ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χιλιάδες κενές θέσεις στην Πληροφορική: Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ, στην Πληροφορική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.

Πρωταγωνίστρια στο αναπτυξιακό άλμα που επιχειρεί η Ελλάδα είναι η Πληροφορική, καθώς η τεχνολογία επεκτείνεται σε κάθε κλάδο και ενσωματώνεται στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα οι αυξημένες ψηφιακές ανάγκες της οικονομίας ανοίγουν πλήθος θέσεων εργασίας που περιμένουν να καλυφθούν.

Σήμερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο της Πληροφορικής για εξειδικευμένα στελέχη, όπως προκύπτει από τη μελέτη της EY «Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας».

Ειδικότερα, κάθε χρόνο εισάγονται στην αγορά εργασίας περίπου 6.000 επιστήμονες από τον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (TΠΕ), ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί αναφέρουν ότι η παρούσα ζήτηση της αγοράς για εξειδικευμένα στελέχη είναι περίπου 8.000 με προοπτικές αύξησης στις 10.000 στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται ότι ακόμη υποεκπροσωπούνται στον κλάδο, καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται στο 30%.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα αποτελεί ουραγό στην Ευρώπη στους απασχολούμενους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 4,6%.

Η «ρηχή δεξαμενή» εργαζομένων αναμένεται πως θα πιεστεί περαιτέρω καθώς εντείνονται οι επενδύσεις στην Πληροφορική, με τον κλάδο να καταλαμβάνει το 40% του συνόλου το 2022 και κάθε χρόνο κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, ενώ και φέτος δεν έχουν λείψει τα μεγάλα deals. Παράλληλα όλο και περισσότεροι κολοσσοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την Ελλάδα για την δημιουργία ερευνητικών τμημάτων, με τη χώρα να έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε hub καινοτομίας, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για ταλαντούχο δυναμικό.

Σημείο προβληματισμού αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι αρκετοί από τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν ποιοτικές ελλείψεις που αφορούν τις αναγκαίες τεχνολογικές γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού, τεχνικές, εργαλεία και συστήματα που ζητούν οι εταιρείες, καθώς και τις απαραίτητες ποιοτικές δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.

Αντίβαρο σε αυτό, πρόκειται να αποτελέσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν ψηφιακές δεξιότητες με υψηλή ζήτηση μέσω της ειδίκευσης, σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κυβερνοασφάλεια, το IoT (Internet of things), αλλά υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία νέων προγραμμάτων, σχετικά με τον προγραμματισμό και την Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο όλο και περισσότερων κλάδων.

Οι καυτές θέσεις εργασίας                                           

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής με την έλλειψη να εντοπίζεται σε προγραμματιστές, υπεύθυνους έργων πληροφορικής, ειδικούς της κυβερνοασφάλειας και αναλυτές μεγάλων δεδομένων (big data).

Όπως αναφέρει η μελέτη της ΕΥ, καταγράφεται μια αυξητική τάση στις νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα μετά το 2020, όπου οι αναζητήσεις φτάνουν το 180% μεταξύ 2020 και 2022, και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 σε υψηλή ένταση. 

Σήμερα, οι κλάδοι που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανοικτών θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά είναι η Πληροφορική με 32,5% και 11.944 αγγελίες εργασίας, του Ξενοδοχειακού τομέα και της Εστίασης με 12,2% (4.482 αγγελίες) και των Επαγγελματικών Υπηρεσιών στο 12% με 4.393 αγγελίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το σύνολο των ενεργών θέσεων εργασίας σε μόνο αυτούς τους τρεις κλάδους πλησιάζει το 60% του συνόλου των ανοικτών θέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κλάδος της Πληροφορικής κατέγραψε 120% άνοδο την περίοδο 2020 με 2022 και σήμερα κυριαρχεί στις περισσότερες κατηγορίες αναζήτησης εργαζομένων καθώς συνδέεται με διαφορετικές ειδικότητες που απαιτούνται καθώς συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Μεγάλη η ζήτηση στην Ανάπτυξη Λογισμικού, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανικής

 

Ειδικότερα, υπάρχουν 12.095 θέσεις εργασίας στην Ανάπτυξη Λογισμικού, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανικής κατέχοντας το 32,9% του συνόλου, με την Εξυπηρέτηση Πελατών να ακολουθεί με 14,1% και 5.179 θέσεις εργασίας, οι Πωλήσεις με 8,4% και 3.083 θέσεις, στο Μάρκετινγκ/Επικοινωνίας που έχει το 6,6% με 2.428 θέσεις εργασίας και των Χρηματοοικονομικών/Λογιστικής που με 1.837 θέσεις εργασίας έχει το 5% του συνόλου.

Όπως επισημαίνει η μελέτη της ΕΥ, η Πληροφορική συνδέεται με τις περισσότερες υπο-ειδικότητες που υπάρχουν στις θέσεις εργασίας καθώς βρίσκεται στο 86,6% του συνόλου των υπο-ειδικοτήτων με 10.472 θέσεις εργασίας και 28,5% του συνόλου των θέσεων του δείγματος. Αντίστοιχα, οι υπο-ειδικότητες που συνδέονται με τη Μηχανική, αποτελούν το 13,4% του συνόλου των υπο-ειδικοτήτων με 1.623 θέσεις εργασίας και μόλις το 4,4% του συνόλου.

Η ζήτηση στις ειδικότητες της Πληροφορικής

Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση για κάλυψη θέσεων εργασίας υπάρχει στην ειδικότητα Ανάπτυξης Λογισμικού, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανικής που φτάνει το 59,7%. Το 13% αφορά την πελατοκεντρικής στρατηγικής των επιχειρήσεων, με την ζήτηση να καταγράφεται για θέσεις Εξυπηρέτησης Πελατών (4,8%), Πωλήσεων (3,9%) και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (3,9%). Ενδιαφέρουσα τάση είναι και η ανάδειξη της ειδικότητας Ανάλυσης Δεδομένων (3,2%) για προσφορά υπηρεσιών επιχειρηματικής αναλυτικής (business analytics), ενώ στο 2,6% είναι η ειδικότητα Δημιουργικό που αναφέρεται στη στελέχωση σχετικών τμημάτων (creative), και αφορούν κυρίως το ψηφιακό μάρκετιγκ και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι προτάσεις για να καλυφθεί το κενό

Σύμφωνα με την EY για τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική κάλυψης της επιπλέον ζήτησης, προτείνονται:

  • Δράσεις για αύξηση του ρυθμού αποφοίτησης από τα 36 εξειδικευμένα τμήματα πληροφορικής, ώστε να φτάσει τους 6.000-6.500 επιστήμονες ετησίως.
  • Προσέλκυση επιπλέον φοιτητών παρεμφερών ειδικοτήτων (STEM, Διοικητική Επιστήμη) στα 148 εξειδικευμένα μεταπτυχιακά της πληροφορικής, ώστε να αποφοιτούν ετησίως τουλάχιστον 2.000 επιπλέον επιστήμονες με αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες.
  • Υποστήριξη και ανάπτυξη των ειδικοτήτων Πληροφορικής σε τουλάχιστον 20 παρεμφερή τμήματα (STEM, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) για αποφοίτηση τουλάχιστον 1.500 επιπλέον επιστημόνων ετησίως, με προχωρημένες τεχνικές ψηφιακές δεξιότητες.

Στους 10.000 απόφοιτους υψηλών ψηφιακών δεξιοτήτων μπορούν, ετησίως, να προστεθούν και 5.000 απόφοιτοι από προγράμματα επανειδίκευσης. Μία τέτοια εθνική δράση μπορεί να υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και να αφορά την επανειδίκευση τουλάχιστον 50.000 πτυχιούχων ανέργων (από ειδικότητες STEM, διοικητικές και οικονομικές επιστήμες, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες) σε ψηφιακές ειδικότητες με υψηλή ζήτηση και προοπτική.

Το αποτέλεσμα θα είναι να καλυφθεί η σημαντική έλλειψη (ποιοτική και ποσοτική) σε στελέχη πληροφορικής στην Ελλάδα, συμβάλλοντας, έτσι, στο να προσελκύσουμε μεγάλες διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να καταστεί η χώρα ένα δυναμικό περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Για την επίτευξη του στόχου για 15.000 νέους επιστήμονες ετησίως με προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες, οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στα 36 πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής, σύνδεση με την αγορά εργασίας, έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες και προώθηση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης.
  • Δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Ενίσχυση των ολιγομελών τμημάτων πληροφορικής με τουλάχιστον 100 επιπλέον καθηγητές πανεπιστημίου.
  • Δράσεις για την ενίσχυση του βαθμού/ρυθμού αποφοίτησης των φοιτητών από τα τμήματα των τέως ΤΕΙ.
  • Ενίσχυση των ειδικεύσεων πληροφορικής στα παρεμφερή τμήματα STEM και Διοικητικής Επιστήμης.
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των 148 μεταπτυχιακών προγραμμάτων πληροφορικής που ήδη λειτουργούν.
  • Διεθνή πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Αξιοποίηση των 22 ΚΕΔΙΒΙΜ των πανεπιστημίων και των 15 πιστοποιημένων ιδιωτικών ΚΕΚ στο μαζικό πρόγραμμα ψηφιακού reskilling των 50.000 ανέργων πτυχιούχων STEM.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι «καίγονται» για προσλήψεις: Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες

Πληροφορική, Ξενοδοχεία - Εστίαση και Επαγγελματικές υπηρεσίες είναι οι τρεις κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα της EY σε περισσότερες από 36.000 αγγελίες. Μόνο 75% το ποσοστό απασχόλησης πτυχιούχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Τα μισά πανεπιστήμια δεν συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μόλις τα 219 προσφέρουν στους αποφοίτους τους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πληροφορική οι μεγαλύτερες ανάγκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ποιοι είναι οι έξι ισχυροί παίκτες

Η Αττική μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Μασσαλία και να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική ψηφιακή πύλη διασύνδεσης της δυτ. Ευρώπης με Αφρική και Ασία. Ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στις επενδύσεις.