρετικά εκτεθειμένο σε ρίσκο που μετακυλίεται στον καταναλωτή (εφόσον έχει πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο). Από γεωπολιτικά γεγονότα έως καύσωνες σε γειτονικές χώρες, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη, συχνά ακυρώνοντας τα οφέλη που προσφέρουν οι ΑΠΕ, καθώς στην τιμολόγηση κυριαρχεί το φυσικό αέριο, ακόμη και όταν έχει μικρότερη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα από τις ΑΠΕ.

Μάλιστα, οι αδυναμίες του συστήματος Target προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού που ζητάει αλλαγές στις Βρυξέλλες, μια ανάγκη που υπογραμμίζεται και στην έκθεση Ντράγκι.

Εκεί, τονίζεται ότι η χρήση των μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην εξασθένηση της σύνδεσης μεταξύ του καθορισμού οριακής τιμής με βάση την τιμή του φυσικού αερίου, και του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς χρήστες.

Αλλά τέτοιες λύσεις, συνεχίζει η έκθεση Ντράγκι, έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα στην Ευρώπη, περιορίζοντας με τη σειρά τους τα οφέλη των καταναλωτών από την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η στροφή της αγοράς στα σταθερά μπλε τιμολόγια είναι εντυπωσιακή. Η αύξηση των μπλε τιμολογίων αποτελεί στόχο για πολλούς προμηθευτές, ενώ τα οφέλη για τους καταναλωτές  είναι σημαντικά.

Στοιχεία για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου δείχνουν ότι οι τιμές στα μπλε τιμολόγια κινούνται ακόμη και στην περιοχή των 9,3-9,9 λεπτών ανά κιλοβατώρα (ΗΡΩΝ, Ζενίθ, Protergia, Volton), δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τα πράσινα τιμολόγια (που ξεκινούν από τα 13,9 λεπτά).

Οι λύσεις και οι προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στο ΥΠΕΝ, που εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μειώνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες.

Χθες, σε συνέντευξη του στο Action 24, ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».

Εικάζεται ότι ενδεχομένως να γίνει μια θεσμική αλλαγή που θα στρέψει τους καταναλωτές από τα πράσινα τιμολόγια στα μπλε με τις σταθερές τιμές.

Ωστόσο, traders προειδοποιούν ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια κίνηση. «Αν στραφεί απότομα ένας μεγάλος αριθμός στα μπλε τιμολόγια θα δούμε ένα μπαμ. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά PPAs ώστε να υποστηρίξουν μια τέτοια αλλαγή. Πολλοί παραγωγοί δεν κάνουν trading ενέργειας και αυτό περιορίζει τις επιλογές του παρόχου», αναφέρει trader στο BD.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πάροχοι που δεν θέλουν να αφήσουν τις κερδοσκοπικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προσβλέποντας στην αξιοποίηση των μηδενικών και των αρνητικών τιμών.

«Υπάρχουν και προμηθευτές που δεν θέλουν να δεσμευτούν για το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτούν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι ΑΠΕ και αυτό απαιτεί και μια ευελιξία από την πλευρά των προμηθευτών για μελλοντικές κινήσεις», προσθέτει ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μεγάλη πτώση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Νοέμβριο

Κατά 23% υποχωρεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. Αν δεν έχουμε μεγάλη αύξηση τις επόμενες μέρες, η τιμή ανά κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Όλα τα τιμολόγια του Αυγούστου και η ελάφρυνση με την επιδότηση

Κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα αρχίζουν για τον Αύγουστο οι τιμές που προτείνουν οι πάροχοι στις τρεις κατηγορίες τιμολογίων. Με 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα θα επιδοτήσει όλους τους καταναλωτές το κράτος.