ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0»

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι τεχνικής φύσεως και ακολουθούν τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου.

Στην έγκριση αιτήματος της Ελλάδας για στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από το ελληνικό αίτημα που κατατέθηκε στις αρχές Ιουνίου. 

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι τεχνικής φύσεως και ακολουθούν τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Δεκεμβρίου 2023. 

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελείται από 35,95 δισ. ευρώ, δηλαδή 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια και 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει 381 ορόσημα και στόχους και καλύπτει 75 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενημέρωσε για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό του. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η ορθή και επιτυχημένη χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βελτιώσει συνολικά την ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει ώστε αυτή η βελτίωση να περάσει και στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όχι μόνο η Ελλάδα, όλες οι χώρες να αποδείξουν σε αυτούς οι οποίοι είναι πιο «φειδωλοί» με αποφάσεις που εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στη χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών, ότι πράγματι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να πιάνουν ουσιαστικά τόπο».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Σημαντική επιβράβευση το 4ο αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ

«Με σχέδιο, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική πολιτική κάνοντας πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Paolo Gentiloni, Tzentiloni, European Commission, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: «Μοντέλο» για την αντιμετώπιση κρίσεων το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μετά την κρίση χρέους, αποτελώντας μία από τις χώρες που προωθούν και την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα θετική αξιολόγηση, και μάλιστα σε κορυφαίο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν κατέβαλλε 3,64 δισ. στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτός της Ελλάδας που έλαβε 1,69 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Κομισιόν εκταμίευσε πληρωμές και σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Θετική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής δανείων της Ελλάδας

Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά αφού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους.