ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:33 DATA
textiles-klostes-sevk
Πηγή Shutterstock

Πονοκέφαλος το νέο καθεστώς ΦΠΑ για εξαγωγικές εταιρείες ένδυσης

Ο ΣΕΠΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνται από τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ επί εισαγόμενων αγαθών, τα επανεξάγονται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε πτωτική πορεία παρέμειναν οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές συνολικά της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας σε μονοψήφιο ποσοστό.

Παράλληλα, ο ΣΕΠΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται από τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ επί των εισαγόμενων αγαθών, τα οποία προορίζονται να επανεξαχθούν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, η απόφαση Α.1074/2023 επηρεάζει δυσμενώς και άμεσα τις αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες που παράγουν σε τρίτες χώρες, καθώς αυτές υποχρεώνονται πλέον από τις 22 Ιουλίου 2023 να καταβάλουν ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των ρούχων που κατασκευάζουν με καθεστώς παθητικής τελειοποίησης στις γειτονικές τρίτες χώρες και στην συνέχεια να αιτηθούν την επιστροφή του, η οποία θα πραγματοποιείται μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ο ΣΕΠΕΕ, σε σχετική επιστολή που απευθύνει στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του καθεστώτος θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλό περιθώριο κόστους λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην διακοπή της δραστηριότητας τους κι εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Ζητά ως εκ τούτου την άμεση εξαίρεση τους από την εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Ως προς την εικόνα της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 23,6% στην εγχώρια αγορά το φετινό τετράμηνο συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 848 εκατ ευρώ, από 686 εκατ ευρώ πέρσι. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές συνολικά της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας υποχώρησαν κατά 7,3% το υπό εξέταση διάστημα, με τις εξαγωγές ενδυμάτων να υποχωρούν κατά 11% συγκριτικά με πέρσι, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 7,1% και τις εξαγωγές βάμβακος να μειώνονται κατά 2,2%.

Ανάλογη πορεία κατέγραψαν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ και οι εισαγωγές, με το σύνολο τους να υποχωρεί κατά 3,6% το φετινό τετράμηνο συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 1,13 δισ ευρώ, έναντι 1,17 δισ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, με την αξία τους να υποχωρεί κατά 9,9% συγκριτικά με πέρσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» των εξαγωγών σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία το πρώτο τρίμηνο

Οι εξαγωγές συνολικά της αλυσίδας των δύο κλάδων υποχώρησαν κατά 21,4%. Η κάμψη της κατανάλωσης στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται, επηρεάζοντας αρνητικά τους σχετικούς δείκτες στην χώρα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης οι εξαγωγές ενδυμάτων, ισχυρές πωλήσεις στο εσωτερικό

Κατά 16,6% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του κλάδου ένδυσης στην Ελλάδα, αλλά υποχώρησαν κατά 10,2% το πρώτο εξάμηνο. Κάμψη της ζήτησης στην Ευρώπη και αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας πιέζουν τις εξαγωγές.
textiles-klostes-sevk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα 28% στις πωλήσεις ενδυμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Η εσωτερική αγορά στήριξε τις ελληνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,8%. Διευρύνθηκε σημαντικά το έλλειμμα του ευρωπαϊκού ισοζυγίου στα είδη ένδυσης το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύουν το εξωστρεφές προφίλ τους οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης

Η εγχώρια κατανάλωση ενδυμάτων σημείωσε μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο, αλλά συνολικά το επτάμηνο οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων ενισχύθηκαν κατά 26,7% συγκριτικά με πέρσι. Επιτυχημένες συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις.