Την παρουσία της στην ακμάζουσα αγορά των video game θέλει να κάνει αισθητή η Ελλάδα, με τη χώρα μας να προσπαθεί να αναδείξει τις εγχώριες προσπάθειες που γίνονται από σπουδαίους δημιουργούς. Η χώρα μας έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά της για την ψηφιακή πρόοδο που έχει καταγράψει στην έκθεση τεχνολογίας MWC στη Βαρκελώνη, φέρνει τώρα τα ελληνικά video games στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία.
Ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος, μαζί με την Enterprise Greece και το gi-Cluster βρίσκονται στην Κολωνία της Γερμανίας για την Gamescom 2023 που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως για το ψηφιακό παιχνίδι, ανοίγοντας τις πόρτες του τόσο σε απλούς gamers όσο και σε ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας. Μόνο πέρυσι συγκέντρωσε πάνω από 320.000 επισκέπτες από 100 και πλέον χώρες.
Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσει το ΕΚΟΜΕ, φιλοδοξώντας να καταστήσει ορατό το εγχώριο οικοσύστημα video games στην παγκόσμια κοινότητα. Η αποστολή θα απαρτίζεται από πάνω από 20 developers που θα εκπροσωπούν 10 εταιρείες και οργανισμούς της χώρας μας.
Η ελληνική αποστολή θα παρουσιάσει στην Indie Area της έκθεσης τα παιχνίδια Albert Wilde: Quantum PI της beyondthosehills, το Basements n' Basilisks: Storms of Sorcery της eNVy softworks και το Selini της Cymban που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα προβάλλεται στο σύνολό της η ελληνική βιομηχανία ανάπτυξης παιχνιδιών, από μεμονωμένα παιχνίδια έως χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες που παρέχει η χώρα σε εν δυνάμει δημιουργούς, ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις με publishers, επενδυτές και άλλους σημαντικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο με σκοπό την παρουσίαση της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και τη δικτύωσή τους με τα μέλη της αποστολής.
Σε αντίθεση με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή ακόμα και η Βουλγαρία, η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει μείνει εκτός του χάρτη της παγκόσμιας βιομηχανίας video games. Κάτι που έχει αρχίσει και αλλάζει, καθώς ολοένα και περισσότερες μικρές εταιρείες ξεκινούν να δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους, ενώ οργανισμοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση του κλάδου στο εξωτερικό.
Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά στούντιο είναι αυτό της χρηματοδότησης, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί λόγω του κόστους και της αγοράς, με πολλούς να στρέφονται στο Kickstarter για να ξεκινήσουν τα εγχειρήματά τους. Κάτι που σύντομα πρόκειται να αλλάξει καθώς στο πλαίσιο να προσελκύσει επενδυτές η κυβέρνηση έχει θεσπίσει χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το 40% cash rebate.
Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, η ελληνική βιομηχανία gaming προσπαθεί να θέσει το στίγμα της στην παγκόσμια αγορά, εμφανίζοντας νέους τίτλους που φιλοδοξούν να ξεχωρίσουν σε δημοφιλείς πλατφόρμες. Χαρακτηρίζεται από ταλαντούχους developers, που οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό και εργάζονται πλέον σε εταιρείες κολοσσούς «καθώς η αγορά εδώ παραμένει υποτιμημένη ενώ παγκοσμίως εξελίσσεται ταχύτατα»
Έρχεται δυναμική ανάκαμψη της βιομηχανίας παιχνιδιών
Μεταξύ του 2020 και του 2021, η βιομηχανία παιχνιδιών γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, καθώς η πανδημία κράτησε τον κόσμο «στο σπίτι». Στη συνέχεια ωστόσο έχουν υπάρξει μια σειρά από προκλήσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος του gaming όπως ο περιορισμός των δαπανών και η μετατόπιση των καταναλωτικών συνηθειών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και το γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές βγαίνουν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και πραγματοποιούν υπαίθριες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Newzoo, η βιομηχανία gaming αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 2,1% σε ετήσια βάση το 2024, με την αξία της να φτάνει στα 187,7 δισ. δολάρια. Σχεδόν οι μισές απ’ όλες τις δαπάνες για παιχνίδια το 2024 αναμένεται να προέλθουν από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν πωλήσεις 47 δισ. δολαρίων και η Κίνα 45 δισ. δολάρια. Αν και πρόκειται για βελτίωση σε σχέση με τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μακριά από τις «συναρπαστικές» ημέρες της πανδημίας.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Νωρίτερα μέσα στο έτος, είχε καταγραφεί ότι ο μέσος παγκόσμιος χρόνος παιχνιδιού είχε μειωθεί σημαντικά από το πρώτο τρίμηνο του 2021, και ο χρόνος παιχνιδιού δεν έχει αυξηθεί έκτοτε. Ένας μικρότερος αριθμός από μεγάλα στούντιο και παιχνίδια ευθύνονται για έναν αυξανόμενο μερίδιο των ωρών παιχνιδιού και των εσόδων. Αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ενοποίηση και τη δυσκολία λανσαρίσματος ενός επιτυχημένου παιχνιδιού σε αυτή την αγορά.
Παρά την υποτονική ανάπτυξη που αναμένεται το 2024, το επόμενο έτος αναμένεται να ενισχυθούν τα μεγέθη, με την άνοδο της αγοράς κονσολών να είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με τον αναλυτής της Newzoo, Michiel Buijsman, που επισημαίνει ότι σημαντικές κυκλοφορίες όπως ο διάδοχος του Switch και το νέο Grand Theft Auto θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές του κλάδου.
Από το 2023 και μέχρι το 2024, η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών είχε επίσης μαζικές απολύσεις σε όλο τον κόσμο, με τα μεγάλα στούντιο να περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Microsoft μείωσε 1.900 θέσεις εργασίας στο τμήμα παιχνιδιών της τον Ιανουάριο, μόλις τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard. Ένα μήνα αργότερα, η Sony ανακοίνωσε ότι απολύει 900 εργαζομένους από τη μονάδα PlayStation.
Η εταιρεία λογισμικού παιχνιδιών Unity, η υπηρεσία livestreaming Twitch που ανήκει στην Amazon, ο εκδότης παιχνιδιών για κινητά Playtika και η κοινωνική πλατφόρμα Discord έχουν επίσης ανακοινώσει γύρους απολύσεων. Ο Buijsman της Newzoo δήλωσε ότι μια βασική πρόκληση για τα στούντιο παιχνιδιών φέτος θα είναι «ο έλεγχος του κόστους σε μια υπερπλήρη, όλο και πιο ενοποιημένη αγορά».
Πρόσθεσε ότι οι προγραμματιστές θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των free-to-play παιχνιδιών και των premium κυκλοφοριών, καθώς και τη χρήση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη παιχνιδιών, το μάρκετινγκ και τις λειτουργίες.