Σοβαρές απώλειες στην κατανάλωση καταγράφει στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ο καφές φίλτρου – η μοναδική κατηγορία που έχει αρνητικό πρόσημο – ενώ οι άλλες τρεις κατηγορίες καφέ, με προεξάρχοντα τον εσπρέσο, παρουσιάζουν κέρδη. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η άνοδος των τιμών στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, μεσοσταθμικά δεν είναι μεγαλύτερη από 1,6%.
Από την άλλη πλευρά, οι διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, στην τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζονται, ενώ όλοι οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς κάνουν λόγο για εμφανείς κερδοσκοπικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή του καφέ στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στις 24 Μαΐου 2019 ήταν 0,93 δολάρια η λίβρα (2,2 λίβρες αντιστοιχούν σε ένα κιλό), στις 22 Μαΐου 2023 η τιμή του ήταν 1,89 δολάρια ανά λίβρα, ενώ χθες η τιμή του ήταν 2,18 δολάρια η λίβρα! Δηλαδή σε διάστημα μιας πενταετίας υπερδιπλασιάστηκε η χρηματιστηριακή του τιμή. Και πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή της Βραζιλίας είναι πολύ καλή! Αλλά αίφνης προέκυψε πρόβλημα με την παραγωγή του Βιετνάμ.
Αναλυτικότερα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο όγκος των πωλήσεων του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο –αντιστοιχεί στο περίπου 60% της συνολικής αγοράς, ενώ μετρήσεις για την αγορά της HORECA δεν υπάρχουν– αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3%. Ως εκ τούτου η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών ήταν 1,6%.
Ως προς τις κατηγορίες αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές φίλτρου έχασε το 7% του τζίρου του και το 8,5% του όγκου των πωλήσεων, η κατηγορία του ελληνικού καφέ αύξησε τις πωλήσεις της κατά 7,1% και τον όγκο της κατά 0,5%, του εσπρέσο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 6% και ο όγκος του κατά 9,5% - πρόκειται για την κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις – και ο στιγμιαίος καφές είχε αύξηση των πωλήσεων κατά 9% και του όγκου κατά 7,5%.