ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Η ΕΕ συνιστά στην Ελλάδα περιορισμένες αυξήσεις καθαρών δαπανών για το 2025

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τη διοικητική ικανότητα για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη διατήρηση της δυναμικής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Περιορισμένες αυξήσεις καθαρών δαπανών συνιστά για το 2025 στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας σήμερα τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα για την κοινωνικοοικονομική πολιτική, στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα κράτη-μέλη καλούνται να ενσωματώσουν τις συστάσεις της Επιτροπής στο σχέδιο προϋπολογισμού τους για το 2025. Έως τις αρχές Οκτωβρίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στείλουν τα πολυετή δημοσιονομικά τους σχέδια, τα οποία θα εξεταστούν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή συνιστά να αναλάβει δράση το 2024 και το 2025 για να υποβάλει έγκαιρα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό της σχέδιο. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεταρρυθμισμένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνίσταται να περιοριστεί η αύξηση των καθαρών δαπανών το 2025 σε ρυθμό συμβατό με την τοποθέτηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε μια εύλογη πτωτική τροχιά μεσοπρόθεσμα και τη διατήρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3%.

Συστήνεται, επίσης, να συνεχιστούν οι επενδύσεις για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου του και να συνεχιστεί η αύξηση της λειτουργικής αυτονομίας της φορολογικής αρχής για τη διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Επιπλέον, χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι τα εξωτερικά ισοζύγια συνεχίζουν σε μια σταθερά βελτιούμενη πορεία, προωθώντας την ισορροπημένη ανάπτυξη και υποστηρίζοντας τις παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις. Θα πρέπει, ακόμη, να συνεχιστεί η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες και οι πιστωτικοί φορείς, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τη μείωση του ποσοστού των αποτυχημένων πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τη διοικητική ικανότητα για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη διατήρηση της δυναμικής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Αντιμετωπίστε τις αναδυόμενες καθυστερήσεις για να καταστεί δυνατή η συνεχής, ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου REPowerEU, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων έως τον Αύγουστο του 2026», αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο», αλλά στο μέλλον, αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις. Υπογραμμίζεται ότι «οι περαιτέρω προσπάθειες είναι βασικές για την επιτυχή εφαρμογή όλων των μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας έως τον Αύγουστο του 2026».

Όσον αφορά τα προγράμματα πολιτικής συνοχής, η Επιτροπή συστήνει την επιτάχυνση της εφαρμογής τους, αναφέροντας τα εξής: «Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησής τους, συνεχίστε να εστιάζετε στις συμφωνηθείσες προτεραιότητες, αναλαμβάνοντας δράση για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών στον τομέα της πρόληψης και της ετοιμότητας έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευκαιρίες που παρέχονται από την πλατφόρμα Strategic Technologies for Europe πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Προτείνεται, επίσης, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της αντιμετώπισης της χαμηλής επίδοσης βασικών δεξιοτήτων, της ενίσχυσης της διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και της ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιταχύνοντας την απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα των μεταφορών.

Συστήνεται, τέλος, η ενίσχυση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης κινδύνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά premium ακινήτων στην Ελλάδα

Υπάρχει ένα τεράστιο κοινό που αναζητά καθημερινά ακίνητα για αγορά μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Forbes και με την συνεργασία αυτή τα μοναδικά ελληνικά ακίνητα σε όλη την χώρα θα είναι προσβάσιμα σε αυτό το κοινό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα πρώτη στην αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρώπη

Την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την δε περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας (2021-2023) η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα από Τουρκικούς ομίλους

«Υπάρχει προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ έκαστη, στον ενεργειακό τομέα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.