Καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό καθώς και εισοδήματα που αποκτούν από τρίτες χώρες Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μέσα στον προσεχή Οκτώβριο.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως, η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων της ΑΑΔΕ, θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από «ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας». Στόχος είναι ο εντοπισμός της διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω προσώπων.
Διευκρινίζεται ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις αφορούν μόνο πρόσωπα, που έχουν τη φορολογική τους κατοικία (και φορολογούνται) στην Ελλάδα. Αντίθετα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, δεν έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα και η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις τραπεζικές καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.
Ακόμη, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που τυχόν τηρεί σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η μόνη του υποχρέωση είναι η φορολόγηση των τόκων, των καταθέσεών του που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.
Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας, υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό, όπως και τους τόκους των καταθέσεων και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Η ΑΑΔΕ προκειμένου να επιβεβαιώσει τα ποσά που δηλώνονται, διενεργεί διασταυρώσεις, με τα δεδομένα που λαμβάνει από χώρες του εξωτερικού με τις οποίες υπάρχει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις οι υπόχρεοι καλούνται για διευκρινίσεις.
Ποια στοιχεία ανταλλάσσουν οι Αρχές
Τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι τα ακόλουθα:
- Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
- Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,
- Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
- Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,
- Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,
- Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
Στο εξωτερικό οι υψηλές καταθέσεις
Όπως έχει αποκαλύψει το BD, οι μεγάλες καταθέσεις των Ελλήνων βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, με βάση τα μεγάλα ποσά των τόκων που δηλώνουν στην εφορία.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι περισσότεροι από 80.000 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες.
Πέρυσι, δήλωσαν πως έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, 82.726 Έλληνες, εκ των οποίων, τόκους καταθέσεων από το εξωτερικό, δήλωσαν 13.404 υπόχρεοι και 4.879 σύζυγοι των υπόχρεων. Το συνολικό ποσό των τόκων αλλοδαπής που δηλώθηκε ανήλθε σε 79,17 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων τόκων ανά υπόχρεο ανήλθε σε 4.330,27 ευρώ.
Με δεδομένο ότι το ίδιο φορολογικό έτος, 4.492.505 φορολογούμενοι δήλωσαν πως απέκτησαν τόκους από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες συνολικά 257,56 εκατ. ευρώ ήτοι 57,33 ευρώ κατά μέσο όρο, σημαίνει πως οι «μεγάλες» καταθέσεις Ελλήνων είναι στο εξωτερικό και αναλογικά και το «ενδιαφέρον» της εφορίας.
Και έλεγχοι εισοδημάτων
Συγχρόνως, εντός του Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί και «η διασταύρωση τουλάχιστον του 50% των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2019 μέχρι 31/10/2024».
Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν περισσότεροι από 130.000 Έλληνες με εισοδήματα από το εξωτερικό. Η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων χωρών τα δεδομένα των εισοδημάτων που έχουν αποκτήσει οι εν λόγω Έλληνες φορολογούμενοι και θα διασταυρώσουν τα στοιχεία με τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2019.
Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και στο έτος 2018 και σε επόμενα του 2019 έτη, ενώ δεν μπορεί να «αγγίξει» το έτος 2017, το οποίο παραγράφηκε.