Έχοντας στόχο η χώρα να καλύψει το χάσμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όροι έως το 2027 στη διείσδυση των οπτικών ινών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναπτύσσει ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσει την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας.
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα είχε παρηκμασμένες υποδομές εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, όμως πλέον είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ταχυτήτων του διαδικτύου. Πάροχοι και πολιτεία καλούνται να συνεργαστούν για να λυθεί το πρόβλημα των υποδομών που καθυστερεί την αύξηση των ταχυτήτων στη χώρα. Ένα από μεγάλα προβλήματα των παρόχων είναι ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων προσκρούει ακόμα στη γραφειοκρατία και σε τοπικές αντιδράσεις που κόβουν σε πολλές περιοχές την ταχύτητα των έργων πολιτικού μηχανικού για την εγκατάσταση των δικτύων οπτικής ίνας.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιούργησε μια νέα ψηφιακή πύλη που θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση εποπτεία των αιτημάτων υποβολής και της πορείας των έργων ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Παράλληλα θέλει να ενισχύσει την διείσδυση των οπτικών ινών στις πολυκατοικίες, απλοποιώντας τις διαδικασίες για το κουπόνι Smart Readiness.
Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών σημειώνουν στο BD πως από τους παρόχους υπάρχει η διάθεση να αναπτυχθούν τα δίκτυα οπτικών ινών. Ωστόσο εκτός από την έλλειψη προσωπικού έχουν να αντιμετωπίσουν την και την έλλειψη υποστήριξης από τους δήμους. Καθώς καλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν όλη τη τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκαλιά της χώρας, τονίζουν πως «χρειάζεται να υποστηριχθούμε και από τους Δήμους και τις τοπικές αρχές. Πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια».
Επισημαίνουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχει η όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχληση για τους κατοίκους των περιοχών, ωστόσο επισημαίνουν πως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η οπτική ίνα θα υπάρχει για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια στο τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο.
Ο σχεδιασμός για να ανεβάσουν ταχύτητα οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές
Το «e-Διέλευσις» απαντάει σε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα έργα ανάπτυξης δικτύων και φιλοδοξεί να φέρει τη λύση στα συνεχή «ξηλωμάτα» και εν συνεχεία «μπαλώματα» και την όχληση των κατοίκων που φέρνουν τα έργα αυτά, ειδικά όταν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των παρόχων. Το πληροφοριακό σύστημα αποτελεί ένα ψηφιοποιημένο μητρώο υποδομών, που θα προσφέρει μια ηλεκτρονική και διαφανή διαδικασία καταγραφής των έργων, κερδίζοντας χρόνο για όλους τους φορείς, ενώ θα μειώσει τις καθυστερήσεις και τα κόστη.
Θα αποτελεί την κεντρική πύλη διαχείρισης αιτημάτων και δικαιωμάτων διέλευσης, για να επιτευχθεί ο συντονισμός των εταιρειών και των δήμων για παρεμβάσεις στους δρόμους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει το υπουργείο σε πραγματικό χρόνο πού γίνονται έργα. Σημειώνεται πως θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα που μία αίτηση κατευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες, σε όλους τους φορείς.
Με τη λειτουργία του «e-Διέλευσις» θα υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου οι αιτήσεις έγκρισης ή/και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση και χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών.
Μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να βελτιωθεί η καθημερινή εμπειρία στο πεδίο, καθώς θα μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία των πολιτών από ακανόνιστες εργασίες στον δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται η δυνατότητα της κεντρικής παρακολούθησης από όλους τους συναρμόδιους φορείς των εργασιών που αφορούν στις τηλεπικοινωνιακές διελεύσεις. Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, το «e-Διέλευσις» εκτός από την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παρόχων, «συγχρόνως βάζει τάξη σε έργα πολλαπλών ασφαλτοστρώσεων που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες».
Το κουπόνι SmartReadiness
Παράλληλα το υπουργείο θέλει να ενισχύσει την παρουσία των οπτικών ινών στις πολυκατοικίες, απλοποιώντας τις διαδικασίες για το κουπόνι SmartReadiness. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε μπροστά την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Smart Readiness» για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025.
Πλέον, για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».
Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο του έργου ύψους 100 εκατ. ευρώ, επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).
Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιοκεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).
Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.