ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι δύο κρίσιμες διαδικασίες για ιδιοκτήτες ακινήτων

Πώς θα δηλώνονται από σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα. Λήγει η προθεσμία για την οριστική δήλωση των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες που απευθύνονται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με την πρώτη να ξεκινά σήμερα και τη δεύτερη να ολοκληρώνεται αύριο. Ο λόγος για την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στους δήμους, αλλά και την οριστικοποίηση των δηλώσεων, που είχαν υποβληθεί το 2019 στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής, προκειμένου να φορολογηθούν και τα ακίνητα εκείνα, που αξιοποιούνται μέσω των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Η πρώτη διαδικασία ξεκινά σήμερα, με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων, ενώ η δεύτερη ολοκληρώνεται αύριο, 28 Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία.

Με την οριστικοποίηση των σχετικών δηλώσεων, καταρχάς θα καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσοι δεν δηλώσουν το ακίνητό τους κινδυνεύουν με πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή. Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.  

Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων

Αντίστοιχα, η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, η οποία θα λειτουργήσει σήμερα, από το μεσημέρι και μετά, έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των αναδρομικών δημοτικών τελών, που έχουν χρεώσει πολλοί δήμοι, λόγω της αναντιστοιχίας των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, ανάμεσα στις επιφάνειες που είναι δηλωμένες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εκείνες που είναι δηλωμένες στο Ε9. 

Κατά κανόνα, πρόκειται για υπέρογκες χρεώσεις ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), οι οποίες έχουν προκύψει εξαιτίας της διαδικασίας νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων, στην οποία προχώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα κατά το διάστημα από το 2009 έως το 2013. Εν συνεχεία, ζητήματα έφερε και η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών. Από τις εν λόγω ρυθμίσεις, προέκυψαν διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων, καθώς προστέθηκαν στις νόμιμες επιφάνειες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε και η αντίστοιχη ενημέρωση των αρχείων των δήμων, στους οποίους καταβάλλεται το ΤΑΠ. Δηλαδή άλλα τετραγωνικά αναγράφονται στο Ε9 και άλλα στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέσω του οποίου υπολογίζεται και εισπράττεται το ΤΑΠ.

Έτσι, όταν ο ιδιοκτήτης ζητούσε από τον δήμο, όπου υπάγεται το ακίνητο, βεβαίωση πληρωμής ΤΑΠ, έγγραφο απαραίτητο για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία, ο δήμος εντόπιζε την απόκλιση στα τετραγωνικά και ζητούσε την καταβολή επιπλέον ποσών αναδρομικά για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την νομιμοποίηση των πρόσθετων επιφανειών. Συχνά δε, τα ποσά αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να ακυρώνουν μεταβιβάσεις.

Μετά και από έντονη προσπάθεια της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), το ζήτημα ρυθμίστηκε, μέσω της εθελοντικής προσέλευσης όλων των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, ώστε να συμπληρωθούν τα σωστά στοιχεία, χωρίς την επιβολή αναδρομικών τελών και προστίμων. Το ίδιο ισχύει και για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, στα οποία επίσης βεβαιώνονταν τέλη επί χρόνια, λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των δήμων για την διακοπή της ρευματοδότησης. Πρόκειται για ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει την σχετική ευθύνη δεν προχωρά στις σχετικές ενημερώσεις προς τους δήμους, αφήνοντας την σχετική ευθύνη στον ιδιοκτήτη.

Για τον σκοπό αυτό ξεκινά η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας. Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου. Επίσης, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο. Παράλληλα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.  

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISNET να εισέρχεται σε αυτήν και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του  που ηλεκτροδοτείται ή  και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν  αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.  

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού. Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά. 

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://wiki.govhub.gr/doku.php?id=manualgovapp9politis

Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για την Εφαρμογή

Ποιοι είναι οι υπόχρεοι σε δήλωση βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου;

Η υποχρέωση δήλωσης για το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προβλέπεται στο άρθρο 2 του ν. 25/1975, όπου και συναρτάται με την αρχική ηλεκτροδότηση του ακινήτου (παρ. 1), την περίπτωση τροποποίησης της αρχικά δηλωθείσας επιφάνειας του ακινήτου (παρ. 3) και την διαδοχή στη χρήση του ακινήτου (β' εδάφιο στην παρ.3 που προστέθηκε με την παρ.4 του άρθρου 27 του Ν.2130/1993).

Οι ίδιες διατάξεις εφαρμόζονται και για τους μη στεγασμένους χώρους, εφόσον αυτοί χρησιμοποιούνται (παρ. 2, άρθρο 3 του ν. 25/1975).

Η επιφάνεια που καθορίζεται κατά τα παραπάνω χρησιμοποιείται και για τον υπολογισμό του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (παρ. 3, αρ. 10 του ν. 1080/1980).

Για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής ή νομέας των πάσης φύσεως ακινήτων εντός σχεδίου πόλεως ή των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως (νόμιμα ή αυθαίρετα) (παρ. 5, αρ. 24 του ν. 2130/1993).

Ποιοι, από όσους αφορά η ρύθμιση του άρθρου 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019, δύνανται να προχωρήσουν σε δήλωση, μέσω της Πλατφόρμας Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ Ακινήτων;

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019 οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α' βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31/3/2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία των ακινήτων, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης διόρθωσης στην Πλατφόρμα, προέρχονται από το Περιουσιολόγιο (Ε9), δήλωση μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων.

Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κλπ), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης διόρθωσης στην Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ Ακινήτων;

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική διάταξη του νόμου (άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019) η δήλωση διόρθωσης θα πρέπει να υποβληθεί στην Πλατφόρμα μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.

Ποια είναι τα οφέλη της εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στην Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων για τους υπόχρεους;

Η απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τυχόν διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1/1/2020.

Τι συνέπειες έχει η παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647/2019, σε περίπτωση που δεν δηλωθούν οι πρόσθετες επιφάνειες;

Η διάταξη της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647/2019 είναι μια εξαιρετική ρύθμιση που παρέχει ισχυρό κίνητρο για την υποβολή των στοιχείων επί των ακινήτων, που χρησιμοποιούν οι δήμοι για την είσπραξη των εσόδων τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν, σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής ή ανακρίβειας της δήλωσης (αρ. 2, ν. 429/1976, παρ. 11 & 14, αρ. 10, ν. 1080/1980, παρ. 12 & 16, αρ. 24, ν. 2130/1993), σε συνδυασμό με το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη (αρ. 32, ν. 4304/2014; ΝΣΚ 141/2015).

Τι σημαίνουν οι καταστάσεις της Δήλωσής μου;

Μία δήλωση μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Προσωρινά αποθηκευμένη: έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα στοιχεία της δήλωσής σας και την έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, χωρίς όμως να την έχετε αποστείλει στον οικείο Δήμο.
  • Έχει Υποβληθεί: έχετε επιλέξει οριστικοποίηση της δήλωσης και την έχετε αποστείλει στον οικείο Δήμο.
  • Σε επεξεργασία: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσής σας. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείτε πλέον να την επεξεργαστείτε ή να τη διαγράψετε.
  • Ολοκληρώθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της δήλωσής σας.
  • Απορρίφθηκε: αρμόδιος υπάλληλος του οικείου Δήμου απέρριψε τη δήλωσής σας.

Έχω κάνει Δήλωση. Μπορώ να την επεξεργαστώ;

Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε μία δήλωσή σας, θα πρέπει είτε:

  • να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο Δήμο)
  • να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο Δήμο) αλλά να μην βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

Πως μπορώ να συμπληρώσω τον αριθμό παροχής;

Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο αριθμός που βρίσκεται χτυπημένος στην ασημί μεταλλική πλακέτα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).

Ολόκληρος ο αριθμός βρίσκεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) στην πρώτη σελίδα πάνω δεξιά με την ένδειξη Αριθμός Παροχής.

Για παράδειγμα, στην ένδειξη Αριθμός Παροχής αναγράφεται π.χ. 1 23456789-02 5

  • Ο πρώτος αριθμός (1) που χωρίζεται με διάστημα από τα επόμενα 8 είναι ο κωδικός περιοχής που βρίσκεται ο μετρητής
  • Οι επόμενοι οκτώ αριθμοί (23456789) που χωρίζονται με παύλα από τα επόμενα 2 είναι το νούμερο που είναι χτυπημένο στην πλακέτα
  • Οι δυο επόμενοι αριθμοί (02) μετά την παύλα είναι ο αριθμός διαδοχής, που αλλάζει (αυξάνεται) όταν ο μετρητής (ρολόι) αλλάζει πάροχο ή κάτοχο.

Στην παρούσα εφαρμογή, οι αριθμοί που πρέπει να συμπληρώσετε στο πεδίο "Αριθμός Παροχής" είναι οι 8 αριθμοί της 2ης οδηγίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Με νέα υπουργική απόφαση γίνονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών για αυθαίρετα, προσθήκες, παλαιότητα, πυλωτές και ακίνητα με πρόσοψη σε ακάλυπτο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη, Ιόνιο και Αθήνα πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις πολυτελών κατοικιών

Εντονο ενδιαφέρον για premium κατοικίες σε Κρήτη, Ιόνιο, Αθήνα, βόρεια προάστια και Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.