Φρέσκα κεφάλαια μεγάλου ύψους πρόκειται να ενισχύσουν το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Μπορεί το 2023 να ήταν δύσκολο, όμως οι φιλοδοξίες για το 2024 είναι υψηλές, με το ελληνικό οικοσύστημα startup να διαθέτει ένα ισχυρό επενδυτικό «πορτοφόλι» που προέρχεται από 24 Venture Capital και private equity funds, που μαζί με τις δεσμεύσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια θα συγκεντρώσουν μια «δύναμη πυρός» της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ.
Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μεγάλο και να αναμένεται να ενισχυθεί με την επερχόμενη πτώση των επιτοκίων, το ελληνικό οικοσύστημα ωριμάζει και στοχεύει στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 35 funds που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Την αισιοδοξία για το 2024 ενισχύει και το γεγονός πως την περασμένη χρονιά, αν και υπήρξε μείωση της χρηματοδότησης, εντούτοις σημειώθηκαν πολύ σημαντικά deals που αναβάθμισαν την εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος, δείχνοντας ότι μπαίνει πλέον στα ραντάρ των μεγάλων παικτών.
Όλη αυτή η χρηματοδοτική δύναμη πυρός έρχεται να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για την επενδυτική συνέχεια του ελληνικού οικοσύστηματος εξαιτίας της χρηματοδοτικής άπνοιας στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε pre seed και seed επίπεδο, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται σε growth επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει την αγορά, με στελέχη να υπογραμμίζουν πως αυτό το επενδυτικό κενό θα φανεί στην παρουσία των startup την επόμενη πενταετία, με τη χώρα να κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ καινοτομίας στο οποίο βρίσκεται.
Παράλληλα με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, στοίχημα αποτελεί και η αποκέντρωση, ώστε να δημιουργηθούν κι άλλες πόλεις «θερμοκοιτίδες» καινοτομίας εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με Ιωάννινα, Κρήτη, Πάτρα και Θράκη να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Ο καταλυτικός ρόλος της ΕΑΤΕ
Εκτός από τα μεγάλα private equity funds που στοχεύουν στην πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες εταιρείες και τις καινοτόμες εδραιωμένες επιχειρήσεις, βγαίνουν και μικρότερα fund στην αγορά που επικεντρώνονται σε startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, αλλά και σε scale ups, με τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε όλη την οικονομική αλυσίδα.
Η ΕΑΤΕ αναδεικνύεται σε καταλύτη των εξελίξεων, καθώς διαθέτει 2,1 δισ. ευρώ κεφάλαια τα οποία συνεπενδύει από κοινού με τα υφιστάμενα και τα νέα funds που βγαίνουν στην αγορά. Μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ στα 24 funds φτάνουν τα 560 εκατ. ευρώ τα οποία έρχονται να προστεθούν στα περίπου 800 εκατ. ευρώ που έχουν μοχλεύσει τα ίδια τα funds με τη δύναμη πυρός να είναι στα 1,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου οι δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ θα έχουν διπλασιαστεί.
Επιπλέον η ΕΑΤΕ στοχεύει στην ανάπτυξη της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας σχεδιάζοντας να προσθέσει τρία ακόμα funds τα οποία θα επενδύουν σε startups αρχικών σταδίων. Παράλληλα, σχεδιάζει και την υποστήριξη του επόμενου βήματος του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων συνεπενδύοντας σε funds όπου μετέχουν δυνατοί παίκτες όπως η γερμανική KfW Capital, η φιλανδική Tesi και το European Investment Fund (EIF) και στοχεύει σε ανεπτυγμένες εταιρείας που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης έχει δεσμεύσει 20 εκατ. ευρώ για το ευρωπαϊκό VC Jolt Capital, το οποίο υποχρεούται να αναζητήσει επενδύσεις στην ελληνική αγορά, καθώς υπάρχει ελληνική συμμετοχή.
Παράλληλα η ΕΑΤΕ συμμετέχει και στο νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων που δημιουργήθηκε για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων. Το επενδυτικό ταμείο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Υπερταμείου θα κατευθύνει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μπλε οικονομία και υποδομές, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το νέο Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από απευθείας επενδύσεις, να προχωρά σε συμπληρωματικές επενδύσεις, συμπράττοντας με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), ή άλλων private equity funds και πιστωτικών ιδρυμάτων, ή διεθνών επενδυτικών τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD.
Τόσο η ΕΑΤΕ όσο και η νέα διοίκηση του Elevate Greece, εξετάζουν νέες κινήσεις, που θα ενδυναμώσουν το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, με τις προσδοκίες να είναι μεγάλες για το 2024, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του Found.ation που σημείωνε ότι «το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσει τη δυναμική του, με αρκετές ελληνικές startups να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο».
Στις μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η συμφωνία συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. δολαρίων της ΕΑΤΕ με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala και τη δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το Mubadala έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τουλάχιστον ακόμα δυο deal στο προσεχές διάστημα. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε MoU με την ΕΑΤΕ για την παράταση κατά δύο χρόνια της συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικών κεφαλαίων έως 400 εκατ. δολ. (200 εκατ. δολ. έκαστος).