ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Δεν βρίσκονται ενοικιαστές για παλιά γραφεία ούτε με 5 ευρώ/τ.μ.

Στα αζήτητα τα παλιά ή μη ανακαινισμένα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που εκτινάσσονται στα ύψη τα ενοίκια για ποιοτικά κτίρια γραφείων.

Ενώπιον διλημμάτων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες παλιών ή μη ανακαινισμένων γραφείων, τα οποία βρίσκονται σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η ζήτηση για τέτοια ακίνητα παραμένει υποτονική, παρότι οι τιμές ενοικίασης είναι πολύ χαμηλές.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ακόμα κι αν το τίμημα είναι 5 ευρώ/τ.μ. μήνα, πολλά από τα γραφεία αυτά παραμένουν κενά. Πρόκειται για χιλιάδες οριζόντιες ιδιοκτησίες σε παλιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία δύσκολα θα βρουν ενοικιαστές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να προβληματίζονται για το πώς θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων, «η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από δύο εξαιρετικά αντίθετες ταχύτητες. Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν επάνω από 20 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ/τ.μ./μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Αιτία είναι η αυξημένη προσφορά τέτοιων ακινήτων, κυρίως οριζόντιων ιδιοκτησίων γραφείων παλαιών προδιαγραφών, εξέλιξη που οφείλεται ασφαλώς στην συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει οδηγήσει στην εκκένωση σημαντικών γραφειακών επιφανειών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γραφεία αυτά έχουν αλλάξει χρήση κι έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, προκειμένου να αξιοποιηθούν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια αλλαγή τέτοιας μορφής είναι δύσκολη, καθώς τα διαμερίσματα αυτά που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη, συστεγάζονται με άλλα αντίστοιχα ακίνητα σε κτίρια, τα οποία δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ξένους επισκέπτες.

Πάντως, όσες οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων βρίσκονται σε επίκαιρα κι εμπορικά σημεία του λεκανοπεδίου, εξακολουθούν να βρίσκουν μισθωτές, έστω κι αν οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis, που αφορά σε τιμές κατά το φετινό πρώτο δίμηνο, στο Κολωνάκι, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και ανήλθαν σε 8,7 ευρώ/τ.μ., από 7,83 ευρώ/τ.μ. Στη Λ. Κηφισίας, το κόστος ενοικίασης οριζόντιων ιδιοκτησιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% σε 7,8 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ στο Σύνταγμα, το σχετικό κόστος ανέρχεται σήμερα σε 10,9 ευρώ/τ.μ., από 10 ευρώ/τ.μ. που ήταν πέρσι, έχοντας αυξηθεί κατά 9,1% κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι οριζόντιες ιδιοκτησίες καλούνται να ανταγωνιστούν και τη νέα τάση στην αγορά γραφείων, ήτοι τους ευέλικτους χώρους εργασίας, εντός των οποίων οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, μπορούν να νοικιάσουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από μια ώρα μέχρι και πέντε χρόνια. Αν και, επί του παρόντος, ο αριθμός των κτιρίων, όπου προσφέρονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ενοικίασης γραφείων, είναι σχετικά μικρός και μη ικανός να αποτελέσει «οδηγό των εξελίξεων στην αγορά», εντούτοις βαίνει συνεχώς αυξανόμενος και δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, εξωθώντας τους παλιούς επαγγελματικούς χώρους στο περιθώριο.

Αναφορικά με την πορεία των τιμών για το υπόλοιπο του 2020, οι αναλυτές της Geoaxis εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στην τάση που έχει διαμορφωθεί, καθώς δεν φαίνεται να ανακάμπτει με την απαιτούμενη ταχύτητα η πραγματική οικονομία, εξέλιξη που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν το απόθεμα των γραφείων χαμηλών προδιαγραφών. Η όλη κατάσταση δε έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πλήγματος που είναι πιθανό να επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η διάδοση του κορωναϊού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστικά ακίνητα Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας ακινήτων αναπτύσσεται και στην Ελλάδα

Η άνοδος τιμών και η ζήτηση για premium ακίνητα οδηγούν στην εφαρμογή της συνιδιοκτησίας (fractional ownership) και στην Ελλάδα. Το μοντέλο επιτρέπει απόκτηση ποσοστού ακινήτου με λιγότερο κεφάλαιο, ιδανικό για παραθεριστικές κατοικίες.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Διπλασιάστηκε ο φόρος στα άδεια σπίτια για αύξηση προσφοράς

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού ενέκρινε διπλασιασμό του φόρου στα κενά διαμερίσματα από το 2027, με στόχο να διατεθούν στην αγορά 20.000 επιπλέον σπίτια, λόγω του μεγάλου αριθμού άδειων κατοικιών και της έλλειψης προσφοράς.
Αστικά ακίνητα Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα κριτήρια: Περισσότερα κλειστά σπίτια εντάσσονται στο πρόγραμμα ανακαίνισης

Στο 20% μειώνεται το ελάχιστο ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας, ενώ αυξάνεται στις 100 kWh το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης ρεύματος – Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να είναι επιλέξιμοι.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τέσσερις πρωτοβουλίες για το στεγαστικό

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τέσσερις προτάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα, τονίζοντας τη σημασία αντιμετώπισης των πολιτών ως ενεργούς συμμετέχοντες, με αναφορές και σε δικές του πρωτοβουλίες σε κοινωνικά θέματα.