ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στον πυρετό εξαγορών - συγχωνεύσεων ο κλάδος Πληροφορικής και το 2024

Την τριετία 2021 - 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, ενώ το τρέχον έτος ξεχωρίζει η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Π. Γερμανού.

Νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο Πληροφορικής πυροδοτούν τα δημόσια και ιδιωτικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού με εισροές τεράστιων κονδυλίων τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει ανάλυση της Optima Bank, την τριετία 2021-2023 υπήρξαν 42 εξαγορές στην εγχώρια αγορά πληροφορικής με τον ρυθμό υλοποίησης συμφωνιών να συνεχίζει να αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι πως 14 συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν το 2023. Η Optima Bank σημειώνει πως «τα ψηφιακά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το fintech, η κυβερνοασφάλεια και οι αυξανόμενες ανάγκες για χρήση επιχειρηματικού λογισμικού -και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους- δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας».

Το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ σήμερα, αποτελεί το καύσιμο που δίνει ώθηση σε αυτή την κινητικότητα.

Ο πυρετός των εξαγορών

Η Epsilon Net και η Entersoft αποτέλεσαν τις δυο εταιρείες που υπήρξαν οι πιο δραστήριες την περίοδο 2022-2023 πραγματοποιώντας 11 και 7 deals αντίστοιχα, ενώ στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν σε υψηλούς ρυθμούς και φέτος.

Η αγορά πληροφορικής από τις αρχές του 2024 όπου συνεχίζεται ο επενδυτικός πυρετός της περασμένης χρονιάς, έχει καταγράψει ήδη σημαντικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της Twinsoft από τη SoftOne η οποία διερευνά την αγορά για νέες εξαγορές. Επίσης η Epsilon Net, προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Epsilon CSA, στην εξαγορά του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft, με την εταιρεία να προαναγγέλλει ακόμα μεγαλύτερες κινήσεις φέτος.

Παράλληλα, στο επενδυτικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει δυναμικά και το 2024, διάθεση για εξαγορές έχουν εκφράσει και η Uni Systems του ομίλου Quest , η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies.

Ωστόσο μέχρι στιγμής τα φώτα κλέβει η συμφωνία μεταξύ της Olympia Group του Πάνου Γερμανού, για την εξαγορά του 53,76% της Entersoft. Η τιμή πώλησης είναι στα 8 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το deal γίνεται με εκτιμώμενο EV/EBITDA περίπου στις 16 φορές και το τίμημα για το 53,73% των μετοχών εκτιμάται στα επίπεδα των 129 εκατ. ευρώ.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, τότε στην Olympia Group θα ανήκουν δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής της χώρας (Entersoft και SoftOne) και, αν και το σενάριο για συγχώνευση των δυο εταιρειών διαψεύδεται μέχρι στιγμής, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς θα μπορεί να δημιουργηθεί μια υπερδύναμη στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού που αποτελεί μια αγορά που πρόκειται να έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος εκτροχιασμού ψηφιακών έργων 1,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Προχωρούν πολλοί διαγωνισμοί αλλά καθυστερούν σοβαρά οι συμβάσεις και οι εταιρείες φοβούνται ότι θα φτάσει η ημερομηνία λήξεως του Ταμείου Ανάκαμψης, στο τέλος του 2025, χωρίς τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχουν» τα έσοδα στην Πληροφορική αλλά μένει πίσω η κερδοφορία

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους, που ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ, όμως τα κέρδη παραμένουν «αναιμικά», καθώς έχουν εκτιναχθεί οι μισθοί και τα κόστη δανεισμού.