ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Μεγάλη πρόκληση η σύγκλιση των εισοδημάτων με την ΕΕ

Στη μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και τον εξαγωγών, στη μείωση της ανεργίας και στους ρυθμούς ανάπτυξης που είναι πολλαπλάσιοι του μέσου όρου της ΕΕ αναφέρεται σε άρθρο του ο υπουργός.

Στην οικονομία, που έχει καταφέρει να «ανέβει» πολλά σκαλιά τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται σε άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η δραματική κρίση της περασμένης δεκαετίας μείωσε κατά πρωτοφανή τρόπο τα εισοδήματα. «Η πραγματική σύγκλιση, λοιπόν, των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 25 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ΕΕ, η ανεργία έχει πέσει από το 18% στο 10%, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιοι του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Ολόκληρο το άρθρο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

«Από το 1974 ως σήμερα η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους, αλλά έχει αναμετρηθεί και με μεγάλες προκλήσεις. Η φετινή επέτειος των πενήντα χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω στη μέχρι τώρα πορεία και για ανίχνευση των προοπτικών της χώρας. 

Το πρώτο που έρχεται στο νου είναι, ότι στη Μεταπολίτευση η Δημοκρατία εμπεδώθηκε όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πενήντα αυτά χρόνια συνιστούν τη μεγαλύτερη περίοδο πολιτικής ομαλότητας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Από μόνο αυτό συνιστά απόδειξη των ισχυρών θεμελίων της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα επιτεύγματα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Η περίοδος της Μεταπολίτευσης είναι, επίσης, η περίοδος κατά την οποία: οι ελευθερίες εμπεδώθηκαν, τα ανθρώπινα δικαιώματα επεκτάθηκαν, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ανέβηκε, η χώρα μας συμμετείχε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιχειρήσω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουν ότι στη Μεταπολίτευση αντιμετωπίσαμε, επίσης, και μεγάλα προβλήματα: Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η κατοχή του βόρειου τμήματός της, που ακόμα μας πονάνε. Οι αλλεπάλληλες περίοδοι όξυνσης στη σχέση μας με τη γείτονα. Μία σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία επέμειναν ή εντάθηκαν: η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, η αναξιοκρατία, τα ελλείμματα της κοινωνικής πολιτικής. Φαινόμενα μεγάλων φυσικών καταστροφών, τα οποία αυξάνονται όσο εντείνεται η κλιματική κρίση. Και, φυσικά, η δεκαετής οικονομική κρίση που έπληξε βαθιά τον ψυχισμό και το φρόνημα των Ελλήνων. 

Η οικονομική κρίση ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα στη Μεταπολίτευση. Τότε που κυριάρχησε η εθνική απελπισία, η ζωή γινόταν κάθε μέρα και χειρότερη και οι προσδοκίες δεκαετιών διαψεύδονταν. Η Ελλάδα μετατράπηκε από ισότιμος εταίρος στην ΕΕ, σε χώρα υπό επιτήρηση. Και στη συνέχεια ήρθαν εκείνοι που μαγικά θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα, και τελικά τα έκαναν χειρότερα. 

Ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η οποία πέντε χρόνια τώρα βελτιώνει συστηματικά τις ζωές των Ελλήνων με μετρήσιμα αποτελέσματα: για τις επενδύσεις, για τις εξαγωγές, για την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ισχυροποίηση και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανέβει πολλά σκαλιά ψηλότερα σε όλους τους τομείς! 

Η προσπάθεια, όμως, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Ακόμη περισσότερο διότι οι διεθνείς προκλήσεις και αβεβαιότητες επιμένουν: οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το δημογραφικό πρόβλημα που εντείνεται, η κλιματική κρίση που βαθαίνει, το μεταναστευτικό που παίρνει νέες διαστάσεις τόσο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας όσο και λόγω της ίδιας της κλιματικής κρίσης. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν κατά τη γνώμη μου ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν πρέπει ούτε λεπτό να σταματήσουμε την προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ανθεκτική στις σημερινές και στις αυριανές προκλήσεις. Ακόμη περισσότερο, οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι διαθέτουμε πολιτική σταθερότητα μέχρι το 2027, προκειμένου να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα! 

Στην Οικονομία, έχουμε πράγματι ανέβει πολλά σκαλιά τα τελευταία χρόνια:  Οι Άμεσες Ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 25 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ΕΕ, η ανεργία έχει πέσει από το 18% στο 10%, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιοι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όμως, η δραματική κρίση της περασμένης δεκαετίας μείωσε κατά πρωτοφανή τρόπο τα εισοδήματα. Η πραγματική σύγκλιση, λοιπόν, των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Γι’αυτό εφαρμόζουμε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο: Πρώτον, με μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που είναι το θεμέλιο κάθε προσπάθειας. Δεύτερον, με πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Τρίτον, με την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέταρτον, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Πέμπτον με την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας. Και, έκτον, με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας. 

Στην κοινωνική πολιτική, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, το επίδομα γέννησης, η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, οι νταντάδες της γειτονιάς, είναι μία σειρά από μέτρα που δείχνουν ότι στην χώρα μας εφαρμόζεται πλέον μία πολύ πιο σύγχρονη κοινωνική πολιτική. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν περισσότερα. Γι’αυτό, για παράδειγμα, επεξεργαζόμαστε παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων έτσι ώστε -χωρίς, φυσικά, να μειωθεί ο προϋπολογισμός- αυτά να κατευθύνονται σε αυτούς που πράγματι τα έχουν περισσότερο ανάγκη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατάχρησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στεγαστική της πολιτική, καθώς και την πολιτική της σχετικά με το δημογραφικό. 

Στο Δημόσιο οφείλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Το έχουμε ήδη κάνει στην Ολυμπιακή, στην ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ. Οφείλουμε να το κάνουμε και παντού αλλού, διότι το Δημόσιο δεν δημιουργήθηκε για να ταλαιπωρεί, αλλά για να εξυπηρετεί τον πολίτη. Γι’αυτό και την τρέχουσα τετραετία εντείνουμε την προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Φυσικα με ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση, όμως, δεν αρκεί. Γι’αυτό μεταξύ των άλλων φέραμε και τον καινούργιο νόμο για τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου με βάση καλές πρακτικές όπως π.χ. οι αλλαγές που έγιναν στη ΔΕΗ.

Στην Υγεία όπου, λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού, οι δαπάνες μεταξύ 2019 και 2023 αυξήθηκαν κατά 46%. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε περισσότερα. Παραπάνω προσλήψεις, φυσικά. Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Αλλά όχι μόνο αυτά. Χρειάζεται, επίσης, ορθολογικότερος σχεδιασμός, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, αλλά και σωστή αξιοποίηση των δαπανών που προωθούμε από κοινού το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι, επίσης, όσα προχωρούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση της απονομής της. Όχι μόνο για να αισθάνονται οι επενδυτές ότι η ταχύτητα λήψης των αποφάσεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης δεν υπονομεύει τις δραστηριότητές τους. Αλλά και για να αισθάνεται κάθε πολίτης ότι ζει σε ένα κράτος που οι συνεχείς αναβολές και οι ατελείωτες καθυστερήσεις στα δικαστήρια θα αντιμετωπιστούν επιτέλους με ένα τρόπο αποφασιστικό. 

Αλλά και στην Παιδεία: αντιμετωπίσαμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες, την πολιτική ανορθογραφία σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.  Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί: ώστε να πάρουν σάρκα και οστά και μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και αφορούν το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο. Μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να βασιστούν, παρά μόνο στην άμιλλα, την προσπάθεια, την αξιοκρατία.

Η επέτειος των πενήντα χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί ευκαιρία για αναστοχασμό και επανεκκίνηση. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά με συντονισμένη προσπάθεια και αποφασιστικότητα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανθεκτική και να εξασφαλίσει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους πολίτες της. Για να το πετύχουμε, απαιτείται όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αλλά και συνεργασία και ενότητα των Ελλήνων στην προσπάθεια να ανεβάσουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ψηλά!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 122 επαγγελματίες από 380.000 έχουν αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο

Δεν είναι ευχάριστο μέτρο για κάποιους η τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά αν ήταν τόσο άδικη και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες αμφισβήτησης, θα τις εκμεταλλεύονταν περισσότερο, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε 14 παραλίες με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως η συνολική εικόνα στις παραχωρηθείσες για επιχειρηματική δραστηριότητα παραλίες είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες παραλίες παίρνουν πρώτες σειρά για έλεγχο από το υπ. Οικονομικών

Στις παραχωρήσεις όπου υπάρχουν πολλές και επώνυμες καταγγελίες θα δοθεί προτεραιότητα για ελέγχους, τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8.900 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή επέκταση του «Ηρακλή» και παράταση για το σύστημα IRIS

Εάν κριθεί απαραίτητο η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για μικρή αύξηση του ποσού που διατίθεται στο πρόγραμμα «Ηρακλής», υπογράμμισε ο Κ. Χατζηδάκης. Οι πέντε προτεραιότητες για τις τράπεζες.