Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η διεθνής αγορά πετρελαίου την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή ενώ στην Ελλάδα αντιστρέφεται η πτωτική πορεία που είχε καταγραφεί στις τιμές βενζίνης των πρατηρίων.
Με το χθεσινό κλείσιμο στα 78 δολ. το βαρέλι, η τιμή του μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 11,5% σε σχέση με τα επίπεδα όπου βρισκόταν αμέσως πριν την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος μέσα στο 2024, όμως πρόκειται για μια σχετικά συγκρατημένη μεταβολή σε σχέση με τις διακυμάνσεις τιμών που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιόδους σοβαρών συγκρούσεων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψυχραιμία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί συναλλασσόμενοι έχουν πάρει θέση πώλησης (short) στην αγορά, βλέποντας ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και ο ΟΠΕΚ έχει προγραμματίσει αύξηση των εξαγωγών, ενώ το γενικότερο επενδυτικό κλίμα παραμένει αρνητικό.
Σημειώνεται ότι η τιμή του βαρελιού παραμένει κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, δηλαδή την τελευταία φορά που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα και οι αγορές βρίσκονται σε αναμονή για την απάντηση του Ισραήλ στο πυραυλικό χτύπημα από το Ιράν, με το Τελ Αβίβ να μετρά αντίστροφα για την επόμενη κίνησή του, που ενδεχομένως να στοχεύσει στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, την Πέμπτη προεξόφλησε σε δηλώσεις του επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά πετρελαίου, ενώ χθες έσπευσε να διορθώσει αυτή τη δήλωση.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί «πολύ εύκολα» να εκτοξευθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Το Ιράν, το οποίο είναι μέλος του ΟΠΕΚ, είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αν και λόγω των κυρώσεων οι εξαγωγές του κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Εκτιμάται ότι έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι μια διαρκής πτώση της ιρανικής παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ η σουηδική τράπεζα SEB προειδοποιεί ότι τα ΣΜΕ του αργού μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι σε ένα ακραίο σενάριο.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης τις τελευταίες ημέρες κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική τάση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 1,75 ευρώ το λίτρο από τα 1,74 ευρώ πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει.
Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης στη Βουλγαρία κινείται στα 1,24 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται στα 1,37 ευρώ. Η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη, μετά την Ολλανδία.
Αναφορικά με την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων, Γιώργος Ασμάτογλου, εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Αυτές οι τιμές δεν είναι πολύ ανησυχητικές γιατί το προηγούμενο διάστημα είδαμε πως παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχαμε μειώσεις στις τιμές τουλάχιστον το τελευταίο 20ήμερο. Είχαμε μια μείωση στην μέση τιμή της βενζίνης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά. Η όποια αύξηση γίνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του Οκτωβρίου στην τιμή της βενζίνης θεωρώ ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη ή τουλάχιστον θα έρθει να καλύψει τη μείωση του προηγούμενου διαστήματος», σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου στο Action24.
«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης. Σημασία όμως έχει πως δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή της να αγγίξει τα 2 ευρώ τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι που φοβόμασταν πάντα», πρόσθεσε ο ίδιος.