Σε κάμψη παρέμειναν εξαγωγές κι εισαγωγές στους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε συνέχεια της τάσης που είχε ήδη καταγραφεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ. Στατ., τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος, οι εξαγωγές συνολικά της αλυσίδας των δύο κλάδων υποχώρησαν κατά 21,4% το φετινό τρίμηνο συγκριτικά με πέρσι, με την αξία τους να συρρικνώνεται σε 463 εκατ. ευρώ από 588 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΠΕΕ, η αρνητική εξέλιξη αποτελεί συνέπεια της περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεισφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναλύοντας τα στοιχεία ανά κατηγορία, προκύπτει ότι το βαμβάκι παρουσίασε την μεγαλύτερη κάμψη στις εξαγωγές, της τάξεως του 28%, συγκριτικά με πέρσι, ενώ ακολουθούν η κλωστοϋφαντουργία με μείωση κατά 21,9% και τα ενδύματα, με τις εξαγωγές τους να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 15,9%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των εξαγωγών επηρέασε αρνητικά και τον συνολικό κύκλο εργασιών, ο οποίος υποχώρησε κατά 9,5% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,4% στην ένδυση.
Τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ αποκαλύπτουν επίσης υποχώρηση και στον δείκτη των εισαγωγών, με τη συνολική αλυσίδα των δύο κλάδων να μειώνεται κατά 8,7%, αγγίζοντας σε αξία τα 800 εκατ ευρώ το φετινό τρίμηνο, από 877 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Και σε αυτήν την περίπτωση, η κάμψη στην κλωστοϋφαντουργία ήταν μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 12%, ενώ στην ένδυση διαμορφώθηκε σε 7,2%.
Μόνος θετικός δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ, Στατ. ήταν οι εγχώριες λιανικές πωλήσεις, οι οποίες στην περίπτωση των ενδυμάτων ενισχύθηκαν κατά 3,6% το υπό εξέταση διάστημα, αγγίζοντας σε αξία τα 682 εκατ ευρώ, από 658 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.