ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια και τα fake news για εκρήξεις σε ανεμογεννήτριες

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΕΤΑΝ στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν σε τοπικά sites και τα κοινωνικά δίκτυα ότι πυρκαγιές στην Εύβοια ξέσπασαν εξαιτίας εκρήξεων σε ανεμογεννήτριες, πληροφορίες που αποδείχθηκαν ψευδείς.

Στην είδηση ότι η πρόσφατη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας προκλήθηκε από έκρηξη ανεμογεννήτριας, η αντίδραση της Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΕΑΝ ήταν άμεση.

Μέσα σε λίγες ώρες, η ΕΛΕΤΑΕΝ επικοινώνησε με όσους έχουν αιολικά πάρκα στη νότια πλευρά του νησιού όπου ξέσπασε η φωτιά και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος πληροφορία η οποία μεταδόθηκε αρχικά από τα τοπικά site και στην συνέχεια από τα κύρια μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Λίγο αργότερα μια δεύτερη είδηση κυκλοφόρησε αναφέροντας ότι λόγω της φωτιάς έσκασε μια ανεμογεννήτρια και παραλίγο να τραυματιστούν σοβαρά εθελοντές πυροσβέστες. Και πάλι το τσέκαρε η ΕΛΕΤΑΕΝ μόνο να διαπιστώσει ότι πρόκειται για fake news.

«Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί: Ουδεμία ανεμογεννήτρια εξερράγη, ουδεμία ανεμογεννήτρια κάηκε, και ουδεμία σχέση υπήρξε ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες της περιοχής και την πρόκληση της πυρκαγιάς ή τους ανθρώπους που έδιναν μάχη με τις φλόγες», υπογραμμίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε ανακοίνωση της.

Σαράντα χρόνια μετά από την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στην Κύθνο το 1982), και ο κλάδος ακόμα στοχοποιείται. Αποτελεί κόκκινο πανί όχι μόνο για τους ακτιβιστές, αλλά ενίοτε και για στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και για επενδυτές τουριστικών  μονάδων.

Αν και η αρνητική στάση πολλών βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, η παραπληροφόρηση γύρω από τα αιολικά πάρκα αποτελεί εμπόδιο στο επόμενο μεγάλο βήμα που καλείται να πάρει η χώρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή στην ανάπτυξη των πρώτων offshore αιολικών πάρκων.

Πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Σε πρώτη φάση, μέχρι το 2030 το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη offshore έργων ισχύος περίπου 1,9 GW ωστόσο σημειώνονται πολύμηνες καθυστερήσεις με παράγοντες της αγοράς να απορούν για τον αργό ρυθμό στην Ελλάδα όταν τα αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη «τρέχουν» με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Μέσα στο 2026 θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πάρκα ώστε να πιάσει η χώρα τους στόχους για την πράσινη μετάβαση αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Πρέπει να προλάβουμε τα νέα προβλήματα. Χρειάζεται το κράτος να κάνει πολλή ενημέρωση και συζήτηση για αυτά τα θέματα και να αφιερώσει ανθρώπινους πόρους μέσα στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας», τονίζουν αξιωματούχοι του κλάδου στο Business Daily.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η καλύτερη ενημέρωση των δήμων και η ενίσχυση της ΕΔΕΥΕΠ, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με ανθρώπινο δυναμικό και περισσότερη ευελιξία.

Οι αντιρρήσεις

Για αυτούς που τάσσονται κατά των αιολικών πάρκων, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο χερσαίο αιολικό πάρκο και στα υπεράκτια. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα από την European Climate Foundation, ένας στους τρεις στην Ελλάδα δεν θέλουν την κατασκευή ανεμογεννήτριας κοντά στο σπίτι τους ανεξάρτητα από το αν είναι χερσαία ή offshore.

Σημειώνεται ότι αλλού στην Ευρώπη καταγράφεται μια παρόμοια τάση αν και το ποσοστό αυτών που αντιτίθενται στην συγκεκριμένη ενεργειακή επένδυση σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Βρετανία κυμαίνεται από 13% έως 20%. Περιστασιακά στην Ελλάδα ακόμα σημειώνονται βανδαλισμοί κατά των ανεμογεννητριών όμως ο αριθμός των περιστατικών μειώνεται συνεχώς.

Στην νέα ψηφιακή εποχή οι ακτιβιστές έχουν αφήσει τους συρματοκόπτες και τους λοστούς διάρρηξης προτιμώντας τα social media τα οποία έχουν αποδέκτες όχι μόνο τα μέσα ενημέρωσης αλλά και κυβερνητικά στελέχη με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις.

«Ακόμα και όταν βλέπουμε αντιρρήσεις στο Facebook και στα social media είναι σκληρά μειοψηφικές», παρατηρούν στελέχη της αγοράς. «Οι αμφιβολίες και η αντίρρηση που είχαμε αντιμετωπίσει πιο παλια ήταν πιο επιδραστικές από τους βουλευτές, τους νομάρχες, τους δημάρχους, από τους πάντες.  Κάτι που δεν υπάρχει τώρα. Τώρα μπορεί να είναι θορυβώδεις αλλά παραμένουν μειοψηφικές και δεν αποτελούν στρατηγικό πρόβλημα», προσθέτουν ο ίδιοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Γερμανία κάνουν βήματα σε δύο κρίσιμα ενεργειακά μέτωπα

Νέα δυναμική για το φιλόδοξο έργο της διασύνδεσης με τη Γερμανία. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή προκήρυξη για ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά ο πήχης για την αποθήκευση ενέργειας, ρίσκο για την οικονομία

Αυξάνεται ο στόχος στο Εθνικό Σχέδιο για τις εγκαταστημένες μπαταρίες, ωστόσο, όπως δηλώνουν αναλυτές στο BD απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα. Τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.