ΓΔ: 1434.33 -0.61% Τζίρος: 29.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mario Draghi, Italy
Φωτο: Shutterstock

Μαζικές επενδύσεις με έκδοση κοινού χρέους: Η συνταγή Ντράγκι για την ΕΕ

Η «Έκθεση Ντράγκι» δόθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να τονίζει ότι η ΕΕ χάνει σε όλα τα επίπεδα και θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να στηρίξει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της.

Αύξηση επενδύσεων, έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και των μεταρρυθμίσεων, είναι οι βασικές προτάσεις του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, προς την Κομισιόν. 

Η πολυσυζητημένη «Έκθεση Ντράγκι» δόθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ χάνει σε όλα τα επίπεδα και θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της. 

Όπως τόνισε, η ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες 800 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, δημιουργία ενός οδικού χάρτη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το περιβάλλον και παράλληλα να εξασφαλίσει τις κρίσιμες πρώτες ύλες, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη «με κρίση ύπαρξης». 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις κατά περίπου 5% του ΑΕΠ της -ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια- προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική. Προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ είναι «επίμονα πιο αργή» από ό,τι στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ένωσης να ψηφιοποιήσει και να αποανθρακώσει την οικονομία αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές του στα ανατολικά και τα δυτικά.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να μειώσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας».

Η έκθεση έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων ανταγωνιστών της Ένωσης, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ συνεχίζει να παρεμποδίζεται από την αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών βιομηχανιών της να αξιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας και να προετοιμαστεί καλύτερα για μια πιο ευέλικτη στάση σε θέματα ασφάλειας.

Η ΕΕ έχει επίσης αποτύχει μέχρι στιγμής να προωθήσει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των φραγμών στις κεφαλαιαγορές της, ώστε να κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ πέρα από τα σύνορά της που απαιτούνται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών για την επίτευξη των φιλόδοξων πράσινων στόχων της ή για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των πρωταθλητών της τεχνολογίας.

Ο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η οποία, όπως είπε, «είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί επενδύσεων στη συνδεσιμότητα».

Πρότεινε, επίσης, την προσαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε «να μην αποτελεί εμπόδιο» για τους βιομηχανικούς στόχους του μπλοκ. Συγκεκριμένα, ζήτησε νέες αξιολογήσεις στις τεχνολογικές συμφωνίες που θα εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες συμφωνίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καινοτομία στην Ευρώπη, καθώς και περαιτέρω χαλάρωση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς.

Η κακοδαιμονία της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας ενισχύεται από την αδυναμία των εθνικών κυβερνήσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ που πλήττονται από τον πολιτικό κατακερματισμό και την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων κατά ορισμένων από τις φιλόδοξες κοινές λύσεις που ζητά ο κ. Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένου του κοινού χρέους.

Οι συνέπειες της αργής ανταπόκρισης στις προκλήσεις που θέτουν τα αμερικανικά οικονομικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και τα επιθετικά βιομηχανικά σχέδια της Κίνας, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις, είναι ήδη αισθητές σε ορισμένες από τις βασικές βιομηχανίες.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της ΕΕ καθώς ξεκινά την αποστολή της να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή είναι πολύ υψηλές και συγκρατούν τις επενδύσεις, ενώ οι στόχοι του μπλοκ για το κλίμα επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους τομείς με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τέτοια εμπόδια, ενώ το επίπεδο χρηματοδότησης που παρέχουν στον τομέα επισκιάζει αυτό της ΕΕ.

Για να γίνει η ενεργειακή μετάβαση ευκαιρία, η Ευρώπη πρέπει να συγχρονίσει όλες τις πολιτικές της με τους κλιματικούς στόχους και να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα καλύπτει τους παραγωγούς ενέργειας, τους τομείς της καθαρής τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο να μειωθούν.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες έντασης εκπομπών στην ΕΕ, όπως τα χημικά και τα μέταλλα, θα χρειαστούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια προκειμένου να απαλλαγούν από τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση του κ. Ντράγκι. Συν τοις άλλοις, οι επενδύσεις στις μεταφορές θα ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ 2031 και 2050.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε ιδιαίτερα τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς τον «βασικό παράδειγμα έλλειψης σχεδιασμού της ΕΕ». Η Ένωση αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ να συνεχίσουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από την Κίνα, η οποία προηγείται του μπλοκ των 27 μελών σε «σχεδόν όλους τους τομείς», ενώ παράγει με χαμηλότερο κόστος.

Η έκθεση προτείνει κοινή χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος στο βυθό και το διάστημα, αλλά και ο διαστημικός τομέας. Συνιστά επίσης την εντατικοποίηση των συνεργατικών προμηθειών σε αμυντικό εξοπλισμό, καθώς και την ευνοϊκή μεταχείριση ευρωπαϊκών εταιρειών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανταγωνιστικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2025

Προβληματίζουν το αρκετά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους servicers προχωρά με καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα, στο «στόχαστρο» η Γαλλία

Ικανή να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα, αν και υπάρχουν ορισμένες ανισορροπίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν. Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος Γαλλία και έξι ακόμη χώρες.
Von der Leyen, Emmanuel Macron, European Commission
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ για την ηγεσία της Κομισιόν με έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο

Ελιγμοί του προέδρου Μακρόν, που φέρεται να «αδειάζει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να προωθεί υποψηφιότητα του Μ. Ντράγκι. Φήμες και για πρόταση στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.