Την αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων από την ΑΑΔΕ καθώς και σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει αύριο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο, αφορά στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ενσωματώνει αλλαγές, από την προσυμπλήρωση μέχρι και την υποβολή και εκκαθάρισή τους.
Με διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία θα ισχύσει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός της προθεσμίας, θα την υποβάλει η ΑΑΔΕ για λογαριασμό τους.
Ωστόσο, η υποβολή θα γίνεται με ότι στοιχεία είχε ήδη συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ, που σημαίνει πως εάν διαφωνούν και το ανακαλύψουν εκ των υστέρων, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, τότε θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, με τους κινδύνους που συνεπάγεται, για την επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ που θα περιγράφεται στο νομοσχέδιο και θα εξειδικευτεί κατόπιν με αποφάσεις, η διαδρομή των φορολογικών δηλώσεων, μετά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας θα είναι:
- Η ΑΑΔΕ αναρτά τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων τα οποία είναι προσυμπληρωμένα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από εργοδότες, τράπεζες κλπ. φορείς.
- Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ και να προβεί σε διορθώσεις, εφόσον είναι λάθος τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, να συμπληρώσει κωδικούς τους οποίους άφησε κενούς η ΑΑΔΕ και να υποβάλει τη δήλωσή του εντός της προθεσμίας που θα οριστεί.
- Εάν δεν υποβάλει ο ίδιος της δήλωση, τότε στη λήξη της προθεσμίας θα υποβάλλεται αυτόματα από το σύστημα και θα εκκαθαρίζεται.
- Με την υποβολή της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του φόρου, η ανάρτηση του εκκαθαριστικού στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα myAADE και η ειδοποίησή του μέσω email για την έκδοση του εκκαθαριστικού.
- Εκτιμάται πως η δυνατότητα υποβολής και αυτόματης εκκαθάρισης δηλώσεων προσυμπληρωμένων από την ίδια την Α.Α.Δ.Ε. θα ισχύσει φέτος για περίπου 900.000 φορολογούμενους, οι οποίοι στη διάρκεια του 2023 απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα μόνο από μισθούς ή συντάξεις και τόκους καταθέσεων.
- Ωστόσο, από το 2025, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που θα είναι δυνατή η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Νέου τύπου έλεγχοι
Το νομοσχέδιο αφορά στην αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και στο πλαίσιο αυτό, περιέχει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
- Σε προτεραιότητα τίθενται οι υποθέσεις των πιο πρόσφατων χρήσεων και φορολογικών ετών, και αν διαπιστώνονται σημαντικές παραβάσεις, τότε ο έλεγχος θα πηγαίνει προς τα προηγούμενα έτη και μέχρι το όριο της παραγραφής.
- Καθιερώνεται μέγιστη διάρκεια κάθε κατηγορίας φορολογικού ελέγχου, ενώ θα αποσαφηνίζονται οι έννοιες του μερικού, του πλήρους και του απομακρυσμένου.
- Προτεραιότητα θα δίνεται στους ελέγχους από απόσταση, για να αποφεύγεται η επαφή με τον ελεγχόμενο.
- Οι επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς θα εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myData.
Η επικοινωνία της Εφορίας με τον ελεγχόμενο, για την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, θα διενεργείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και δεν θα μπορεί να αμφισβητείται από τον ελεγχόμενο φορολογούμενο, η ημερομηνία κοινοποίησης των πράξεων της ΑΑΔΕ.
Για κάθε ελεγχόμενη φορολογική υπόθεση η περίοδος παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου στο φορολογούμενο κι όχι από την ημερομηνία έκδοσης αυτής.