ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επενδυτικό στοίχημα δισεκατομμυρίων στα έργα αποθήκευσης «ρύπων»

Προχωρά, αλλά με σοβαρές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις το project της Energean στον Πρίνο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS), ενώ τα δικά τους σχέδια έχουν οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και Ηρακλής και η Motor Oil.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα CCS, όπου συλλέγεται διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε άδεια κοιτάσματα, ωστόσο ειδικοί ζητούν την προσεκτική επιτάχυνση των έργων που θα εξυπηρετούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη τη νότια Ευρώπη.

Τα έργα CCS (carbon capture and storage) αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα της πράσινης μετάβασης με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να εξετάζει σημεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε έργα CCS πέραν από το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας.

Ο Νίκος Μάντζαρης, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής στο Green Tank, αναφέρει σε δηλώσεις του στο Business Daily ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του CCS στην Ελλάδα είναι να γίνει μια αξιολόγηση, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες αποθήκευσης σε βάθος χρόνου».

«Τα έργα CCS είναι απαραίτητα αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις βιομηχανικές διεργασίες που δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως τα τσιμέντα, και σε δεύτερη φάση σε τομείς όπως η ναυτιλία, αλλά όχι στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής», τονίζει ο κ. Μάντζαρης.

«Είναι ευκαιρία να γίνει σωστά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει με λάθος τρόπο», προσθέτει ο ίδιος.

Όπως συμβαίνει με πολλά νέα πράσινα έργα, το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας απασχολεί πολύ τους επενδυτές. Τα υπόγεια γεωλογικά σχήματα συχνά προσφέρουν περιορισμένη ικανότητα να αποθηκεύουν CO2, κάτι που σημαίνει ότι η τοποθεσία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για μακρόχρονη χρήση. Επίσης, αν οι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης είναι απομακρυσμένοι, το δεσμευμένο CO2 μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις, απαιτώντας ένα δίκτυο αγωγών και περισσότερους πόρους.

Νέα έργα στην Αίγυπτο και Κροατία

Το πιο ώριμο έργο CCS στην Ελλάδα είναι το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας από την Energean. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σημειώνεται ότι , η δυνατότητα αποθήκευσης έως 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως για 25 χρόνια στον Πρίνο έχει επιβεβαιωθεί με σειρά ειδικών μελετών από τεχνικές εταιρείες όπως η Halliburton και η Wood plc.

Πριν από λίγες μέρες, η Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέδριο ότι η εταιρεία εξετάζει επίσης προοπτικές για ανάλογα σχέδια στην Αίγυπτο και την Κροατία.

Ειδικά για το project του Πρίνου, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean εργάζεται εντατικά για την εντός του Ιουνίου υποβολή αιτήματος στην αρμόδια αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ, για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης, για τη σύνταξη και κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, καθώς και για το δεσμευτικό market test, το οποίο θα οδηγήσει στη σύναψη συμβολαίων με τις ενδιαφερόμενες για την αποθήκευση του CO2 βιομηχανίες και στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο.

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει διαρκέσει ήδη σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία έγκρισης της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης από την Κομισιόν, η οποία αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένες και τις ίδιες τις ασφυκτικές ημερομηνίες του Ταμείου», επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει ανάμεσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη. Μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη», τόνισε η ίδια.

Επενδύσεις 2,5 δισ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πηγές αναφέρουν ότι η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, τρία έργα από βιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας: το IRIS της Motor Oil, το IFESTOS της Τιτάν και το OLYMPUS του Ομίλου Ηρακλή, ενώ συνυπολογίζοντας τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζονται, τα συνολικά κεφάλαια σε επενδύσεις που μπορεί να κινητοποιηθούν ανέρχονται στα 2,5 δισ ευρώ.

«Εξετάζεται η διευκόλυνση επενδύσεων για δέσμευση CO2, που εκπέμπεται από εγκαταστάσεις κυρίως διυλιστηρίων και τσιμεντοβιομηχανιών. Προχωράει επίσης η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την δέσμευση και μεταφορά του CO2», σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρίες στις ΑΠΕ σε Βουλγαρία - Ρουμανία θα αναζητήσει η Motor Oil

Η More, θυγαγρική του ομίλου για τις ΑΠΕ, έχει χαρτοφυλάκιο 839 MW, από το οποίο το 93% αφορά αιολικά πάρκα. «Κλειδωμένες» οι ταρίφες για τα επόμενα 15 χρόνια. Ενισχυμένη κατά 8% η παραγωγική δυναμικότητα στη διύλιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 75 δισ. ανέβηκε ο «λογαριασμός» για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ανέφικτους θεωρεί η κυβέρνηση τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων έως το 2040. Θα ζητήσει αναθεώρηση μετά την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Ανατολική Κρήτη, έξω από την Ελούντα, προκαλεί αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Μετακίνηση του έργου δυτικότερα προτείνει το ΥΠΕΝ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά αιολικά πάρκα σε πέντε θαλάσσιες περιοχές της χώρας

Ως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ και το 2026 θα γίνουν οι διαγωνισμοί. Συμφωνία συνεργασίας ελληνικής εταιρείας με νορβηγικό κολοσσό για την κατασκευή πάρκων.