ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
Αεροφωτογραφία του Πενταγώνου, έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Επίθεση σε ταχύπλοο στην Καραϊβική με 3 νεκρούς, δηλώνει το Πεντάγωνο

Αμερικανικό πλήγμα στην Καραϊβική κατά σκάφους που φέρεται να σχετίζεται με ναρκωτικά άφησε τρεις νεκρούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Στα διεθνή ύδατα, το χτύπημα έγινε χωρίς απτά στοιχεία για διακίνηση ουσιών.

Νέο αμερικανικό πλήγμα σημειώθηκε στην Καραϊβική θάλασσα, με στόχο πλεούμενο που φέρεται να συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ μέσω της πλατφόρμας X.

Από την επιχείρηση σκοτώθηκαν τρία άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις σε 70. Το συμβάν έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, με τον υπουργό να αναφέρει ότι το σκάφος χρησιμοποιούνταν από «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις για τη μεταφορά ελεγχόμενων ουσιών ή για τον χαρακτηρισμό των θυμάτων ως «ναρκωτρομοκράτες».

Η ανάρτηση του υπουργού συνοδευόταν από αποχαρακτηρισμένο βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων, το οποίο απεικονίζει το πλήγμα κατά του σκάφους.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου συχνές αεροπορικές επιδρομές στον Ειρηνικό και κυρίως στην Καραϊβική θάλασσα, στοχεύοντας ταχύπλοα που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, σχετίζονται με διακινητές ναρκωτικών.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή 18 ταχύπλοων σε ανάλογες επιχειρήσεις.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε: «Προς όλους τους ναρκωτρομοκράτες που απειλούν την πατρίδα μας: αν θέλετε να παραμείνετε ζωντανοί, σταματήστε να διακινείτε ναρκωτικά. Αν συνεχίσετε τη διακίνηση θανατηφόρων ναρκωτικών — θα σας σκοτώσουμε».

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτών των επιδρομών σε ξένα ή διεθνή χωρικά ύδατα, καθώς οι ύποπτοι ούτε αναχαιτίστηκαν ούτε ανακρίθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίζεται τη στρατιωτική δράση, επικαλούμενος την εκστρατεία κατά εγκληματικών συμμοριών που η κυβέρνησή του έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι ηγείται καρτέλ ναρκωτικών. Ο Μαδούρο διαψεύδει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας απόπειρα αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησής του από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει οκτώ πολεμικά πλοία επιφανείας, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Καραϊβική, καθώς και αεροσκάφη F-35 στο Πουέρτο Ρίκο. Παράλληλα, το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στον Ατλαντικό και κατευθύνεται προς την περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 4 νεκροί σε επίθεση κατά σκάφους με ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε σκάφος που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας τέσσερις επιβάτες. Η επίθεση δόθηκε έπειτα από εντολή Τραμπ και δεν υπήρξαν απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις.
Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 5 νεκροί σε συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν

Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ στην Κωνσταντινούπολη διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες για εκεχειρία.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε σούπερ μάρκετ στο Μεξικό: 23 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε σούπερ μάρκετ στην Ερμοσίγιο του Μεξικού. Η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για ατύχημα, ενώ οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.
Αεροπλανοφόρο Nimitz θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στην Καραϊβική από επίθεση των ΗΠΑ σε ύποπτο ναρκοσκάφος

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικό πλήγμα σε σκάφος υπόπτων για ναρκωτικά στην Καραϊβική, κατόπιν εντολής Τραμπ. Σκοτώθηκαν και οι τρεις επιβαίνοντες, χωρίς τραυματισμούς στις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον υπ. Άμυνας Χέγκσεθ.
Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 132 νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση στο Ρίο - Αντίδραση ΟΗΕ

Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας άφησε πίσω της τουλάχιστον 132 νεκρούς, κυρίως σε επιθέσεις κατά συμμοριών στο Ρίο, με τον απολογισμό να ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των αρχών.