Με ψυχραιμία, η αγορά επιχειρεί να «αποκωδικοποιήσει» τη νέα κυβερνητική πολιτική, που σηματοδοτεί η τοποθέτηση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρακολουθώντας την τακτική του «μαστιγίου» που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία εκτείνεται η εφαρμογή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους μέχρι 31.12.2024 - και επεκτείνεται η εφαρμογή της διάταξης στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Και τούτο διότι λόγω των voucher που προσφέρονται στους δικαιούχους υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αυξήσουν τις τιμές που ζητούν για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα.
Επίσης πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ. Και τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση -αυξάνεται από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ. Αυτά είναι βασικότερα σημεία της τροπολογίας.
Ήταν αναμενόμενο – το είχε εξαγγείλει, εξάλλου, κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο τόνος της ρητορικής του υπουργού Ανάπτυξης απέναντι στην αγορά, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε εμφανή κάμψη και από τον Οκτώβριο η πτώση του εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαία – κυρίως επειδή η νέα παραγωγή του ελαιολάδου αναμένεται να είναι μεγάλη κι ως εκ τούτου θα πέσουν εντυπωσιακά οι τιμές. Ίσως κι από τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, όπως επεσήμαναν πηγές της αγοράς, ότι από το 3,1% που ήταν ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάιο, εξαιρουμένου του ελαιολάδου είναι 0,75% κι όσον αφορά την κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων που αφορά στη βιομηχανία, ο πληθωρισμός είναι αρνητικός. Ωστόσο, η εντολή που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξετάσει τον τρόπο που διαμορφώνεται η εμπορική πολιτική των πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να συνδυαστεί και με τη γνωστή επιστολή που απέστειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει να ανοίξει ο «φάκελος: πολυεθνικές» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ολοκληρωθεί βεβαίως ο ανασχηματισμός της Κομισιόν. Και, σ΄ αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια του θα τροφοδοτηθεί με τα στοιχεία από την Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το θέμα των πολυεθνικών αποτελεί πλέον προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και με κάθε τρόπο θα βρεθεί στο προσκήνιο στο επόμενο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι, μετά από την αύξηση των προστίμων, δεν αποκλείεται να επιβληθούν ένα – δύο, ώστε να δοθεί και το σχετικό μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο. Δεδομένου ότι το πρόβλημα της ακρίβειας θα παραμείνει στο προσκήνιο ακόμη και μετά από τον «μηδενισμό» του πληθωρισμού των τροφίμων.