ΓΔ: 1406.72 -0.76% Τζίρος: 78.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:33 DATA
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα: «Βαρίδι» 500 εκατ. στους λογαριασμούς, γιατί σταμάτησαν οι μειώσεις

Παρά τη νέα μείωση κατά 8% στις τιμές χονδρικής, η μέση λιανική τιμή στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε κατά 3% τον Απρίλιο για να απορροφηθούν τα κόστη ρευματοκλοπών. Θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τους επόμενους μήνες.

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα νοικοκυριά τον Απρίλιο από τους λογαριασμούς ρεύματος τη στιγμή που η ακρίβεια συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική τους δύναμη. Όμως, παρά τις τελευταίες αυξήσεις, τρεις πάροχοι κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές τους, προσφέροντας πιο οικονομικές λύσεις προς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, αυξήθηκαν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο λόγω κυρίως του κόστους των ρευματοκλοπών που επιβαρύνει το σύστημα και άρχισε να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε κατά 3% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά από τα 10,5 λεπτά τον Μάρτιο. Οι προβλέψεις, ωστόσο, έδειχναν ότι αναμενόταν νέα υποχώρηση τιμών και συνέχιση της πτωτικής πορείας που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο.

Προς έκπληξη των καταναλωτών καταγράφηκε αύξηση παρόλο που οι τιμές της χονδρικής κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα με μείωση 8,2% (στα 67,5 ευρώ/MWH τον Μάρτιο από τα 73,61 ευρώ/ΜWH τον Φεβρουάριο), καθώς ο καιρός συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης για ρεύμα και κατά συνέπεια σε χαμηλότερες τιμές.

Η αύξηση «έκπληξη» οφείλεται σε ένα κόστος που επέβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές για να αρχίσουν να καλύπτονται απώλειες του δικτύου τεχνικές και μη τεχνικές (δηλαδή, ρευματοκλοπές), που συνολικά είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ παραπάνω απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Αν και αυτή η χρέωση που περνά σταδιακά στους λογαριασμούς αφορά την περίοδο 2021-2022 μεταφέρεται τώρα στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρεωθούν αναδρομικά οι συνδέσεις λόγω μετακίνησης των πελατών μεταξύ παρόχων, όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες.

Δεν είναι όλοι ίδιοι

Κάποιοι, όμως, απορρόφησαν τη χρέωση που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους μήνες, ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα του δικτύου που θα λυθεί μόνο με την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάζει τα νοικοκυριά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και τους επόμενες μήνες διότι δεν καλύφθηκε ολόκληρο το ποσό από τους προμηθευτές τον Απρίλιο.

«Κάποιες εταιρείες προχώρησαν στην απορρόφηση του κόστους με στόχο να κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε τακτική που πιθανόν να συνεχιστεί το Μάιο. Άλλοι, επίσης, μετακύλισαν ένα μέρος της χρέωσης και άλλοι ολόκληρο το ποσό. Έχει να κάνει με την εμπορική στρατηγική της κάθε εταιρείας», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

«Το πρόβλημα με τις ρευματοκλοπές δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν τοποθετηθούν οι έξυπνοι μετρητές», προσθέτουν.

Κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, ο έξυπνος μετρητής θεωρείται ότι θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές. Εκτός από την παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, θα εντοπίζει γρήγορα βλάβες και θα εκμηδενίσει την πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στον νέο μετρητή.

Σημειώνεται, ότι έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τέσσερα σχήματα για τους έξυπνους μετρητές που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. τεμαχίων χαμηλής τάσης σε ένα έργο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.  Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

Ποιοι μείωσαν τις τιμές τους

Σε αντίθεση με τη γενικότερα ανοδική πορεία των τιμών τον Απρίλιο, 3 εταιρείες προχώρησαν σε μειώσεις.

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας μείωσε την τιμή της στο πράσινο τιμολόγιο στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο  (από 11,6 λεπτά τον Μάρτιο), η NRG περιόρισε την τιμή στα 10,7 λεπτά (από 11,5), ενώ η Voltera προχώρησε με τιμές που βρίσκονται στα 9,9 λεπτά έναντι 11,5 λεπτά τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια του Απριλίου, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής, είναι:

  • ΕΛΙΝΟΙΛ 9,06 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Volterra 9,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Volton 10,54 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Solar Energy 10,559 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας 10,604 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • NRG 10,784 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • ΔΕΗ 10,861 σεντς ανά κιλοβατώρα έως 500 κιλοβατώρες και 11,881 οι επόμενες, 8,226 σεντς ανά κιλοβατώρα το νυχτερινό
  • Elpedison 11,005 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 11,705 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες.
  • Ζενίθ 11,438 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Ήρων 11,555 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Protergia 11,624 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • We Energy 13 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • OTE Estate 14,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση 30-32% για το σταθερό τιμολόγιο στα 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα για ένα χρόνο, επίσης για τις συμβάσεις που θα συναφθούν τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος καύσωνας ανεβάζει στα ύψη τις τιμές χονδρικής για το ρεύμα

Αυξημένη κατά 16% η μέση τιμή χονδρικής μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, ενώ για σήμερα η τιμή έχει ξεπεράσει τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς ο καύσωνας αυξάνει τη χρήση ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 3% η μείωση στις τιμές ρεύματος παρά την πτώση 11% στη χονδρική

Το κόστος των ρευματοκλοπών επιβάλλεται για δεύτερο μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές και δεν επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί κατ' αντιστοιχία με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαία απόδοση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και κατάρρευση στη Γερμανία

Τα πιο παραγωγικά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έχει η χώρα μας λόγω του καλού καιρού, ενώ σε χαμηλό δέκα ετών έπεσε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Πού βρίσκεται το έργο διασύνδεσης των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές υπερβολές στις ανανεώσιμες: Κίνδυνοι για τους παραγωγούς

Προειδοποιούν οι παραγωγοί ενέργειας για υπερβολικό αριθμό ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα. Μηδενικές ή αρνητικές οι τιμές τα μεσημέρια. Οι παραγωγοί καταλήγουν να επιδοτούν τους προμηθευτές.