Ενώπιον διλημμάτων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες παλιών ή μη ανακαινισμένων γραφείων, τα οποία βρίσκονται σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η ζήτηση για τέτοια ακίνητα παραμένει υποτονική, παρότι οι τιμές ενοικίασης είναι πολύ χαμηλές.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ακόμα κι αν το τίμημα είναι 5 ευρώ/τ.μ. μήνα, πολλά από τα γραφεία αυτά παραμένουν κενά. Πρόκειται για χιλιάδες οριζόντιες ιδιοκτησίες σε παλιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία δύσκολα θα βρουν ενοικιαστές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να προβληματίζονται για το πώς θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν στο μέλλον.
Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων, «η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από δύο εξαιρετικά αντίθετες ταχύτητες. Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν επάνω από 20 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ/τ.μ./μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας».
Αιτία είναι η αυξημένη προσφορά τέτοιων ακινήτων, κυρίως οριζόντιων ιδιοκτησίων γραφείων παλαιών προδιαγραφών, εξέλιξη που οφείλεται ασφαλώς στην συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει οδηγήσει στην εκκένωση σημαντικών γραφειακών επιφανειών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γραφεία αυτά έχουν αλλάξει χρήση κι έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, προκειμένου να αξιοποιηθούν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια αλλαγή τέτοιας μορφής είναι δύσκολη, καθώς τα διαμερίσματα αυτά που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη, συστεγάζονται με άλλα αντίστοιχα ακίνητα σε κτίρια, τα οποία δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ξένους επισκέπτες.
Πάντως, όσες οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων βρίσκονται σε επίκαιρα κι εμπορικά σημεία του λεκανοπεδίου, εξακολουθούν να βρίσκουν μισθωτές, έστω κι αν οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis, που αφορά σε τιμές κατά το φετινό πρώτο δίμηνο, στο Κολωνάκι, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και ανήλθαν σε 8,7 ευρώ/τ.μ., από 7,83 ευρώ/τ.μ. Στη Λ. Κηφισίας, το κόστος ενοικίασης οριζόντιων ιδιοκτησιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% σε 7,8 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ στο Σύνταγμα, το σχετικό κόστος ανέρχεται σήμερα σε 10,9 ευρώ/τ.μ., από 10 ευρώ/τ.μ. που ήταν πέρσι, έχοντας αυξηθεί κατά 9,1% κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι οριζόντιες ιδιοκτησίες καλούνται να ανταγωνιστούν και τη νέα τάση στην αγορά γραφείων, ήτοι τους ευέλικτους χώρους εργασίας, εντός των οποίων οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, μπορούν να νοικιάσουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από μια ώρα μέχρι και πέντε χρόνια. Αν και, επί του παρόντος, ο αριθμός των κτιρίων, όπου προσφέρονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ενοικίασης γραφείων, είναι σχετικά μικρός και μη ικανός να αποτελέσει «οδηγό των εξελίξεων στην αγορά», εντούτοις βαίνει συνεχώς αυξανόμενος και δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, εξωθώντας τους παλιούς επαγγελματικούς χώρους στο περιθώριο.
Αναφορικά με την πορεία των τιμών για το υπόλοιπο του 2020, οι αναλυτές της Geoaxis εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στην τάση που έχει διαμορφωθεί, καθώς δεν φαίνεται να ανακάμπτει με την απαιτούμενη ταχύτητα η πραγματική οικονομία, εξέλιξη που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν το απόθεμα των γραφείων χαμηλών προδιαγραφών. Η όλη κατάσταση δε έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πλήγματος που είναι πιθανό να επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η διάδοση του κορωναϊού.