ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
Φωτό: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πιο απλές οι συγχωνεύσεις με νόμο που φέρνει σύντομα η κυβέρνηση

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και έρχεται να απλοποιήσει ένα πλαίσιο διάσπαρτων νόμων που ξεκινούν από το 1972.

Την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική παρέμβαση στο επόμενο διάστημα με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει να φέρει και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις ώστε να προχωρήσει η επέκτασή τους.

Μέχρι σήμερα το επενδυτικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα, μπορεί να έχει βελτιωθεί ωστόσο υπάρχουν ακόμα παθογένειες που χρήζουν διόρθωσης. Μεταξύ αυτών αποτελεί και το νομοθετικό πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις, το οποίο, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης στο Mergers & Acquisitions Summit,  είναι «ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών και αυτό δεν συμβάλλει σε τοπίο φιλικό για τις επενδύσεις».

Αυτό καλείται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το έρχεται και στοχεύει στο να διαμορφωθεί «ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποιο θα αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις» όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης που επισήμανε ότι «οι ρυθμοί βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης προϋποθέτουν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που αυτή με τη σειρά της απαιτεί μεγαλύτερες και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που γίνεται προσπάθεια να έρθει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, φέρνει πρόσθετες παρεμβάσεις σε αυτές που είχαν γίνει πριν από μια διετία από την κυβέρνηση στο επίπεδο των κινήτρων. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς «η καινοτομία και η μεγένθυση είναι σε μεγάλο βαθμό έννοιες αλληλένδετες» σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη που τόνισε ότι «μιλάμε για φορολογικά κίνητρα τα οποία θα στηρίζουν τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία. Όλα αυτά έχουν βασιστεί μετά από επαφές με την αγορά και εξέταση του τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μαζί με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύει μέχρι το φθινόπωρο να την ενισχύσει και με πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, μέσω του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Θα είναι περαιτέρω επιχορηγήσεις για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν επιπλέον μέσα για την μεγέθυνση τους μαζί με τα κίνητρα που θα δοθούν για την καινοτομία. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει η εξειδίκευση των μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Χριστόπουλο, που σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές μικρές εταιρείες που εξ' ορισμού δεν είναι παραγωγικές. Σημείωσε οτι η ελληνική οικονομία διαθέτει περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει στις επιχειρήσεις που «βρίσκονται ένα βήμα πριν κάνουν την υπέρβαση και μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω αλλά δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις συγχωνεύσεις και να γίνει πιο εύκολο» σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος που επισήμανε ότι θα υπάρχει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για κάποιον που θέλει να συγχωνευτεί. 

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται να υπάρξουν νέα κίνητρα, ωστόσο αυτό θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Συμπληρωματικά θα δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ και θα δίνουμε επιπλέον επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που είναι προϊόν συγχώνευσης. «Μια μικρομεσαία εταιρεία που θα έχει προέλθει από συγχώνευση θα έχει και μια επιπλέον επιδότηση για τις επενδύσεις και τις δαπάνες της. Θα δημιουργηθεί ένα καλό πλέγμα για να προχωρήσει» τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο πλαίσιο ενίσχυσης και της καινοτομίας θέλει να πριμοδοτήσει τις ερευνητικές συνεργασίες με startup και ερευνητικά ινστιτούτα και να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη των πατεντών. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, σχεδιάζεται επίσης να δημιουργηθεί και χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο χρηματοδοτεί την διαδικασία μέχρι να υποβάλλει κάποιος μια νέα πατέντα και μετά θα έχει και κάποιες φοροαπαλλαγές σε περίπτωση που φέρει την πατέντα στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περιπέτειες του τεχνολογικού πάρκου που σχεδιάζεται στα Ιωάννινα

Ο ιδιωτικός τομέας δεν ανταποκρίθηκε και κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μια εταιρεία με πολύ μικρά μεγέθη που έχει δημιουργήσει ερωτήματα αν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.