ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Takis Theodorikakos
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Έρχονται ενισχύσεις στην Επ. Ανταγωνισμού για καλύτερο έλεγχο της αγοράς

Τεράστια η δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού λόγω των χαμηλών αμοιβών. Τρεις φορές απέτυχαν διαγωνισμοί της Επιτροπής λόγω της μικρής συμμετοχής οικονομολόγων.

Το πρώτο μήνυμα προς την αγορά ήταν ο πολλαπλασιασμός του ύψους των προστίμων στην περίπτωση παραβάσεων των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας. Το δεύτερο μήνυμα, εξίσου ηχηρό, αλλά σε πλάγιο... ήχο, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος το έστειλε χθες με τη συνάντηση του με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αφορούσε στην άμεση ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της ανεξάρτητης αρχής με 50 εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Προκειμένου βεβαίως να μπορεί να αντεπεξέλθει στον έλεγχο της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πέντε χρόνια της θητείας του προηγούμενου προέδρου, του καθηγητή κ. Ιωάννη Λιανού, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, ενίσχυσαν την Επιτροπή με πολύ περιορισμένο δυναμικό. Όταν η Επιτροπή προσπάθησε να προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένων οικονομολόγων, η προσπάθεια ναυάγησε. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Λιανός σε άρθρο που δημοσίευσε στην ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, «ο διαγωνισμός της ΕΑ  για την ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων κηρύχθηκε άγονος τρεις φορές λόγω έλλειψης συμμετοχής ή περιορισμένης συμμετοχής σε αυτούς από την εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα οικονομολόγων του ανταγωνισμού», κάτι που συνδέεται με τις χαμηλές αμοιβές.

Τα δύο μηνύματα προς την αγορά δεν επιδέχονται διαφορετικής ανάγνωσης από τη διαπίστωση πως το επόμενο διάστημα –μαζί και με την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με επιπλέον 30 υπαλλήλους– επιχειρήσεις και κλάδοι, πρωτίστως των καταναλωτικών προϊόντων, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» ελεγκτικών μηχανισμών. Ήδη είναι εμφανές το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο.

Μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την κ. Μαίρη Σαρπ, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «εγγύηση για τον ελεύθερο ανταγωνισμό είναι η ισχυρή ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Και πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ενίσχυσης με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε η αρχή να λειτουργεί ακόμη πιο αποτελεσματικά. Θα γίνει πρόσληψη 25 στελεχών, ενώ από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου θα εισηγηθούμε στο υπουργικό συμβούλιο την πρόσληψη άλλων 25 στελεχών. Πρόκειται για επιστήμονες, οικονομολόγους, νομικούς, αλλά και από τον χώρο της πληροφορικής,  που είναι απολύτως απαραίτητοι».

Πάντως η ανάδειξη της ανεξάρτητης αρχής ως έναν από τους βασικούς μοχλούς για τον περιορισμό της ακρίβειας – οι 9 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υπάρχουν καρτέλ στην αγορά, που καθορίζουν τις τιμές, σύμφωνα με την έρευνα της Marc – θεωρείται μείζον θέμα.

Εξάλλου, στο τελευταίο άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λιανός επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «οι δράσεις της ΕΑ έναντι της ακρίβειας τα τελευταία τέσσερα έτη ήταν διαρκείς και έντονες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η αρχή ανταγωνισμού με τους περισσότερους επιτόπιους ελέγχους στην Ευρώπη την περίοδο 2018-2023, με τους περισσότερους ελέγχους να ολοκληρώνονται την περίοδο 2019-2023».

Και αναφέρει πως «οι επιτόπιοι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, καθώς το πρόγραμμα επιείκειας που έχει συστήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι άνω του 80% των καρτέλ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακαλύπτονται μέσω του προγράμματος επιείκειας».

Εξηγεί μάλιστα ότι «από το 2021, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ανώνυμης παροχής πληροφοριών (whistleblower) το οποίο παρέχει σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, συνεργάτες και άλλες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καταγγείλουν με ασφάλεια αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να υποστούν αντίποινα από τις καταγγελλόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δύνανται να είναι σημαντικοί προμηθευτές τους ή αγοραστές».

Ο κ. Λιανός σημειώνει ακόμη ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προχωρήσει στο ισοδύναμο χιλιάδων ελέγχων μέσω της δυνατότητας που, πλέον, έχει (από το 2020) να ελέγχει μέσω ψηφιακών εργαλείων τις τιμές (και ποσότητες για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων) πλέον των 60000 κωδικών προϊόντων καθημερινά, στο πλαίσιο της πλατφόρμας HCC Data Analytics and Economic Intelligence που έχει δημιουργήσει». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός στη βιομηχανία τροφίμων για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Όσα προϊόντα ήταν ζημιογόνα το 2021 πρέπει να παραμένουν ζημιογόνα και σήμερα, αναφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Περισσότεροι έλεγχοι και πολύ βαριά πρόστιμα, έως 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ερευνήσει αν οι πολυεθνικές επιβάλλουν ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανίες σε διπλό κλοιό ελέγχων για ανατιμήσεις... απληστίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να επιβάλει πρόστιμα και σε βιομηχανίες για παραβίαση του πλαφόν στα κέρδη, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελέγξει πιθανές συνεννοήσεις για αύξηση των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανής απείθεια επιχειρήσεων: Έδιωξαν ελεγκτές της Επ. Ανταγωνισμού

Πρωτοφανής στα χρονικά η άρνηση ελέγχου από εταιρείες από πολλούς κλάδους τροφίμων (δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών). Πρόστιμα θα εξετάσει με επείγουσες διαδικασίες η Ολομέλεια της Επιτροπής.